<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Követelményként írta elő a Magyar Turisztikai Ügynökség cége az általa kiírt közbeszerzésben, hogy a telepítendő jegykiadó automatákban milyen operációs rendszer legyen, ezzel pedig korlátozta a piaci verenyt. A feljelentőnek lett igaza.

A Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, amiért megsértette a közbeszerzési törvényt - derül ki a bizottság december 23-i határozatából. A Kisfaludy2030 Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság. A Közbeszerzési Döntőbizottság pedig egy független, országos illetékességű szervezet, feladata a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatti jogorvoslat intézése.

Ezúttal a Kisfaludy2030 egyik közbeszerzésével kapcsolatban támadt vita, konkrétan a turisztikai cég LED technológiájú jegykiadó automatákat és utastájékoztató kijelzőket szeretett volna vásárolni és telepíteni balatoni településekre (köztük például Siófokra, Balatonfüredre, Keszthelyre, Hévízre és Tihanyra), de a SmartUp Solutions Kft. jogorvoslati kérelmet nyújtott be. A Döntőbizottság pedig megállapította, hogy az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzésekről szóló törvénynek ezt a részét:

A műszaki leírásnak valamennyi gazdasági szereplő számára egyenlő hozzáférést kell lehetővé tennie, és nem lehet olyan hatása, amely indokolatlanul akadályozná a verseny biztosítását a közbeszerzés során

- áll a törvényben.

A tenderen végül két cég adott be ajánlatot: a Delta Systems Kft. és az S &T Consulting Hungary Kft., de a Döntőbizottság határozata miatt eredménytelen lett a közbeszerzés. A testület indoklásából pedig kiderült, hogy mi volt a SmartUp Solutions - amely nem is adott be ajánlatot - problémája. Az általa gyártott jegyértékesítő automaták ugyanis Windows operációs rendszerrel működnek, ellenben a Kisfaludy2030 tenderében az a követelmény szerepelt, hogy a későbbi nyertesnek Linux vagy Android operációs rendszert kell telepítenie.

Összegezve a fentieket a Döntőbizottság megállapította, hogy a közbeszerzés tárgyára vonatkozó műszaki leírás jogsértő, a megajánlható operációs rendszer vonatkozásában nem volt biztosított az egyenlő esélyű hozzáférés, a jogsértő előírás indokolatlanul akadályozta a verseny biztosítását a közbeszerzés során, továbbá az ajánlatkérő jogsértően zárta ki a műszaki egyenértékűség igazolását

 - olvasható a Döntőbizottság indoklásában. Vagyis az MTÜ gazdasági társasága nem írhatta volna bele a tenderbe, hogy a jegykiadó automatáknak és utastájékoztató kijelzőknek milyen operációs rendszerrel kell működniük, mert ezzel kizártak a versenyből egyes szereplőket, ellenben másokat pedig előnybe hoztak.

Kik az érdekelt felek?

SmartUp Solutions Kft. 2015 óta létezik, Steidl Judit tulajdonában van, és 2019 volt az első igazán jobb évük, amikor 160 millió forintos árbevétel mellett 17,7 millió forintos profittal zártak. 

Magyarországon mi gyártottunk előszőr ügyfélhívót, amit az OTP Banknál telepítettünk. Két év múlva  Magyarországon elsőként gyártottunk információs kioszkokat a Burger King megbízásából. Mi gyártottuk az első fizető automatákat a K&H Bank számára és elsőként gyártottunk menetjegy értékesítő automatákat a MÁV számára

- szól a cég bemutatkozása. Tavaly pedig két közbeszerzést nyertek: kormányhivatalokba telepíthettek érintőképernyős jegyautomatákat, valamint a Debreceni Egyetemen pedig információs terminálokat helyezhettek el.

Ellenben a Delta Systems egy igazi nagyágyú: 2018-ban például 15,6 milliárd forintos forgalmuk volt, ami 2019-ben 8,3 milliárd forintra csökkent, de még így is 341,7 millió forintos nyereséget könyvelhettek el. 

A Delta csoport keretszerződést írt alá a központosított informatikai közbeszerzések lebonyolításáért felelős Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel. A megállapodás 2021. július 24-ig érvényes, eddig hívhatók le megrendelések a megadott kondíciók szerint. A DKÜ 34 750 darab megjelenítő eszközt, projektort vásárolhat állami szervezetek számára a következő egy évben. Ebbe a Delta Systems Kft. konzorciumvezetőként jutott be, mégpedig az indulók között a legversenyképesebb árral

- olvasható a tavaly nyári hír a cég oldalán. Szeptemberben ismét ők nyertek az állami DKÜ pályázatán: az összesen 440 ezer darab eszközvásárlásra vonatkozó megállapodás értelmében a DKÜ laptopokat, PC-ket, tableteket, valamint monitorokat vásárolhat a nyertes ajánlattevőktől. 

Véleményünk szerint kimondottan pozitív, hogy 2020-ban ismét lendületet kapnak az állami informatikai beszerzések, ami teret ad vállalatunk stratégiai céljainak a megvalósításának is

- nyilatkozta tavaly szeptemberben Pércsi Levente, a Delta csoport résztulajdonosa, a Delta Systems Kft. akkori ügyvezető igazgatója. A cég a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában áll. A tőzsdén pedig tavaly decemberben jelentették be, hogy 500 millió forintos rulírozó kölcsönszerződést kötöttek a Takarékbank Zrt.-vel általános vállalati szükségletek finanszírozása érdekében. A Takarékbank Zrt. pedig a hazai banki szektor legnagyobb fiókhálózatával rendelkezik, a több mint 700 bankfiókban mintegy 1,1 millió ügyfelet szolgálnak ki országos szinten, de például januárban stratégiai partnerséget kötött Mészáros Lőrinc alkuszcégével is.

A Döntőbizottság határozatában nincs szó arról, hogy a Kisfaludy2030 szándékosan olyan közbeszerzést írt ki, amelyben indokolatlanul akadályozta a versenyt. A jogorvosltai eljárásban az állami cég azzal érvelt, hogy szerintük nem versenykorlátozó az ipari vezérlő PC-vel összefüggésben az a követelmény, hogy Linux vagy Android operációs rendszer kerüljön telepítésre. A megjelölt operációs rendszerek ugyanis világszinten elterjedtek, bármely piaci szereplő számára könnyen és azonnal hozzáférhető műszaki megoldások.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.