2018. március 14. 14:06
mfor.hu

Összesen 100 üzlet húzza le a rolót a szigetországban, miután a becsődölt cégnek nem sikerült vevőt találnia.

Mind a 100 üzletét bezárja Nagy-Britanniában a Toys R Us, és így 3 ezer dolgozójuk marad munka nélkül, írja a Guardian. Azért lépi ezt meg a csődvédelem alatt álló amerikai játékáruházlánc, mert nem találtak hitelezőt, ami finanszírozta volna a cég szükséges átalakítását. Ezt a lánc alkalmazottaival szerdán közölték, ahogy azt is, hogy bezárnak a boltok. A bezárásokat azzal a 26, legnagyobb veszteséget termelő egységgel kezdik, melyeket még tavaly év végén jelöltek meg, amikor megpróbálták átalakítani az üzletet.

A Toys R Us az MTI korábbi híradása szerint ezen túl akár az összes amerikai üzletét is bezárhatja. A cég úgy ítélte meg, hogy külső pénzügyi támogatás nélkül értelmetlen belekezdeni a szerkezetátalakításba, melyre az online kereskedés elterjedése és a diszkonthálózatok kényszerítenék. Azt már januárban bejelentették, hogy az ameriai üzletek 20 százalékát bezárják, ez önmagában több, mint az összes brit bolt: 182 egység.

A New Jersey-ben bejegyzett, 1957-ben alapított cég éves forgalma mintegy 11 milliárd dollár, de részben a korábban felvett hitelek jelentős kamatösszege miatt a vállalat 2013 óta veszteséges. Tavaly szeptemberben kértek csődvédelmet az amerikai csődbíróságtól, azzal számoltak, hogy sikerül átalakítaniuk 5 milliárd dolláros hosszú lejáratú adósságuk egy részét, és javítaniuk működési tevékenységüket, amihez a már meglévő hitelezői és mások összesen 3 milliárd dollárral járulnak hozzá. A hitelezők azonban a jelek szerint nem kívánják a víz felszíne felett tartani a játékáruházláncot.