<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az adásvételi szerződést az OTP Bank egykori vezérigazgató-helyettese, majd az FHB Bank tulajdonosa és irányítója egyik érdekeltsége négy hónapig tartó tárgyalás után, február elején írta alá a Matthias Corvinus Collegium Alapítvánnyal – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján megjelent közleményből, miután a felek a hatóságnál bejelentették az összefonódásukat.

Tavaly október 1-jén kürtölte világgá a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány, hogy tárgyalásokat kezdett az Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, amivel kapcsolatban a felek jogilag nem kötelező érvényű megállapodást írtak alá. Az MCC akkori közleménye szerint a tárgyalások sikeres zárása az átvilágítás eredményességének és a hatósági engedélyek függvénye. Mint az alapítvány jelezte, az Axialis megvásárlása esetén az MCC közvetve a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) stratégiai kisebbségi tulajdonosa lesz, és a többségi tulajdonossal, az SQ Invest Kft.-vel közösen irányítja majd a cégcsoport működését. 

A nyilvános cégiratok szerint az Axialis Holding Zrt.-t Spéder Zoltán egykori OTP-vezérhelyettes, ex FHB-s tulajdonos és vezető alapította, tavaly augusztusban, a részvénytársaságok létesítéséhez szükséges minimális, 5 millió forintos jegyzett tőkével. Spéder a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 28 milliárd forintra becsült vagyonával a 48. helyet foglalta el. 

A 100 millió forint törzstőkéjű SQ Invest négy magánszemély tulajdonában van: Balogh Ákos 41, Élő Nóra 39, míg Balogh Olivér és Viktor 10-10 százaléknyi üzletrésszel rendelkezik, személyes adataik alapján arra lehet következtetni, hogy ők négyen egy családot alkotnak.

A tárgyalások sikerrel zárultak – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal honlapján megjelent bejelentésből. A tranzakció több, időközben létrehozott cégen keresztül valósul meg – ezek részletezése annyira bonyolult. A tranzakció több, időközben is létrehozott cégen keresztül valósul meg. A lényeg, hogy amennyiben a GVH nem talál kivetnivalót, az MCC lesz Spéder érdekeltsége helyett a Libri-Bookline stratégiai kisebbségi tulajdonosa, míg a könyvkereskedő cég valamivel több mint 67 százaléka marad az SQ Invest Kft.-nél.

Komoly társtulajdonost kapott a jól menő könyvkereskedelmi cég. Fotó: LibriKomoly társtulajdonost kapott a jól menő könyvkereskedelmi cég. Fotó: Libri

A vételárról nem került nyilvánosságra információ. Némi fogódzót adhat, hogy a Libri-Bookline Zrt. saját tőkéje 2019 végén közel 2,1 milliárd forint volt, 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A másik árulkodó jel az lehet, hogy a tranzakcióba közbeiktatott cég törzstőkéjét tavaly decemberben Spéder 3 millióról 418 millióra emelte - ez a cég kerül egy az egyben az MCC tulajdonába, s ezáltal lesz az alapítvány a Libri-Bookline Zrt. csaknem 33 százalékos részvényese.

A Libri-Bookline Zrt. egyébként 2019-ben 5,6 milliárd forintos forgalom mellett a 2002-től íródó történetének legnagyobb, 1,3 milliárdos nyereségét érte el, szemben a 2018-as 5 milliárdos árbevétellel és egymilliárdos profittal (2020-as adataikat a társaságoknak legkésőbb 2021. május 31-éig kell közzétenniük).

A magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Matthias Corvinus Collegiumot működtető alapítványt az állam eddig már több körben stafírozta ki, jelentős összegekkel:

  • az Országgyűlés 2020 májusában 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényt juttatott (ugyanakkora paketteket, mint 2019 közepén a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak), ezek együttesen a tegnapi tőzsdei záróárfolyamokon közel 340 milliárd forintot értek (a Mol 177 milliárdot, a Richter 162 milliárdot), 
  • augusztusban a koronavírus-járvány válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból dologi kiadásokra 18 millió, egyéb működési célú kiadásokra viszont 36 milliárd forintban (!) részesült,
  • szeptemberben két pécsi ingatlant kapott ingyen az államtól. Az egyik a baranyai megyeszékhely belvárosában, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközti Király utcában (ez a volt Nemzeti Casino épülete) található, a másik pedig egy lakóház,
  • végül a december 24-én megjelent rendeletében 94,5 milliárdot szavazott meg a kormány az alapítványnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.