<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A szennyvíz szivattyú egy speciális szerkezet, mely kifejezetten a nevében is szereplő közeg továbbítása során képes megállni a helyét. Ebben a cikkben megnézzük, hogy pontosan hol kell ilyen típusú szivattyút használni. Továbbá arra is kitérünk, hogy mikor milyen típust kell beszereznünk.

Mire való a szennyvíz szivattyú?

Ha megnézzük például a Szivattyúvilág weboldalán található szivattyúkínálatot, akkor jól látható, hogy számos szivattyú közül választhatunk. Mindegyik egy speciális feladat ellátására lett megépítve.

Így van ez a szennyvíz szivattyúk esetén is. Legyen szó akár háztartási, akár ipari szennyvízről, ezekre lesz szükségünk. Jellemző rájuk, hogy nagy mennyiségű vizet tudnak rövid idő alatt, azonban alacsony magasságig eljuttatni.

Vannak járókerekes szivattyúk és csatornás járókerekes típusok is. Ez utóbbira lesz érdemes választanunk abban az esetben, ha nagyobb hatásfokra van szükségünk. Egy minőségi szennyvíz szivattyú megbirkózik akár 80-100 mm-es szennyeződésekkel is.

Szennyezett víz vagy szennyvíz?

Vannak szennyezett víz szivattyúk, és szennyvíz szivattyúk is. Ezek között a legnagyobb különbség az, hogy az utóbbiak képesek szállítani a nagyobb lebegőanyag szennyeződéseket is. 30 mm-ig beszélhetünk szennyezett víz szivattyúról, e felett már szennyvíz szivattyúról kell beszéljünk. Mindkét esetben kiváló választás egy dugulásmentes típus, például a Vortex nyitott járókerekes szivattyú.

Mi az a darálókéses szivattyú, és mikor lehet rá szükségünk?

A szennyvíz (legyen az akár háztartási, akár ipari) tartalmazhat szilárd szennyeződéseket is. Ezért van szükség dugulásmentes szennyvíz szivattyúkra. Van azonban olyan, hogy már önmagában ez sem elég.

Ilyenkor jöhetnek a darálókéses változatok. Ezek annyiban tudnak többet, hogy a beömlő nyílásuk előtt egy darálókés található, mely aprítja az oda kerülő szilárd szennyeződéseket.

És hogy mikor javasolt ilyen típust használni? Akkor, ha nyomott a szennyvíz főcsatorna, vagy ha több, mint 10 méterre kell elszállítani a szennyvizet. Fontos még arra is figyelni, hogy nyomott főcsatorna esetén nyitott járókerekes szivattyút ne válasszunk, mert képes eldugítani a kis átmérővel rendelkező nyomott főcsatornát.

Mi a darálókéses szennyvíz szivattyú legnagyobb ellenfele?

Ez nem más, mint a szálas (műanyag) szennyeződés, valamint a vízben nem lebomló törlőkendők. Ezek mindegyike képes a szivattyú tengelyére csavarodni, és meggátolni a működést. Ilyen szennyeződésekkel szennyezett szennyvíz esetén érdemes oldal kivezetésű szennyvízszivattyút választani.

Ahhoz, hogy elkerüljük a komolyabb problémákat, érdemes (sőt, ipari környezetben egyenesen kötelező) egy riasztó rendszert kiépíteni. Ez fog minket figyelmeztetni minden hiba esetén, ha például esetleg leáll a szivattyú.