<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Évek óta nem tud a focicsapat mögött álló gazdasági társaság nyereségesen működni.

 

A rossz széria a 2021. június végével záródó üzleti évben sem tudott megtörni Újpesten a lila-fehéreknél, a belga tulaj pedig a számok láttán igencsak bánhatja, hogy nem jött össze a tranzakció és nem tudott megválni a focicsapattól. Mert, hogy az elmúlt évek veszteséges működése miatt mostanra kialakult az a cégtulajdonosoknak nem túl kedvező helyzet, hogy a jogszabályoknak való megfelelés miatt pénzt kell betolni a társaságba. De erről kicsit később, haladjunk sorrendben!

Az értékesítésből származó bevételek egész pozitívan alakultak a vizsgált időszakban, hiszen a korábbi 671 millió forint után kicsivel több mint egymilliárd forint folyt be az Újpest 1885 Kft. kasszájába. A bevételek összetétele azonban már nehezen nevezhető kedvezőnek, igaz, a tavaly június végi zárás pont a koronavírus-járvány legnehezebb időszakát öleli fel. A jegy- és bérletbevételek a teljes bevételnek még az egy százalékát sem érte el, egy évvel korábban - amikor még csak a koronavírus-járvány első hulláma hatott a gazdálkodásra - a bevételek 5,1 százaléka származott jegyek és bérletek eladásából.

Tavaly egyébként összesen 9,5 millió forint bevételhez jutott a cég ebből a forrásból, hirdetésekből 35 millió folyt be a korábbi 67,3 millió után. A bevételek legnagyobb része vagyoni értékű jog hasznosításából származott, ami ráadásul jókora növekedést is mutatott az előző időszakhoz képest: 887 millió forintot tüntettek fel ezen a soron a korábbi 509 millió után.

Nem könnyű az anyagi helyzet Újpesten. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltNem könnyű az anyagi helyzet Újpesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyéb bevételként 945,6 milliót számoltak el, ami valamivel alacsonyabb összeg a korábbi 1,087 milliárd után. 359 millió kapott támogatás - ennek zöme, 325 millió az MLSZ-től érkezett -, de volt például 234 millió forintnyi elengedett kölcsön, ami szintén növelte az egyéb bevételeket. A megelőző időszakban egyébként ennél jóval nagyobb elengedés történt, 834 millió forintos.

A bevételekkel szemben az anyagjellegű ráfordításokon sikerült némi megtakarítást elérni, 574 milliót könyveltek el a korábbi 650 millió után. Ez nem mondható el azonban a személyi jellegűekről, melyre 1,5 milliárd forintot fordítottak az előző évi 1,2 milliárd után. A növekedés hátterében azonban nem létszámbővítés áll, sokkal inkább béremelés. Az átlagos dolgozói létszám ugyanis 99-ről 97 főre csökkent.

A bérköltségből számított havi átlagos bruttó bér így 1,2 millió forintra jön ki.

Mindezek nyomán már üzemi szinten is nagyobb veszteséggel működött a klub, mint egy évvel korábban, amit a pénzügyi műveleteken elért veszteség tovább növelt.

Így végeredményben az előző évi 337 milliós veszteség után 400,8 milliósat kellett elkönyvelnie a cégnek.

Ez pedig további problémákat is eredményez. Az újabb tetemes mínusz tovább hízlalta a saját tőke részét képező, előző évek gazdálkodásainak eredményeit felhalmozó eredménytartalékot, ahol immár -2,5 milliárd forint szerepel. Ennek következményeként a saját tőke -173 millió forint lett. A jogszabályok alapján ilyenkor a tulajdonos beavatkozására van szükség a további fennmaradás érdekében, ami azt jelenti, hogy a Roderick Duchateletnek pénzt kell betolnia az Újpest 1885 Kft.-be.

Említésre méltó még a cég tartozásállománya, mely a legutóbbi üzleti évben tovább nőtt: 571,8 millió után már 756,7 milliós adósságot tartanak nyilván. Ez teljes egészében rövid lejáratú kötelezettséget jelent. 204 millióval tartoznak a szállítóknak, a kapcsolt vállalkozással - pontosabban az anyavállalattal - szembeni adósság viszont majdnem a tízszeresére emelkedett egy év alatt: 45 millió forint után 436,8 millióval tartozik az Újpest.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.