<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Súlyos bírságok, szigorítások – lassan őröl, ám egyre szorosabban fogja a kínai techszektort az állampárt cenzúrája. A károk pedig egyre nagyobbak.

Csao Junfeng története nem egyedi. A fiatal férfi keményen tanult és sikeresen diplomázott azért, hogy programozóként állást kaphasson az egyik legnagyobb kínai techcégnél. Pályafutását 2019-ben kezdte egy nandzsingi e-kereskedelemmel foglalkozó cégnél, innen tudott 2021 novemberében tovább lépni, nem is akárhová, hiszen az iQiyi, a kínai Netflix-alternatíva alkalmazta. Csaonak majdnem összejött az a sikersztori, amire sok fiatal kínai vágyik. Aztán alig egy hónap után beütött a krach, és a pályakezdő programozót kirúgták – írja a New York Times. 

Míg a nyugati országokban az IT-szektor szinte folyamatosan munkaerőhiánnyal küzd, és szárnyalnak a fizetések, addig Kínában egyre több az állástalan programozó és techmunkás, mivel az országot IT-nagyhatalommá tevő cégek egyre nehezebben bírják a növekvő kormányzati nyomást. A szektor élesben megtapasztalhatta, hogy mennyire kemény és szeszélyes tud lenni a szabályozó, Hszi Csin-ping elnök irányítása alatt a hatóságok féktelenül avatkoznak be a kisebb és nagyobb dolgokba is, így téve egyre bizonytalanabbá a techcégeket, amelyek csak imádkozhatnak azért, hogy ne ők legyenek a következő célpont. Ahogy a növekedési kilátások egyre romlanak, és az ágazat szereplői lejjebb faragják az ambiciózus célokat, egyre több fiatal, tehetséges, jól képzett munkavállaló kerül utcára a szektorból.

Az önmagában aligha meglepetés, hogy nemzetközi társaikhoz hasonlóan Kína legnagyobb technológiai vállalatait is szabályozzák azért, hogy csökkentsék az erőfölénnyel történő visszaélések számát és más rendszerszintű kockázatok előfordulását. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy szemben a nemzetközi gyakorlattal, Peking hozzáállása a szektorhoz sokkal inkább átpolitizált, és nehéz nem azt hinni, hogy végső soron a cél az lehet, hogy a Kommunista Párt egyre inkább átvegye az irányítást az iparág felett.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.