Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A két éve alapított MikroCredit Zrt. több mint 1,2 milliárd forintos negatív eredményt ért el 2019-ben, ez még a 2018-asnál is 200 millióval nagyobb. Miközben a tulajdonosok folyamatosan kölcsönöket és tőkét pumpálnak a társaságba, az Union Vienna Insurance Group függő közvetítője lett, hogy hitelfedezeti biztosítás nyújtásával csökkentse a saját és ügyfelei kockázatát – közölték lapunk érdeklődésére.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

A MikroCredit Zrt.-t 2016 júliusában alapította egy grúz cég, a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC. Fő végső tulajdonosa azonban idén márciustól már az a Shabtai Michaeli, aki Habony Árpáddal is feltűnt a pesti éjszakában, üzleti körének köze van a metróaluljárókban működő Princess Pékségekhez, s a letelepedési kötvényeket közvetítő hét cég egyikének is dolgozott. E program szülőatyja volt 2012-ben – még az országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként – Rogán Antal, ma Orbán Viktor kabinetfőnöke.

Egyelőre még nem jött be a számításuk. Fotó: depositphotosEgyelőre még nem jött be a számításuk. Fotó: depositphotos

A magas szintű kapcsolatok ellenére a cégbíróság az alapítását követően szokatlanul nagy, több mint egy éves átfutási időt követően, 2017 szeptemberében jegyezte be a MikroCreditet. Olyan pénzügyi vállalkozásként, mely fő tevékenysége az egyéb hitel és online személyi kölcsönök nyújtása. Igazgatóságában (it) és felügyelőbizottságában (fb) értelemszerűen többségében grúzok szerepelnek, akik Magyarországon élnek – legalábbis a nevük mellett budapesti lakcímek vannak feltüntetve, méghozzá a vagyonosok által előszeretettel választott I., II. és XII. kerületben. 

Az it és az fb egy-egy tagjának a személye az érdekes, akik egy testvérpárt alkotnak. Az it-ben Varlami Rekhviashvili ül, az fb pedig az idén február végén kooptálta a bátyját, Irakli Rekhviashvili bankárt, aki egykoron Grúzia gazdasági minisztere volt. De nem ez utóbbi tisztsége miatt exponálódott idehaza – történetesen a MikroCredit alapításával egy időben. Hanem abból a videóból, amelyet az Index készített Rogán bizalmi emberének számító Kertész Balázs budapesti ügyvédi irodája előtt. A felvételen a MikroCredit-tulajdonos Shabtai Michaeli és Nika Gilauri volt grúz kormányfő társaságában Irakli Rekhviashvili is feltűnik, aki jól hallhatóan kijelentette, hogy egy erőműépítési projekthez a magyar Eximbanktól akar hitelt felvenni.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.