<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.

Némileg csalóka képet mutat az egy évvel ezelőtti, illetve az idei első negyedéves adatok összehasonlítása, hiszen 2020 első két hónapjában még dübörgött a piac, majd márciusban nagy törés jött. Ezzel szemben 2021 első két hónapjában az eladott járművek száma még elmaradt az egy évvel korábbitól, ugyanakkor márciusban az alacsony bázis miatt már világszerte látványos növekedést láthattunk. Így összességében az első negyedévben a járműiparban már számos régióban növekedést mértek, így például az Egyesült Államokban, Kínában, de Magyarországon is.

A második negyedévben az alacsony bázis miatt látványos növekedés elé nézünk, a nagy kérdés az lesz, hogy az év második felében hogyan alakulnak a számok. A szakemberek ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy a 2020-as évnél sokkal jobban alakul majd az új autók értékesítése, és akár a 2019-es számokat is megközelítheti a piac.

A legnagyobb növekedés előtt egyértelműen az elektromos autók állnak, hiszen itt jellemzően 50-100 százalékos ugrásokat is láthattunk. Ebben számos tényező játszik szerepet, kezdve a környezetvédelmi szempontoktól egészen a kínálat jelentős bővüléséig. Az elektromos piac úttörői mellett pedig a hagyományos autógyártól is mind komolyabb erőforrásokat összpontosítanak erre a területre, növelve a fejlesztési költségeket. Mindezzel párhuzamosan számos új modell is piacra kerül ezzel további forgalmat generálva.

Ugyanakkor a járműipar helyzete nem teljesen megnyugtató, hiszen számos vállalat szembesült gyártási nehézségekkel az elmúlt hónapokban. Ennek hátterében az iparágat sújtó chiphiány áll, a megnövekedett keresletet ugyanis képtelenek voltak a gyártók kielégíteni.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.