2020. június 2. 18:15

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van, kórházak számára írt ki központosított közbeszerzési eljárást fertőtlenítőkre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ majdnem másfél milliárd forint értékben. Az egészségügy átalakításának egyik pontjaként május 1-jétől a kórházak csak központilag juthatnak hozzá például fertőtlenítőkhöz is, tehát elindult az egészségügyi eszközök közbeszerzése. 

A kormány szerint a kórházak évről évre tetemes adósságot halmoznak fel, aminek nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra az oka, ezért hozták meg a beszerzések további központosításáról szóló rendeletet. Rövid távon a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KESZ) a felelős ezért a tevékenységért, de hosszú távon más megoldás jöhet szóba.

Elindult az egészségügy központosított közbeszerzése. Fotó: Pixabay Elindult az egészségügy központosított közbeszerzése. Fotó: Pixabay

Addig is nagy értékű közbeszerzésre írt ki pályázatot az ÁEEK, mely a fertőtlenítők széles skáláját fogja össze, a gél állagú szerektől a propilalkohol tartalmúakon át a sebészi bemosakodáshoz szükséges szerekig. De a kiírásban szerepel például hajmosó, fürdető, nyálkahártyafertőtlenítő és érkatéter is, melyek összértéke ÁFA nélkül:  1 164 331 527 forint. 

A pályázatra tizenkét cég nyújtotta be ajánlatát, ezekből 8 kis- és középvállalkozás. Végül kilenc nyertes pályázóval köt szerződést az ÁEEK, melyből három cég nem kkv. 

  1.  ALLEGRO Kereskedelmi, Kivitelező és Szolgáltató Kft. 
  2. B.Rraun Trading Kft. 
  3. HARTMANN-RICO Hungaria Kft.
  4. Dispomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 
  5. CPP-Budapest Kft. 
  6. TEVA Gyógyszergyár Zrt. 
  7. Bradochem Kft. 
  8. Ecolab-Hygiene Kft. 
  9. Dr. Schumacher - Sz&T Magyarország Kft. 

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára lapunknak adott korábbi interjújában úgy vélekedett, hogy a beszerzések nagy tömegű központosításának több akadálya van. Például az, hogy az egyes kórházak nagyon különböző portfólióval működnek, nagyon eltérőek az eszközigényeik. Szerinte, ha meg is lehetne valósítani a központosítást, akkor sem országos szinten, hanem regionális vagy szakmacsoportok szintjén lenne ennek értelme.

Tóth Zsolt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgálatók Akkreditált Innovációs Klaszter főtitkára pedig úgy nyilatkozott, hogy az orvostechnikai eszközellátást biztosító cégek kritikus helyzetének javítása érdekében a kormány módosítsa a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló március 18-ai kormányrendeletet, hogy annak hatálya az egészségügyi gyártást, fejlesztést, szolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjedjen. Szerinte most ez lenne az egyik legfontosabb teendő az iparágat ért sokk miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.