2020. május 15. 09:16

Amikor cégalapításon törjük a fejünket, akkor hamar eszünkbe juthat, hogy el kéne hagyni a magyar területet, hogy új vizekre evezzünk. Ez azért lehet jó, mert nagyobb közönségnek tudjuk kínálni a termékeinket, vagy a szolgáltatásainkat, és másfajta adózási rendszernek kell megfelelnünk. Azonban nem érdemes fejest ugrani a feladatokban, mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy ilyen méretű döntésnek. A cégalapítás nem nevezhető könnyűnek, főleg, ha Németországról van szó, azonban ezeket a hibákat gyorsan ki lehet javítani.

Legelőször a saját személyiségünket kell elemezni. Bár ez nem tűnhet fontosnak, egy olyan ember, aki nincsen felkészülve a stressz levezetésére, és nincsen megfelelő képesítése, ráadásul enyhén pesszimista, nem biztos, hogy boldogulni fog az úton szembe kerülő problémákkal. Vannak olyan alapító típusok, akik beleugranak a feladatba, azonban a hosszú éveken tartó vezetésbe beletörnek. Egy igazi vállalkozó típus évtizedek múlva is fenntartja a cégét, mivel célirányosan tud dolgozni, és leküzd minden akadályt.

Megfelelő tőke és a cégformák

Ha ezt Németországban szeretnénk megtenni, akkor ne menjünk üres kézzel. Sokan nagyjából 5.000 eurós költséggel számolnak, és azt készítik elő, mint tőkeszükségletet. Csak kevesen gondolnak 25.000 eurós összegekre, azonban a sikertelenség általában a tőkeszükségletre vezethető vissza. Sokan a kezdeti összegeket gyorsabban felélik, mint gondolták volna, és ezután már nem tudnak többet rászánni. Amikor pénzügyileg tervezünk, mindig engedjük szabadjára a pénztárcánkat. Általában az új cégek több mint 30%-a eltűnik a piacról, és a legtöbben már az első évben elbuknak. Ha túléljük az első három évet, nagy az esélyünk a sikerre.

Ha Németországban gondolkodunk, többféle cégforma áll a rendelkezésünkre. Az egyik legelterjedtebb például az egyéni vállalkozás, itt azonban a magántőke áll minden lehetséges buktatót. Az UG, vagy korlátozott társaság szintén gyakori cégforma, de Kft.-vel is fogunk találkozni, ami Németországban a GmbH nevet kapta. Itt általában szükségünk lesz a 25.000 eurós alaptőkére is. Ezekről összességében elmondható, hogy követelik az állandó iroda jelenlétét, mivel a cég bejegyzésekor meg kell adnunk a pontos címet. Szerencsére ma már nem kell egy egész irodát kibérelnünk, hanem szolgáltatásokat is igénybe vehetünk.

Tagsági díjak és a könyvelő

Nem szabad megfeledkezni a könyvelő fontosságáról sem. A német cégalapítás egyik nehézsége a z ország adórendszere, amit nevezhetnénk a világ egyik legbonyolultabb rendszerének, ezért könyvelő nélkül meg se próbáljuk az alapítást. Nem csak időt fogunk megtakarítani, hanem pénzt is, és elkerüljük az esetleges büntetéseket.

A kisipari vállalkozásoknál meg kell nézni, hogy melyiket lehet mester nélkül megalapítani és, hogy van-e mesterkötelezettsége. Emellett nem ismerünk sok olyan céget, aminek nem kéne valamilyen tagságban részt vennie, így számoljunk az éves tagsági díjjal, ami mehet a kereskedelmi és iparkamaráknak, vagy a kézműves kamarának. A cégalapítás összege sok mindentől függ, így érdemes árajánlatot kérni, ahhoz hogy el tudjunk igazodni az információk között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.