2018. augusztus 15. 12:02
mfor.hu

A MOL Vidi FC igen jól el van eresztve a magyar viszonyok között. A BL-selejtezőben megvívott sikeres párharcnak köszönhetően viszont még a klub költségvetéséhez képest is figyelemre méltó összeget kereshet a csapat.

Óriási lehetőség kapujában áll a MOL Vidi FC, miután a Bajnokok Ligája selejtezőjében sikerrel megvívta Malmö FF elleni csatát. A két döntetlent követően idegenben rúgott góllal továbblépő magyar csapat a harmadik olyan klub lehet, amely eljuthat a Bajnokok Ligája főtáblára. Nincs nagy merítés, így korábban a Ferencváros - utólag mindenképpen - legendássá vált 1995-96-os idénybeli menetelése a legemlékezetesebb. Ekkor a BL-győztes Ajax, a Real Madrid és a Grasshoppers volt a zöld-fehérek ellenfele. Ebből a csoportból ugyan nem sikerült a továbblépés, ám az egy győzelem, két döntetlen, három vereség az ellenfelek ismeretében több, mint tisztes helytállást jelentettek. Később a 2009-10-es kíirásban a Debrecennek sikerült az a bravúr, hogy a BL csoportköréig eljutottak. A DVSC azonban ott már elfogyott, ami nem meglepő az ellenfelek ismeretében, hiszen a Liverpool, az akkoriban sokkal erősebb Olympique Lyon, és a Fiorentina voltak az ellenfelek. A magyar csapatok az akkori költségvetésükhöz képest óriási pénzt kerestek, ám ennek ellenére mégsem sikerült egyik együttesnek sem úgy erősíteni, fejleszteni ebből, hogy állandó kuparésztvevők legyenek, nem hogy a BL-ben, de még a második számú kupában az Európa Ligában sem.

A Vidit immár egyetlen lépcsőfok választja el a BL szerepléstől, igaz az ellenfél papíron sokkal erősebb a magyar bajnoknál. A görög AEK Athen az előző körben a nagymúltú skót Celticet búcsúztatta. Amennyiben a magyar csapat újabb bravúrra lenne képes, úgy komoly pénzeső várna rá. Mondjuk ezt úgy, hogy a székesfehérvári gárda elkényeztetett helyzetben van, hiszen a Ferencváros mellett nekik a legnagyobb a büdzséjük a hazai bajnokságban.

A BL-csoportkörbe jutás ugyanis önmagában 15,25 millió eurót hozna a magyar csapat számára. Miután a TAO-n keresztül rengeteg középnz folyik a magyar fociba, elvárás lenne a transzparens gazdálkodás, a valóságban erről azonban szó sincs, sőt a kormány igyekszik jogszabályokkal láthatatlanná tenni a labdarúgásba folyó pénzeket. Így nem lehet pontosan látni a gazdálkodásukat, arra a társaságok beszámolói adnak csak némi rálátást. Ezek szerint a Vidi 4,4 milliárdból gazdálkodott tavaly, ami hozzávetőleg 14 millió euró. A csapat tehát a BL-főtáblára jutással egy csapásra megduplázhatná a bevételeit.

A magyar csapat játékosai ünnepelnek Vidi FC - Malmö visszavágó mérkőzés után (MTI Fotó: Illyés Tibor) A magyar csapat játékosai ünnepelnek Vidi FC - Malmö visszavágó mérkőzés után (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Érdekesség, hogy már az eddigi menetelés is szépen hozott a konyhára, hiszen az UEFA még a selejtező körökben való részvételt is viszonylag bőkezűen jutalmazza. Az európai szervezet már az első fordulóért is 280 ezer eurót utal a csapatoknak, a második forduló már 380 ezer, míg a most sikerrel megvívott harmadik körben minden résztvevő 480 ezer euróval gazdagodik. Azzal, hogy a Vidi elérte a playoff kört 5 millió euró üti a klub markát. Eddig tehát a három kör 1,14 milliójával és az AEK elleni mecs 5 milliójával összesen 6,14 millió eurónál, vagyis közel 2 milliárd forintnál tart a magyar gárda.

És még nincs vége! Ahogy fent jeleztük, a BL szereplés 15,25 millió euróval járna. Ha ez nem jön össze, a nemzetközi kupaindulás akkor is biztos, hiszen a Vidi ebben az esetben az EL-ben folytathatja. Ez ugyan a BL-nél jóval szerényebb díjazású, ám a csoportkörök résztvevői ott is automatikusan  2.92 millió euróval (közel 950 millió forint) lesz gazdagabb. A csoportkörben aratott minden egyes győzelemért 570 ezer euró jár, míg a döntetlenért is fizet az UEFA 190 ezret. A magyar csapat tehát még egy gyengébb csoportszerepés esetén is könnyen eljuthat a 10 millió eurós kupabevételig. Ha az EL-ben valami álomszereplés jönne össze, akkor tovább gazdagodna a fehérvári csapat, hiszen a csoportjukat megnyerő csapatok 1-1 millió euróval lesznek gazdagabbak, a másodikként továbbjutók pedig 500 ezret kapnak.