3p

Az egyik szakszervezet vezetőinek fellépését bírálja az ügyvezetés.

Az elbocsátások miatt korábban a szakszervezetek tiltakoztak, de a három érintett szakszervezet közül kettő hajlott az együtműködésre. A harmadik, a Makói Gumiipari Szakszervezettel és vezetőivel viszont nem tudott dűlőre jutni a cégvezetés.

Most azt közölte lapunkkal a vállalat ügyvezetése, hogy a cég szerint Radics Gábor és Hajdú Roland, az említett szakszervezet képviselői "nem a dolgozók, hanem saját, személyes érdekeiket nézik és hangulatkeltő médiakampányaikkal csupán szakszervezetük és saját pozíciójuk létezését próbálják igazolni."

Elismerte az ügyvezetés, hogy "mint minden nagyvállalatnál, így nálunk is előfordulhatnak olyan esetek, amiket meg kell vizsgálni. Ezeket minden esetben megtesszük, számos esetben akár külső vagy hivatali szerv bevonásával. Az elmúlt két évben például öt szakszervezeti váddal kapcsolatban hoztak olyan döntést hivatalos szervek, melyek egyértelműen kimondják, hogy a szakszervezeti állításokkal ellentétben vállalatunk a törvényi előírásoknak megfelelően járt el. Ez véleményünk szerint kitűnően példázza, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni a szakszervezet vádaskodásait."

Nem rugalmasak a felek. Fotó: depositphotos
Nem rugalmasak a felek. Fotó: depositphotos

A nyílt levélben megfogalmazott esetek értelmezésénél pedig az alábbi információkat fontos figyelembe venni a cég szerint.

"Sajnálatos módon néhány évvel ezelőtt valóban történt makói gyárunkban egy olyan munkahelyi baleset, ami maradandó károsodást okozott. Az esetet követően az érintett munkavállalónkkal peren kívül megállapodtunk és jelentős támogatást nyújtottunk rehabilitációja érdekében. Emellett gondoskodtunk arról, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő. Az érintett berendezés használatát megszüntettük és egy olyan részletes munkavédelmi projektbe fogtunk, amit a mai napig folyamatosan fejlesztünk."

Ezek után kitértek egy másik szakszervezeti állításra is.

"A munkába történő visszatérés érdekében aktívan keressük az alternatív megoldásokat. Rehabilitációs folyamatunk során érintett munkatársainkkal személyesen konzultálunk a cégen belüli lehetőségeikről. Ennek eredményeképpen idén is több kollégánk úgy térhetett vissza hozzánk, hogy számukra az egészségügyi állapotuknak megfelelő munkakört találtunk. Azon munkatársainknak, akiknek nem találunk alternatívát, más munkakört, ott felajánljuk a lehetőséget, hogy a törvénytől pozitívan eltérve, anyagi támogatás mellett, közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyt."

A levélben hivatkozott feltételezett rákos megbetegedéssel kapcsolatban megkeresést, hivatalos tájékoztatást nem kaptunk. Az esetről sajnálatos módon csak a nyílt levélből értesültünk. Várjuk az érintett munkatárs megkeresését, hogy az esetet kivizsgálhassuk - írta a vállalat lapunknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!