Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A K-Monitor szedte össze az értékeket.

A milliárdos pénzekkel gazdálkodó állami cégek úgy tesznek az őket felügyelő döntéshozók kedvére, hogy a szponzorációs keretükből értelmes célok mellett jelentős összegeket kanyarítanak vitatható társadalmi hasznosságú de nyíltan kormánypárti "civileknek", személyeknek, a K-Monitor pedig megpróbálta összeszedni, a legnagyobb vállalatok mennyi közpénzt juttattak a kormánybarát társaságokhoz.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz fordultak, akiktől csak hónapokon át húzódó levelezés után sikerült megtudniuk néhány információt. Lekérték a költségkeret-terveket a már lezárt, 2017-es évre. Ezekből kiderült, hogy tavaly 103 szervezet jelentett a Hivatalnak, nekik pedig összesen 11.9 milliárd forintos szponzorációs keretet hagytak jóvá (ami nem azt jelenti, hogy ezt az összeget fillérre el is költötték). A K-Monitor az alábbi ábrán gyűjtötte ki a 10 millió felett szponzorálókat:

 

A K-Monitor erre alapozva szeretett volna további információt is megtudni az állami vállalatok szponzorációiról. Kikérték tehát 10 sokat költő, a hírekben is gyakran felbukkanó nagyvállalat (Szerencsejáték Zrt., Vértesi Erőmű, MÁV, MVM, stb.) 2017-es tényleges szponzorációit. Október 24-én aztán meg is érkeztek az amúgy igencsak korlátozottan használható adatok. A gond csak az, hogy a file-okból egyáltalán nem derül ki, hogy a tízből melyik kérdéses állami vállalat szponzorációs igényéről van szó, illetve a három felsorolás között semmilyen összhang nincsen, tehát nem lehet tudni, hogy melyik téma melyik kedvezményezetthez és melyik összeghez kapcsolódik! Az összegek például 4 oldalon keresztül, 6 oszlopban lettek felsorolva, ami kicsit olyan, mint ha a cégek nevét betűnként, ABC sorrendben küldték volna el, vagy a vagyonnyilatkozatoknál az összes gépjárművet külön felsorolnák köbcenti szerint anélkül, hogy tudnánk, kié.

 • Annyi viszont megállapítható, hogy a tételek között erősen láthatóak a kormányzat prioritásai: Pestisrácok (Gerilla Press),
 • Figyelő (K4A Lapkiadó),
 • Mediaworks,
 • egyházi és határon túli szervezetek,
 • kisvárdai egyesületek,
 • cégek pl. AV1 Vagyonkezelő (a vállalatokat 2017-ben felügyelő Seszták Miklós tolta Kisvárdát),
 • sportegyesületek (Videoton, MTK), 
 • Folly Arborétum, 
 • Századvég,
 • Jövő Uniója Alapítvány, 
 • lakitelki Népfőiskola Alapítvány
 • vagy a NER-esek kedvenc helye, az Oxygen Wellness.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.