3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar tulajdonú tásaság 904 millió forint adózott veszteségről számolt be 2023-ban, miközben árbevétele stabil maradt.

A három városban, Győrben, Kecskeméten és Tatabányán termelő társaság vesztesége, saját bevallása szerint, elsősorban egyszeri nyereségcsökkentő (magas kamatok és energiaárak) tételeknek volt köszönhető. A kihívásokkal teli világgazdasági helyzet ellenére az értékesítés volumene (értékesített négyzetméter) tavaly a 2022-es év értékével megegyező szinten alakult, így a korábbi évivel közel azonos árbevételt 20,3 milliárd forintot sikerült elérnie a Graboplastnak. Az üzemi eredmény 191 millió forint volt a fokozódó árverseny miatt szűkülő árréseknek köszönhetően.

A Graboplast gyár egyik gépsora
A Graboplast gyár egyik gépsora
Fotó: Graboplast

A Graboplast Zrt. padlóit közel 100 országban használják, tavalyi árbevételének 86 százaléka az exportpiacokról származott, így a főbb célországokban, illetve régiókban – Oroszország, Ukrajna, Közel-Kelet – dúló konfliktusok kedvezőtlenül érintették a vállalat értékesítését, és a forint erősödése is negatívan hatott az eredményre.

Mindezek mellett a hazai piacon a kormányzati ösztönzők 2023 eleji kivezetése is csökkentette a lakossági termékek iránti keresletet. A kedvezőtlen hatásokat a járműipari, közületi és kereskedelmi termék szegmens értékesítésének bővülése, valamint a dél- és kelet-európai régióban elért jelentős növekedés kompenzált.

Ivan László, a Graboplast vezérigazgatója a 2024-es kilátásokról elmondta: elsősorban a tavalyi válságból gyorsabban kilábaló nyugat-európai és amerikai piacokra fókuszálnak, a vállalat keleti (volt FÁK-országok) piacain pozícióik fenntartására és értékesítési rendszereik, csatornáik fejlesztésére törekednek.

A vezérigazgató hozzátette, hogy az idei évben is folytatják a korábban megkezdett szervezetfejlesztést, valamint a terveik között szerepel a gyártási technológia korszerűsítése, a minőségbiztosítás automatizálása, valamint a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyök kihasználása. Emellett napelemparkok telepítésével közel ötödével tervezik csökkenteni a változékony energiaáraknak történő kitettségüket.

A Graboplast termékei a legmodernebb technológiák alkalmazásával készülnek, melyeket a több mint 500 főt alkalmazó vállalat öt kontinens mintegy 100 országába szállít - emelte ki a vállalt közleményében. A saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat Győrben és Tatabányán gyártja, Kecskeméten fa parkettákat készít. A Graboplast a lakossági padlók előállítása mellett olyan saját fejlesztésű, nagy hozzáadott értékkel rendelkező speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint például a sport-, közületi-, design- és a járműipari padlók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!