<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Évek óta csordogál a "évtized korrupciós perének" is kikiáltott Alstom-ügy tárgyalása. A budapesti metróbeszerzésekhez kapcsolódó 8,4 millió eurós kenőpénz útját ugyan ma már jól látni, a gyanúsítottakból azonban eddig nem lettek elitéltek - és az ügymenetet látva egy darabig még nem is lesznek.

A másfél évtizeddel ezelőtt történt, több országot is behálózó vesztegetési ügy tárgyalása folyik a Budapesti Törvényszéken - a bizonyítási eljárás tegnap folytatódott. Ennek "főhőse" a budapesti metrószerelvények beszerzésének nyertese a francia Alstom cég, amely egy sor alvállalkozót alkalmazva tudta megszerezni az M2 és M4 metróvonalakon közlekedő szerelvények beszállításának lehetőségét.

Bár egy nagy-britanniai bíróság már felderítette a szövevényes ügy hátterét - és az ebben résztvevő cégek és magánszemélyek szerepét - a vesztegetési ügy itthon tovább folytatódik.

A keddi tárgyaláson a bizonyítás során a Honfran Kft. résztulajdonosát hallgatták ki. A cég, amely 2002-től 2009-ig állt kapcsolatban a francia céggel több magyarországi tenderen nyújtott "segítséget". A részben ma is külföldi tulajdonban levő Honfran a többi bevont vállalkozáshoz hasonlóan 0,5 százalékos sikerdíjért vett részt a metrótender előkészítésében. Amint az a tárgyaláson elhangzott 2006-2008 között összesen 1,2 millió eurós (340 millió forint) sikerdíjat tudtak leszámlázni az Alstomnak. Ez jócskán elmarad attól a 8,4 millió eurós összegtől, amit az Alstom két másik - külföldi - vállalkozásnak fizetett, bizonyíthatóan kenőpénzként.

Kérdéses, hogy a magyar bíróság talál-e jogsértést (Forrás: MTI fotó)Kérdéses, hogy a magyar bíróság talál-e jogsértést (Forrás: MTI fotó)

Amint az már korábban kiderült az osztrák EuroContact Gmhb. 2,5 millió eurót a dán Hansen Aps pedig több mint 5 millió eurót kapott ilyen jogcímen. A tranzakcióba egy ponton bekapcsolódott a magyar AssistConsult Kft. is. A Medgyessy Péter volt miniszterelnök által alapított cég ma is közvetett módon hozzá köthető - az MP Europa Stratégiai Tanácsadó cég ugyanis résztulajdonosa az AssistConsultnak.

A budapesti per - amelynek elsőrendű vádlottja Zalman Shahbaz és a gyanúsítottak között további négy fő szerepel - tárgyalásán az Alstom magyarországi kapcsolatrendszerét igyekszik felderíteni.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.