Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van, kórházak számára írt ki központosított közbeszerzési eljárást fertőtlenítőkre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ majdnem másfél milliárd forint értékben. Az egészségügy átalakításának egyik pontjaként május 1-jétől a kórházak csak központilag juthatnak hozzá például fertőtlenítőkhöz is, tehát elindult az egészségügyi eszközök közbeszerzése. 

A kormány szerint a kórházak évről évre tetemes adósságot halmoznak fel, aminek nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra az oka, ezért hozták meg a beszerzések további központosításáról szóló rendeletet. Rövid távon a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KESZ) a felelős ezért a tevékenységért, de hosszú távon más megoldás jöhet szóba.

Elindult az egészségügy központosított közbeszerzése. Fotó: PixabayElindult az egészségügy központosított közbeszerzése. Fotó: Pixabay

Addig is nagy értékű közbeszerzésre írt ki pályázatot az ÁEEK, mely a fertőtlenítők széles skáláját fogja össze, a gél állagú szerektől a propilalkohol tartalmúakon át a sebészi bemosakodáshoz szükséges szerekig. De a kiírásban szerepel például hajmosó, fürdető, nyálkahártyafertőtlenítő és érkatéter is, melyek összértéke ÁFA nélkül:  1 164 331 527 forint. 

A pályázatra tizenkét cég nyújtotta be ajánlatát, ezekből 8 kis- és középvállalkozás. Végül kilenc nyertes pályázóval köt szerződést az ÁEEK, melyből három cég nem kkv. 

  1.  ALLEGRO Kereskedelmi, Kivitelező és Szolgáltató Kft. 
  2. B.Rraun Trading Kft. 
  3. HARTMANN-RICO Hungaria Kft.
  4. Dispomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 
  5. CPP-Budapest Kft. 
  6. TEVA Gyógyszergyár Zrt. 
  7. Bradochem Kft. 
  8. Ecolab-Hygiene Kft. 
  9. Dr. Schumacher - Sz&T Magyarország Kft. 

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára lapunknak adott korábbi interjújában úgy vélekedett, hogy a beszerzések nagy tömegű központosításának több akadálya van. Például az, hogy az egyes kórházak nagyon különböző portfólióval működnek, nagyon eltérőek az eszközigényeik. Szerinte, ha meg is lehetne valósítani a központosítást, akkor sem országos szinten, hanem regionális vagy szakmacsoportok szintjén lenne ennek értelme.

Tóth Zsolt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgálatók Akkreditált Innovációs Klaszter főtitkára pedig úgy nyilatkozott, hogy az orvostechnikai eszközellátást biztosító cégek kritikus helyzetének javítása érdekében a kormány módosítsa a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló március 18-ai kormányrendeletet, hogy annak hatálya az egészségügyi gyártást, fejlesztést, szolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjedjen. Szerinte most ez lenne az egyik legfontosabb teendő az iparágat ért sokk miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.