4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az adásvételi szerződést az OTP Bank egykori vezérigazgató-helyettese, majd az FHB Bank tulajdonosa és irányítója egyik érdekeltsége négy hónapig tartó tárgyalás után, február elején írta alá a Matthias Corvinus Collegium Alapítvánnyal – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján megjelent közleményből, miután a felek a hatóságnál bejelentették az összefonódásukat.

Tavaly október 1-jén kürtölte világgá a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány, hogy tárgyalásokat kezdett az Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, amivel kapcsolatban a felek jogilag nem kötelező érvényű megállapodást írtak alá. Az MCC akkori közleménye szerint a tárgyalások sikeres zárása az átvilágítás eredményességének és a hatósági engedélyek függvénye. Mint az alapítvány jelezte, az Axialis megvásárlása esetén az MCC közvetve a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) stratégiai kisebbségi tulajdonosa lesz, és a többségi tulajdonossal, az SQ Invest Kft.-vel közösen irányítja majd a cégcsoport működését. 

A nyilvános cégiratok szerint az Axialis Holding Zrt.-t Spéder Zoltán egykori OTP-vezérhelyettes, ex FHB-s tulajdonos és vezető alapította, tavaly augusztusban, a részvénytársaságok létesítéséhez szükséges minimális, 5 millió forintos jegyzett tőkével. Spéder a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 28 milliárd forintra becsült vagyonával a 48. helyet foglalta el. 

A 100 millió forint törzstőkéjű SQ Invest négy magánszemély tulajdonában van: Balogh Ákos 41, Élő Nóra 39, míg Balogh Olivér és Viktor 10-10 százaléknyi üzletrésszel rendelkezik, személyes adataik alapján arra lehet következtetni, hogy ők négyen egy családot alkotnak.

A tárgyalások sikerrel zárultak – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal honlapján megjelent bejelentésből. A tranzakció több, időközben létrehozott cégen keresztül valósul meg – ezek részletezése annyira bonyolult. A tranzakció több, időközben is létrehozott cégen keresztül valósul meg. A lényeg, hogy amennyiben a GVH nem talál kivetnivalót, az MCC lesz Spéder érdekeltsége helyett a Libri-Bookline stratégiai kisebbségi tulajdonosa, míg a könyvkereskedő cég valamivel több mint 67 százaléka marad az SQ Invest Kft.-nél.

Komoly társtulajdonost kapott a jól menő könyvkereskedelmi cég. Fotó: Libri
Komoly társtulajdonost kapott a jól menő könyvkereskedelmi cég. Fotó: Libri

A vételárról nem került nyilvánosságra információ. Némi fogódzót adhat, hogy a Libri-Bookline Zrt. saját tőkéje 2019 végén közel 2,1 milliárd forint volt, 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A másik árulkodó jel az lehet, hogy a tranzakcióba közbeiktatott cég törzstőkéjét tavaly decemberben Spéder 3 millióról 418 millióra emelte - ez a cég kerül egy az egyben az MCC tulajdonába, s ezáltal lesz az alapítvány a Libri-Bookline Zrt. csaknem 33 százalékos részvényese.

A Libri-Bookline Zrt. egyébként 2019-ben 5,6 milliárd forintos forgalom mellett a 2002-től íródó történetének legnagyobb, 1,3 milliárdos nyereségét érte el, szemben a 2018-as 5 milliárdos árbevétellel és egymilliárdos profittal (2020-as adataikat a társaságoknak legkésőbb 2021. május 31-éig kell közzétenniük).

A magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Matthias Corvinus Collegiumot működtető alapítványt az állam eddig már több körben stafírozta ki, jelentős összegekkel:

  • az Országgyűlés 2020 májusában 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényt juttatott (ugyanakkora paketteket, mint 2019 közepén a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak), ezek együttesen a tegnapi tőzsdei záróárfolyamokon közel 340 milliárd forintot értek (a Mol 177 milliárdot, a Richter 162 milliárdot), 
  • augusztusban a koronavírus-járvány válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból dologi kiadásokra 18 millió, egyéb működési célú kiadásokra viszont 36 milliárd forintban (!) részesült,
  • szeptemberben két pécsi ingatlant kapott ingyen az államtól. Az egyik a baranyai megyeszékhely belvárosában, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközti Király utcában (ez a volt Nemzeti Casino épülete) található, a másik pedig egy lakóház,
  • végül a december 24-én megjelent rendeletében 94,5 milliárdot szavazott meg a kormány az alapítványnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!