2018. április 12. 14:20
mfor.hu

A jócskán túlárazottnak tűnő munkát Tiborcz István volt üzlettársa végezheti el.

Amilyen kicsi és egyszerű építmény, olyan sokba fog kerülni a margitszigeti "teniszstadion" bontása. Az Átlátszó írja, hogy a munkát Tiborcz István egyik legfontosabb partnerének cége, a vizes vb-ről is ismert West Hungária Bau Kft. végezheti el.

Hogy a Margitszigetre teniszstadion kell, azt egy tavalyi kormányrendelet mondja ki, ami ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a szándékot. A Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítására egy kapcsolódó rendelet 10 milliárd forintot csoportosított át.

Ennek első falatja a bontási munkákért cserébe esik le, melynek nyerteséről valódi verseny nélkül, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban döntött a Nemzeti Sportközpontok. A befutó a WHB-csoport tagja, a WHB Befektetési Kft. lett. Ez a cég volt az, amelyik megvette Tiborcz Istvántól az Elios felét tulajdonló Green Investments & Solutions Kft-t.. Ezért a vállalatért feltűnően sokat, majdnem 3 milliárd forintot fizettek, pedig a nyilvános mérlegadatok és az Elios által azóta elnyert tenderek értéke alapján ez indokolatlanul nagy összeg volt a várható megtérüléshez képest.

A WHB Befektetési Kft. által elnyert munka viszont, úgy tűnik, jócskán megtérül majd. A hivatalosan az „UTE Tenisz Stadion bontási munkái” elnevezésű projekt nettó 198 millió forintba kerül, ám az Átlátszó által megkérdezett szakértő szerint brutális nyereséget hozhat, a tényleges bontási költség ugyanis a vállalási ár töredéke.

A margitszigeti teniszstadion. (via Átlátszó) A margitszigeti teniszstadion. (via Átlátszó)


Ezt nem nehéz elképzelni, hiszen a szóban forgó stadiont csak nagy jóindulattal lehet stadionnak hívni: van egy teniszpálya, amit körbekerítettek vaskorláttal, és felhúztak a pálya melletti földtöltésre egy kis betontribünt. A közbeszerzési hirdetény leírása szerint a közel 200 millióért lebontandó objektum 780 nm-nyi épület és 1780 nm lelátó. Ehhez képest

  • a gödöllői városháza ötszintes, összesen 4400 nm-es vasbeton-szerkezetes épületét például 150 millió forintért bontotta le a munkát elnyerő vállalkozó,
  • 132 millióért bontották a városligeti Petőfi Csarnok, a PeCsa épületét,
  • 100 milliért a komplett Vasas-stadiont,
  • és a margitszigeti teniszstadion bontásával szinte forintra azonos összegbe, 198 millióba került a teljes Közlekedési Múzeum bontása.

Az Átlátszónak nyilatkozó szakértő ezért úgy véli, a teniszstadion bontását legalább két-háromszorosan túlárazták.