TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A K-Monitor szedte össze az értékeket.

A milliárdos pénzekkel gazdálkodó állami cégek úgy tesznek az őket felügyelő döntéshozók kedvére, hogy a szponzorációs keretükből értelmes célok mellett jelentős összegeket kanyarítanak vitatható társadalmi hasznosságú de nyíltan kormánypárti "civileknek", személyeknek, a K-Monitor pedig megpróbálta összeszedni, a legnagyobb vállalatok mennyi közpénzt juttattak a kormánybarát társaságokhoz.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz fordultak, akiktől csak hónapokon át húzódó levelezés után sikerült megtudniuk néhány információt. Lekérték a költségkeret-terveket a már lezárt, 2017-es évre. Ezekből kiderült, hogy tavaly 103 szervezet jelentett a Hivatalnak, nekik pedig összesen 11.9 milliárd forintos szponzorációs keretet hagytak jóvá (ami nem azt jelenti, hogy ezt az összeget fillérre el is költötték). A K-Monitor az alábbi ábrán gyűjtötte ki a 10 millió felett szponzorálókat:

 

A K-Monitor erre alapozva szeretett volna további információt is megtudni az állami vállalatok szponzorációiról. Kikérték tehát 10 sokat költő, a hírekben is gyakran felbukkanó nagyvállalat (Szerencsejáték Zrt., Vértesi Erőmű, MÁV, MVM, stb.) 2017-es tényleges szponzorációit. Október 24-én aztán meg is érkeztek az amúgy igencsak korlátozottan használható adatok. A gond csak az, hogy a file-okból egyáltalán nem derül ki, hogy a tízből melyik kérdéses állami vállalat szponzorációs igényéről van szó, illetve a három felsorolás között semmilyen összhang nincsen, tehát nem lehet tudni, hogy melyik téma melyik kedvezményezetthez és melyik összeghez kapcsolódik! Az összegek például 4 oldalon keresztül, 6 oszlopban lettek felsorolva, ami kicsit olyan, mint ha a cégek nevét betűnként, ABC sorrendben küldték volna el, vagy a vagyonnyilatkozatoknál az összes gépjárművet külön felsorolnák köbcenti szerint anélkül, hogy tudnánk, kié.

 • Annyi viszont megállapítható, hogy a tételek között erősen láthatóak a kormányzat prioritásai: Pestisrácok (Gerilla Press),
 • Figyelő (K4A Lapkiadó),
 • Mediaworks,
 • egyházi és határon túli szervezetek,
 • kisvárdai egyesületek,
 • cégek pl. AV1 Vagyonkezelő (a vállalatokat 2017-ben felügyelő Seszták Miklós tolta Kisvárdát),
 • sportegyesületek (Videoton, MTK), 
 • Folly Arborétum, 
 • Századvég,
 • Jövő Uniója Alapítvány, 
 • lakitelki Népfőiskola Alapítvány
 • vagy a NER-esek kedvenc helye, az Oxygen Wellness.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.