<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van, kórházak számára írt ki központosított közbeszerzési eljárást fertőtlenítőkre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ majdnem másfél milliárd forint értékben. Az egészségügy átalakításának egyik pontjaként május 1-jétől a kórházak csak központilag juthatnak hozzá például fertőtlenítőkhöz is, tehát elindult az egészségügyi eszközök közbeszerzése. 

A kormány szerint a kórházak évről évre tetemes adósságot halmoznak fel, aminek nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra az oka, ezért hozták meg a beszerzések további központosításáról szóló rendeletet. Rövid távon a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KESZ) a felelős ezért a tevékenységért, de hosszú távon más megoldás jöhet szóba.

Elindult az egészségügy központosított közbeszerzése. Fotó: PixabayElindult az egészségügy központosított közbeszerzése. Fotó: Pixabay

Addig is nagy értékű közbeszerzésre írt ki pályázatot az ÁEEK, mely a fertőtlenítők széles skáláját fogja össze, a gél állagú szerektől a propilalkohol tartalmúakon át a sebészi bemosakodáshoz szükséges szerekig. De a kiírásban szerepel például hajmosó, fürdető, nyálkahártyafertőtlenítő és érkatéter is, melyek összértéke ÁFA nélkül:  1 164 331 527 forint. 

A pályázatra tizenkét cég nyújtotta be ajánlatát, ezekből 8 kis- és középvállalkozás. Végül kilenc nyertes pályázóval köt szerződést az ÁEEK, melyből három cég nem kkv. 

  1.  ALLEGRO Kereskedelmi, Kivitelező és Szolgáltató Kft. 
  2. B.Rraun Trading Kft. 
  3. HARTMANN-RICO Hungaria Kft.
  4. Dispomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 
  5. CPP-Budapest Kft. 
  6. TEVA Gyógyszergyár Zrt. 
  7. Bradochem Kft. 
  8. Ecolab-Hygiene Kft. 
  9. Dr. Schumacher - Sz&T Magyarország Kft. 

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára lapunknak adott korábbi interjújában úgy vélekedett, hogy a beszerzések nagy tömegű központosításának több akadálya van. Például az, hogy az egyes kórházak nagyon különböző portfólióval működnek, nagyon eltérőek az eszközigényeik. Szerinte, ha meg is lehetne valósítani a központosítást, akkor sem országos szinten, hanem regionális vagy szakmacsoportok szintjén lenne ennek értelme.

Tóth Zsolt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgálatók Akkreditált Innovációs Klaszter főtitkára pedig úgy nyilatkozott, hogy az orvostechnikai eszközellátást biztosító cégek kritikus helyzetének javítása érdekében a kormány módosítsa a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló március 18-ai kormányrendeletet, hogy annak hatálya az egészségügyi gyártást, fejlesztést, szolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjedjen. Szerinte most ez lenne az egyik legfontosabb teendő az iparágat ért sokk miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.