5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Évek óta csordogál a "évtized korrupciós perének" is kikiáltott Alstom-ügy tárgyalása. A budapesti metróbeszerzésekhez kapcsolódó 8,4 millió eurós kenőpénz útját ugyan ma már jól látni, a gyanúsítottakból azonban eddig nem lettek elitéltek - és az ügymenetet látva egy darabig még nem is lesznek.

A másfél évtizeddel ezelőtt történt, több országot is behálózó vesztegetési ügy tárgyalása folyik a Budapesti Törvényszéken - a bizonyítási eljárás tegnap folytatódott. Ennek "főhőse" a budapesti metrószerelvények beszerzésének nyertese a francia Alstom cég, amely egy sor alvállalkozót alkalmazva tudta megszerezni az M2 és M4 metróvonalakon közlekedő szerelvények beszállításának lehetőségét.

Bár egy nagy-britanniai bíróság már felderítette a szövevényes ügy hátterét - és az ebben résztvevő cégek és magánszemélyek szerepét - a vesztegetési ügy itthon tovább folytatódik.

A keddi tárgyaláson a bizonyítás során a Honfran Kft. résztulajdonosát hallgatták ki. A cég, amely 2002-től 2009-ig állt kapcsolatban a francia céggel több magyarországi tenderen nyújtott "segítséget". A részben ma is külföldi tulajdonban levő Honfran a többi bevont vállalkozáshoz hasonlóan 0,5 százalékos sikerdíjért vett részt a metrótender előkészítésében. Amint az a tárgyaláson elhangzott 2006-2008 között összesen 1,2 millió eurós (340 millió forint) sikerdíjat tudtak leszámlázni az Alstomnak. Ez jócskán elmarad attól a 8,4 millió eurós összegtől, amit az Alstom két másik - külföldi - vállalkozásnak fizetett, bizonyíthatóan kenőpénzként.

Kérdéses, hogy a magyar bíróság talál-e jogsértést (Forrás: MTI fotó)
Kérdéses, hogy a magyar bíróság talál-e jogsértést (Forrás: MTI fotó)

Amint az már korábban kiderült az osztrák EuroContact Gmhb. 2,5 millió eurót a dán Hansen Aps pedig több mint 5 millió eurót kapott ilyen jogcímen. A tranzakcióba egy ponton bekapcsolódott a magyar AssistConsult Kft. is. A Medgyessy Péter volt miniszterelnök által alapított cég ma is közvetett módon hozzá köthető - az MP Europa Stratégiai Tanácsadó cég ugyanis résztulajdonosa az AssistConsultnak.

A budapesti per - amelynek elsőrendű vádlottja Zalman Shahbaz és a gyanúsítottak között további négy fő szerepel - tárgyalásán az Alstom magyarországi kapcsolatrendszerét igyekszik felderíteni. A Honfran résztulajdonos-ügyvezetőjét arról kérdezték, hogy milyen politikai és gazdasági ráhatást tapasztalt a metrótender kiírása előtt és az értékelés során. Felvetődött például Elekes Márton neve, aki Lugosi Zoltán Honfran igazgató barátjának említett - ő egyébként a tendert elbíráló bizottság tagja is volt.

Lugosi Zoltán szerint

a pályázat során kiderült, hogy a legjobb pénzügyi ajánlatot az orosz Metrovagonmash és a kanadai Bombardier adta. Az Alstrom előnye viszont abban rejlett hogy magyar partnert a Ganz Transelektro céget is bevont - és ettől is reméltek kedvező elbírálást.

Az Alstom egy szingapúri "tapasztalatcserére" is meghívta a főváros és a BKV vezetőit, de azok ezt az utat nem vették igénybe - pontosabban csak az eredményhirdetést követően fogadták el az Alstom invitálását. (A francia cég a pályázat előtt franciaországi gyártóbázisán is vendégül látta a fővárosi szakembereket.)

A keddi tárgyaláson kiderült, hogy a Hofran által lebonyolított háttér megbeszélések egyik kulcskérdése a magyarországi Alstom cégek saját tőkéjének nagysága volt. Mivel ez nem teljesen felelt meg a tenderkiírásban rögzítetteknek, felvetődött, hogy a spanyolországi Alstom legyen a pályázó a metrókocsik szállítására.

Elekes Márton mellett Aczél Zoltán és Terner Géza szerepéről is szeretett volna többet megtudni a bíróság. Nem sok sikerrel, ugyanis róluk az ügyvezető nem árult el sokat. Aczél amúgy már nem szerepel a gyanúsítottak listáján. Terner szerepe viszont érdekes. Tavaly év végén ugyanis a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, megszünteti a büntetőeljárást ellene. A vád bűnsegédként elkövetett, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette volt. A 24. hu információi szerinti a vesztegetés passzív elkövetőit nem sikerült kideríteni, de a hatóságok úgy tudják, hozzájuk a pénz eljuttatását ő vállalta. A Hansentől érkező pénz 98,5 százalékát érdekeltségéhez, a Seychelles szigeteken bejegyzett Barrow's Enterprices Ltd.-nek utalták alvállalkozói szerződés alapján. Összesen 17,895 millió eurót utaltak át 2007 és 2010 között a Barrow's Szlovákiában vezetett bankszámláira - ezek más ügyleteket is takartak. Ebből 7,3 millió eurót vettek fel készpénzben, amit vélhetően továbbítottak. A bírósági végzés összegzése korábban ezt tartalmazta.

Az ügyben tapasztalható bizonytalanságot az erősítette, hogy vele kapcsolatban már hoztak bírósági döntést, és ugyanazon ügyben az Unió országaiban műkődő bíróságok már nem "ismételhetnek". A brit Súlyos Csalási Ügyek Hivatala (Serious Fraud Office – SFO) még 2011-ben jogsegélykérelemmel fordult az osztrák korrupcióellenes ügyészséghez. Az SFO azt gyanította, hogy ők ketten 2005-től kenőpénzeket juttattak el magyar hivatalos személyekhez, és pártokhoz, hogy ezzel is segítsék az Alstom győzelmét a metrótenderen. Az osztrák hatóságok azonban háromévnyi nyomozás után sem találtak megfelelő bizonyítékot, így 2014-ben jogerősen megszüntették az eljárást. A kétszeres eljárás tilalma tehát megalapozottnak látszik. Hogy a magyar bíróság valóban kiengedi-e a perből vagy sem Ternert, az várhatóan néhány napon belül kiderül. A bécsi bíróság vele kapcsolatban korábban azt is megállapította, hogy a vád szerinti vesztegetés büntette legkésőbb 2015-ben elévült, ezért vesztegetés bűntette miatt ellene már nem folytatható nyomozati eljárás.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!