<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Már idén napi 5,4 millió hordónyi növekedést jósol a Nemzetközi Energiaügynökség.

2022 végére a pandémia előtti szintnél is magasabb lesz a globális olajkereslet a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) szerint. Tavaly a koronavírus miatt rekordszintű, napi 8,6 millió hordónyival zuhant a nyersanyag kereslete, ám az ügynökség várakozása szerint, ahogy egyre átoltottabbak lesznek az országok, és megnyílnak a határok, napi 5,4 millió hordónyi visszapattanás következik.

2022-ben az IEA további napi 3,1 millió hordós kereslet-növekedést vár, mely átlagosan 99,5 millió hordó/napos keresletet adna ki, az év végéig pedig még a 2019-es szintet is túlüti majd a villág olajszomja.

Megnyílhatnak a csapok. Illusztráció. (Forrás: Depositphotos)Megnyílhatnak a csapok. Illusztráció. (Forrás: Depositphotos)

Az ügynökség azt üzente a világ legnagyobb olajtermelőit tömörítő OPEC+ csoportnak, hogy "nyissák meg a csapokat." A csoport várhatóan napi 2 millió hordóval növeli majd a termelését a május és július közötti időszakban.

Az IEA arra is felhívta a figyelmet, hogy a visszapattanás egyenetlen lesz a különböző szektorok között. A vesztesek között lehet a légiközlekedés, hiszen az egyes kormányok egészen addig visszafogják azt, amíg tartósan meg nem tudják zabolázni a vírust. A benzin iránti kereslettől sem várható, hogy egyből magára találjon, mert a home office-munkavégzés várhatóan - legalább átmenetileg - velünk marad, és az olajfogyasztás ellen dolgozik az is, hogy egyre elterjedtebbek az elektromos járművek.

Kérdéses, hogy mi lesz az iráni olajtermelés sorsa: amennyiben az ország kiegyezik az USA-val, és az államszövetség cserébe eltörli az Iránt sújtó szankcióit, önmagában az napi közel 3,2 millió hordónyira növelheti az ország termelését az év végéig, a mostani, napi 750 ezer hordós szintről.

Ez persze egy olyan forgatókönyv, mely nem számol az egyes olajországok emissziócsökkentési vállalásaival. Mint az IEA rámutat, a számításaikat annak tudatában végezték, hogy az országok klímavédő vállalásai egyelőre leginkább csak mint ígéretek léteznek, és konkrét szabályozások, törvények a gyakorlatban még nem támasztják alá azokat.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.