2019. október 3. 10:06
mfor.hu

Több vállalatnál a napi működés biztosítása sem megoldott. A pluszpénz is csak a bér- és a munkaerőhelyzet rendezéséhez lenne elég. A háttérben a rezsicsökkentés áll.

Komoly gondokról számol be a magyarországi ivóvízellátásban az nrgreport cikke, melyet az index.hu szemlézett. Az nrgreport Kurdi Viktorral, a Magyar Víziközmű Szövetség elnökével készített interjút, és a szakember elmondása szerint negyven hazai víziközműcégből 8-10-nél már a napi működés biztosítása sem megoldott, az év végére fizetésképtelenné válhatnak. Abban, hogy a helyzet idáig fajult, Kurdi szerint nagy szerepet játszott a rezsicsökkentés.

A 2011-ben megszületett víziközműtörvény kimondta ugyan, hogy a vízdíjakat csak nettó 2,6 százalékkal lehet emelni, de 2013-ban az összes lakossági víz- és csatornadíjat 10 százalékkal visszavágta a rezsicsökkentési törvény, ami 2009-es, 2010-es árszintre vitte vissza a tarifákat, a vállalkozások tarifáit pedig befagyasztotta. Kurdi szerint ma gyakorlatilag 2009-2010-es árszinten kell működniük, 2019-es átlagbérrel.

Mindeközben pótolni, felújítani akkor is muszáj, ha nem kérhetnek érte pénzt - a szövetségi elnök szerint a vízközművek nagy része most már a jövőbeli működését biztosító tartalékait éli fel.

Kurdi szerint összesen 1000-3000 milliárd forint kéne az ágazat rendbetételéhez. Ha tíz év alatt akarnának felzárkózni önmagukhoz, az is évi százmilliárd forint pluszpénzt jelentene, ami szerepel is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott rekonstrukciós tervekben, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium minderre úgy reagált, hogy kétszer 1,5 milliárd forint kerettel pályázatot írt ki és bonyolított le, amire 30 százalék önerővel lehetett pályázni. Ezt jellemzően az önkormányzatok biztosították.

A vizes cégeknek, csak arra, hogy legyen elég emberük, azaz a bér- és munkaerőhelyzet rendezéséhez évi 8-10 milliárd forint többletforrásra lenne szükségük . Palkovicsék minisztériuma részéről ezért a nyáron ígéretet kaptak arra, „hogy ezeket a cégeket 3-5 milliárd forinttal megsegítik még az idén”.

Kurdi szerint, ha nem rendezik a helyzetet, akkor az elöregedő infrastruktúra miatt Magyarországon is nagyobb területek vízellátása szűnhet meg hosszabb-rövidebb időre.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.