3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Amikor cégalapításon törjük a fejünket, akkor hamar eszünkbe juthat, hogy el kéne hagyni a magyar területet, hogy új vizekre evezzünk. Ez azért lehet jó, mert nagyobb közönségnek tudjuk kínálni a termékeinket, vagy a szolgáltatásainkat, és másfajta adózási rendszernek kell megfelelnünk. Azonban nem érdemes fejest ugrani a feladatokban, mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy ilyen méretű döntésnek. A cégalapítás nem nevezhető könnyűnek, főleg, ha Németországról van szó, azonban ezeket a hibákat gyorsan ki lehet javítani.

Legelőször a saját személyiségünket kell elemezni. Bár ez nem tűnhet fontosnak, egy olyan ember, aki nincsen felkészülve a stressz levezetésére, és nincsen megfelelő képesítése, ráadásul enyhén pesszimista, nem biztos, hogy boldogulni fog az úton szembe kerülő problémákkal. Vannak olyan alapító típusok, akik beleugranak a feladatba, azonban a hosszú éveken tartó vezetésbe beletörnek. Egy igazi vállalkozó típus évtizedek múlva is fenntartja a cégét, mivel célirányosan tud dolgozni, és leküzd minden akadályt.

Megfelelő tőke és a cégformák

Ha ezt Németországban szeretnénk megtenni, akkor ne menjünk üres kézzel. Sokan nagyjából 5.000 eurós költséggel számolnak, és azt készítik elő, mint tőkeszükségletet. Csak kevesen gondolnak 25.000 eurós összegekre, azonban a sikertelenség általában a tőkeszükségletre vezethető vissza. Sokan a kezdeti összegeket gyorsabban felélik, mint gondolták volna, és ezután már nem tudnak többet rászánni. Amikor pénzügyileg tervezünk, mindig engedjük szabadjára a pénztárcánkat. Általában az új cégek több mint 30%-a eltűnik a piacról, és a legtöbben már az első évben elbuknak. Ha túléljük az első három évet, nagy az esélyünk a sikerre.

Ha Németországban gondolkodunk, többféle cégforma áll a rendelkezésünkre. Az egyik legelterjedtebb például az egyéni vállalkozás, itt azonban a magántőke áll minden lehetséges buktatót. Az UG, vagy korlátozott társaság szintén gyakori cégforma, de Kft.-vel is fogunk találkozni, ami Németországban a GmbH nevet kapta. Itt általában szükségünk lesz a 25.000 eurós alaptőkére is. Ezekről összességében elmondható, hogy követelik az állandó iroda jelenlétét, mivel a cég bejegyzésekor meg kell adnunk a pontos címet. Szerencsére ma már nem kell egy egész irodát kibérelnünk, hanem szolgáltatásokat is igénybe vehetünk.

Tagsági díjak és a könyvelő

Nem szabad megfeledkezni a könyvelő fontosságáról sem. A német cégalapítás egyik nehézsége a z ország adórendszere, amit nevezhetnénk a világ egyik legbonyolultabb rendszerének, ezért könyvelő nélkül meg se próbáljuk az alapítást. Nem csak időt fogunk megtakarítani, hanem pénzt is, és elkerüljük az esetleges büntetéseket.

A kisipari vállalkozásoknál meg kell nézni, hogy melyiket lehet mester nélkül megalapítani és, hogy van-e mesterkötelezettsége. Emellett nem ismerünk sok olyan céget, aminek nem kéne valamilyen tagságban részt vennie, így számoljunk az éves tagsági díjjal, ami mehet a kereskedelmi és iparkamaráknak, vagy a kézműves kamarának. A cégalapítás összege sok mindentől függ, így érdemes árajánlatot kérni, ahhoz hogy el tudjunk igazodni az információk között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!