2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétvégén elfogadott adóreform egyik újítása az, hogy 10 százalékos nyereség felett a globális cégeknek ott kell hagynia a profit egy részét, ahol az képződött. Különös, de Jeff Bezos vállalata kívül esik a kategórián.

A teljes éves bevétele 10 százaléknál nagyobb profitot elérő globális vállalatoknak a nyereségük 20 százalékát ott kell leadózniuk, ahol a bevétel képződik - mint ismert, ez a hétvégén a G7-en elfogadott adóreform egyik nagy újítása, amellett, hogy 15 százalékosra emelnék a társasági adó minimumát. A Guardian most szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy az Amazon megúszhatja a profitrészlet befizetését.

Az Amazon ugyanis, bár a világ egyik leghatalmasabb vállalata, 2020-ban csak 6,3 százaléknyi profitot termelt. Ennek részben az az oka, hogy rengeteget reinvesztál, főként azzal a céllal, hogy tovább növelje a piaci részesedését az online kereskedelemben.

Richard Murphy, a Sheffield University professzora szerint a G7-es 10 százalékos profitküszöb nem megfelelő, mert itt különböző üzleti modellekkel és különböző cégekkel kell számolni. Szerinte a profitjelentések ráadásul "könnyen kijátszhatók." Murphy azt mondta, hacsak nem pontosítják a szabályokat, "hiú remény" lesz az új profitsarc.

A kritikusok most azért kampányolnak, hogy a szabályozást szegmentáltan alkalmazzák, vagyis, ne a teljes nagyvállalatokra vonatkozzon a nyereségadó, hanem a nagyvállalatok egyes alegységeire. Így már az Amazon sem úszhatná meg az adózást. Példaként az Amazon Web Services nevű webhoszting leányvállalatot hozzák, az ugyanis tavaly 45,4 milliárd dollár bevételt termelt, melyből 13,5 milliárd dollár lett a profit, vagyis 30 százalékos nyereséggel zárták az évet.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!