3p

Nincsenek jó hangulatban a hazai vállalkozások.

A vállalkozások helyzete és hangulata, valamint várakozásai a következő 12 hónapra valamelyest romlottak az első negyedévhez képest, amely összhangban van a várakozásokkal - mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója csütörtökön Budapesten háttérbeszélgetésen, ahol a VOSZ Barométer adatait ismertették.Tájékoztatása szerint a Vállalkozások Országos Szövetségének (VOSZ) negyedéves üzleti barométerindexe a második negyedévben 56 pontra csökkent az előző negyedévi 61 pontról.

Kozák Ákos kifejtette: a második negyedévben a barométer mindhárom alindexe csökkent az előző negyedévhez képest. Az üzleti hangulat alindexe 62 pontról 59 pontra, a beruházási hajlandóság alindexe 49 pontról 41 pontra, míg a pénzügyi helyzeté 74 pontról 70 pontra esett.

Nem sok ok akad az örömre. Fotó: Depositphotos
Nem sok ok akad az örömre. Fotó: Depositphotos

Ez aggasztja a magyar cégeket

Saját üzletmenetükben már nemcsak a csökkenő vásárlóerő és az árnövekedés a legnagyobb probléma, hanem érzékelhetően megjelenik a körbetartozás problémája, a megrendelések elmaradása is. Az elmúlt évtizedben a körbetartozás a magyar gazdaság béklyója volt, amelyet sikerült orvosolni - tette hozzá a szakember.

Az alindexek részletes eredményeit bemutatva Kozák Ákos hangsúlyozta, hogy az üzleti hangulat alindexben nem történt látványos elmozdulás az első negyedévhez képest. Az árbevétel várható alakulásával még mindig pozitívak a vállalkozások várakozásai, azonban a cégvezetők negyedévre, illetve egy évre előretekintő kilátásai egy negyedév alatt 8 százalékponttal csökkentek.

A megkérdezett cégek negyede vélte úgy, hogy kifejezetten romlott a fizetési morál az első negyedévi 17 százalékhoz képest.

Mivel a cégek háromnegyede már végrehajtotta a tervezett beruházásait, így a további beruhásokat és új munkaerő felvételét tervező cégek aránya csökkent a második negyedévben - ismertette a beruházási alindex 8 százalékpontos visszaesése mögött húzódó tényezőket Kozák Ákos.

Bővítések nem lesznek, elbocsátások lehetnek?

A második negyedévben csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek bővítenék létszámukat, és minden hatodik kkv jelezte, hogy a második negyedévben lehetnek elbocsátások. Ugyanakkor a feszes munkaerőpiaci helyzet nem engedi, hogy a cégek tömegesen váljanak meg dolgozóiktól - tette hozzá.

A felmérés szerint az első negyedévhez képest nem romlott jelentősen a vállalkozások pénzügyi helyzete. Az alindex a cégek adótartozását, fizetési problémáikat, és a tartalékok átlagos állományát méri. Az utóbbi komponens az első negyedévi 65 pontról 61 pontra esett a második negyedévben. A válaszadó cégek 17 százaléka nem rendelkezik 1-2 hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal sem, és a válaszadók több mint kétharmadának fél évnél kevesebb tartaléka van.

Rezsiárak

A friss felmérésben vizsgálták azt is, hogy az energiaárak változása milyen hatással bír a vállalkozásokra. Minden második (51 százalék) válaszolt úgy, hogy a jelenlegi árszintek is kritikusnak tekinthetők, és további 10 százalékos áremelés esetében ezen cégek aránya már eléri a 70 százalékot.

A megemelkedett energiaárakra a cégek az értékesítési árak emelésével és energiahatékonysági beruházásokkal válaszoltak, utóbbi esetében magas azon cégek aránya, akik még nem hatjották végre, de terveznek valamilyen beruházást. A felmérésből kiderült, hogy a magas energiaárak csak nagyon kevés esetben vezettek az üzletmenet leállításához, a cégek több mint 95 százaléka nem is tervezi működésének beszüntetését.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!