<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A gyerekkor elmaradhatatlan kísérője

Amilyen egyszerű kis találmány kerek kedvencünk, olyan sokféle haszna van. Nem véletlen, hogy minden gyerek első játékai között megtalálható egy kicsi gumilabda is, hiszen a finommotorikától az egyensúlyérzéken át a türelemig rengeteg készséget fejleszthetünk vele. 

Ráadásul a gyerek labda kínálta játékok tárháza is végtelen. Életkortól és fejlettségtől függően is válogathatunk a kínálatból, de találunk egyedül, párban vagy csapatban játszható, vagy akár kifejezetten erősítésre szánt gyakorlatokat is. Legalább egy ikonikus pöttyös minden háztartásban fellelhető, de a különböző játékoknak és sportoknak megfelelően érdemes több változattal is felvértezni a családot. 

A gumilabda gyerekeknek kihagyhatatlan, de néhány, zsonglőrködéshez ideális kicsi darab beszerzésével sokat tehetünk a koncentráció fejlesztéséért, az apró talpak erősítéséhez hasznos választás lehet a teniszlabda. A pingponglabda rendeltetésszerű használata mellett számos szórakoztató sorjáték alapjaként is szolgál, és természetesen nem lőhetünk mellé egy klasszikus focilabdával sem. Inspirálódásképpen átböngészhetjük egy  játék webáruház oldalát is. Meg fogunk lepődni, hogy csak a labdák gyerekeknek címszó alatt ifjúkorunk elmaradhatatlan társának mennyi verziója kacsint vissza ránk! 

A kedvenc darabok beszerzése után próbáljuk ki a következő, otthon is játszható fejlesztő játékokat!

Egyedül is játszható fejlesztő játékok

Labdaelkapós gyakorlatok: Dobjuk fel a labdát, tapsoljunk a mellkasunk előtt, kapjuk el a labdát. A gyakorlatokat fokozatosan nehezíthetjük: tapsoljunk a hátunk mögött, nyakunk mögött, lábunk alatt, majd tapsoljunk kétszer, háromszor is, mielőtt elkapjuk a labdát.

Akadálypálya: Székek, könyvek segítségével alakítsunk ki szlalompályát, amin lábbal és kézzel is végig kell vezetni a labdát. A felváltott kézzel vezetés mindkét agyféltekét megdolgoztatja, ami a mozgás mellett az értő olvasást is segíti. Egyedül is játszható, de a legjobb, ha az egész család beszáll! A feladatokat pedig kedvünkre – és a résztvevők korához és ügyességi szintjéhez igazítva – variálhatjuk. 

Célbadobás: Fogjunk néhány edényt vagy vödröt, helyezzük el őket különböző távolságba, és próbáljunk meg beletalálni. A távolság növelése mellett a labdák méretével és a dőlésszögek változtatásával is nehezíthetünk a kihíváson, sőt akár családi versennyé is alakíthatjuk! 

Párban játszható fejlesztő játékok 

Labdagurítás: Főleg a legkisebbek mozgáskoordinációját fejleszthetjük azzal, ha leülünk velük szemben terpeszben, és egymásnak gurítjuk a labdát! Ha sikerül elkapni, játszhatjuk egyszerre két kicsi gumilabdával oda-vissza. Nehezítésképpen ismételjük meg ugyanezt a sarkunkon ülve és törökülésben is. 

Labdadobás séta, futás közben: Ennél a játéknál is fokozatosan nehezítsünk a feladatokon. Sétáljunk (vagy a testvérek sétáljanak) egymással szemben, és először két-majd egy kézzel dobják egymásnak a labdát. Gyorsíthatunk a tempón, illetve dobhatjuk a labdát magastartásból felülről, guggolásból, vagy úgy, hogy középen pattanjon egyet. 

Labda megtartása két ember között: Fogjuk/fogják össze a labdát a has vagy a hát közé, és különböző tempóban juttassuk át egy adott szakaszon anélkül, hogy leesne. Nehezítésképpen változtathatunk a pályán (lejtő, emelkedő, akadálypálya bevetése), színesíthetjük a haladás mikéntjét (guggolásban), vagy megpróbálhatunk sebességrekordot dönteni. 

Csapatban játszható fejlesztő játékok

Cicajáték: Nagy klasszikusnak számít a cicajáték, amikor a körben (vagy legalább két játékos között álló) cica feladata, hogy elkapja a dobott labdát. Koncentrációt és együttműködési készségeket is fejleszthetünk ezzel az egyszerű labdajátékkal. 

Kidobós: Már nagyobb gyereksereg vagy családi összejövetel szükséges az iskolai tornaórák örök sztárja, a kidobós megvalósításához. Kiváló ügyességet fejlesztő kooperációs játék, csak arra figyeljünk, hogy puha gumilabdával (vagy akár több labdával) játsszuk. 

Forró labda: Szintén egy gyerekzsúrnyi résztvevő szükséges hozzá, akik körben állnak és egy labdát adogatnak, vagy dobnak egymásnak – minél gyorsabb tempóban. A játék közben szólhat zene, amit hirtelen megállítunk, de tapsolhatunk is. Akinél ekkor a labda van, az kiesik a játékból. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.