2018. május 12. 05:30

Az új kormánystruktúra alapján Bártfai-Mager Andrea lehetne. Vagy mégsem?

Az új kormány felállásával kapcsolatos sok megválaszolatlan kérdés egyike, hogy hová kerül a Magyar Fejlesztési Bank felügyelete, melyik miniszter képviseli majd az államot a száz százalékos állami tulajdonban lévő társaság ügyeiben.

Állami vagy nemzeti? Állami vagy nemzeti?

A parlament pénteken elfogadta a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényt, ami kihirdetésre vár. Ebben rendelkeznek egyebek mellett a Magyar Fejlesztési Bankról is.

A bank induló, illetve már működő vállalkozásoknak nyújt hitelt, egyéb finanszírozási lehetőségeket. Az előző kormányban a Miniszterelnökség volt a felettes szerv, pontosabban a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter gyakorolta a tulajdonosi jogokat - az MFB aktuális honlapja szerint.

Az előző ciklusban történt strukturális változások után a bank felügyelete átkerült Bártfai-Mager Andreához, aki kormánybiztosként ügyelt a postáért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért.

Bártfai-Mager az új kormányban is feladatot kapott, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterként. Munkája tehát hasonló lesz, mint amit eddig végzett, csak más szinten fogja ellátni.

A most elfogadott törvény alapján azonban nem egyértelmű, hogy az MFB továbbra is nála marad-e. A képviselők döntése alapján módosul az MFB-ről, illetve az állami vagyonról szóló törvény is.

Az MFB-ről szóló törvény egyik paragrafusa kiegészül azzal, hogy a cégben az államot mint egyszemélyes tulajdonost az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter képviseli. Az állami vagyonról szóló törvény módosítása viszont az MFB-t kiveszi azon cégek közül, amelyek felett a tulajdonosi jogokat az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja. Így ez a rendelkezés a jövőben csak a postára és a Nemzeti Közművek Zrt.-re vonatkozik.

Figyelemre méltó, hogy a módosítások nem nemzeti, hanem állami vagyon felügyeletéről szólnak. Ez alapján elképzelhető, hogy a jövőben nem Bártfai-Mager lesz a tulajdonosi kapocs az állam és a bank között. Viszont nem világos, hogy akkor ki, melyik tárca lehet az? A Miniszterelnökség nem valószínű, a Nemzetgazdasági Minisztériumból lett Pénzügyminisztérium feladatai is másról szólnak az új ciklusban, mint az előzőben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sem működik tovább abban a formában, ahogy eddig. A romjain kiépülő Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is más a küldetése az eddig megismert információk alapján.

Lényeges lehet, hogy a törvényi változások után a kijelölt miniszter nem gyakorolja már a tulajdonosi jogokat, hanem képviseli az államot, mint egyszemélyes tulajdonost. Ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztert kell-e érteni az állami vagyon felügyeletével megbízott miniszter alatt. Ez nem csak nyelvtanilag kérdéses, hanem a titulusok sem feleltethetők meg egymásnak teljes mértékben.