2019. február 17. 09:13

A közösségi oldal az appjait használja fel lokációkövetésre a rájuk potenciálisan veszélyesnek ítélt usereknél. A privát üzeneteket és a kommenteket is monitorozzák, egy egyszerű "fuck you, Zuckerberg" is elég ahhoz, hogy az ember a megfigyeltek listáján találja magát.

A Facebook folyamatosan monitorozza és követi azon felhasználók mozgását, akiket a cég biztonsági csapata a közösségi oldal dolgozóira és irodáira nézve potenciális fenyegetésként értékel, derül ki a CNBC cikkéből. A lokációkövetésre a vállalat a különböző appjait használja fel, de akár a privát üzeneteinket is átolvashatják, ha az appok nem szolgáltatnak elég pontos adatokat.

Az oldal biztonsági csapata 2008 óta heti frissülésű listát vezet a potenciálisan veszélyes userekről, a megfigyelendők névsorába (“Be On the Lookout”, BOLO-lista) fenyegető bejegyzésekkel, kommentekkel és üzenetekkel lehet bekerülni. A fenyegetéseknek nem kell meghatározott személy vagy Facebook-központ ellen irányulnia, lehetnek teljesen általános érvényűek is, a posztoló akkor is a listán találja magát. Ettől fogva ott virít a neve, a fényképe, az általános lokációja, egy rövid leírással együtt, mely megindokolja, miért került fel a BOLO-listára.

A listázás gyakorlatáról a Facebook egyik volt biztonsági szakembere beszélt a CNBC-nek, aki egy nagyjából egy évvel ezelőtti esetet hozott fel példaként. Eszerint 2018 elején egy user nyílt fenyegetést tett közzé az oldalon, mely nagyjából úgy hangzott, hogy "holnap mindenki megfizet" a Facebook egyik - a cikkben meg nem nevezett - európai irodájában. A vállalat észlelte a bejegyzést, ellenőrizte a felhasználó adatait, és megállapította, hogy az ugyanabban az országban él, mint ahol a fenyegetett iroda működik. A cég ezután értesítette a helyi hatóságokat, és az appjain keresztül maga is elkezdte követni a felhasználó mozgását.

Az okostelefonos lokációkövetés nem a Facebook sajátja: egy sor cég azon gazdagszik meg, hogy titokban minden lépésünket követi. Erről az iparággá hízott gyakorlatről bővebben itt írtunk.

A listára kerülés követelményei nem túl acélosak: nem kell hozzá hosszú, fröcsögő bejegyzéseket posztolni vagy e-maileket küldeni a Facebooknak, sok esetben elég az, ha valaki olyasmiket kommentel a CEO vagy helyettese nyilvános posztjaira, mint mondjuk "fuck Mark Zuckerberg / Sheryl Sandberg". De elég lehet egy generikus "fuck Facebook" is.

Nem csak külsősök landolnak a listán. Ha valakit kirúgnak a Facebook-tól, akkor egyes esetekben a (most már frissen ex-)kollégák kérik a biztonsági csapatot, hogy kövessék az illetőt, például akkor, ha az elbocsátott alkalmazott láthatóan nehezen viseli, hogy nem hosszabították meg a szerződését. Mások azért részesülnek kéretlenül a kiemelt bánásmódban, mert lopnak az irodából. A CNBC-nek három volt biztonságis is azt mondta, hogy majdnem minden kirúgott facebookos felkerül a listára, egyikük hozzátette: maga az eljárás "nagyon szubjektív" alapokon nyugszik. A listázás néha nagyon kínos szituációkat szül, előfordul, hogy a cég visszahív egy korábban kirúgott embert, aki aztán fennakad az iroda recepcióján: a biztonsági őrök nem engedik be, mert a BOLO szerint fenyegetést jelent a cégre.

A lokációkövetéshez azonban csak akkor nyúl a cég, ha egy fenyegetés térben és/vagy időben nagyon specifikus, tehát a felhasználó megadja, melyik irodával és mikor tervez valamit. Akkor is beindul a követés, ha a fenyegető olyasvalaki, aki rendszeresen résztvesz facebookos rendezvényeken. Olyan is előfordul, hogy a követés egészen rövid lesz: például, ha a fenyegető egy európai irodáról posztol, de rögtön az első ellenőrzésnél kiderül, hogy amúgy, mondjuk, Kelet-Ázsiában van, akkor a művelet le is zárul, mert a biztonságiak nem valós fenyegetésre módosítják a bejegyzés megítélését.

A kínos esetek körét bővíti az a szituáció, amikor a Facebook a saját gyakornokai egy csapatát követte. 2017-ben a gyakornokok nem jelentkeztek be otthonról a cég rendszerébe, hogy dolgozzanak, a menedzserük pedig - egy volt biztonsági szakember elmondása szerint - egyszerűen aggódott, hogy mi lehet velük. Elkezdték a lokációkövetést, de semmi különösebben használhatót nem találtak - ekkor álltak neki átolvasni a privát üzeneteiket, melyből kiderült, hogy semmi bajuk, csak kempingezni mentek, tehát átverték a menedzsert.

A CNBC-nek további volt Facebook-alkalmazottak is megszólaltak, akik közül többen dermesztőnek, bigbrotheresnek bélyegezték ezt a biztonsági gyakorlatot, voltak azonban olyanok is, akik megalapozottnak látták azt, mondván az oldal alkalmas szélsőséges érzelmek felkorbácsolására, és ha a 2,7 milliárd felhasználó csupán egyszázad százaléka fenyegetőzik komolyan, már az is 270 ezer esetet jelent.

A Facebook szóvivője szerint az iparág standard eljárását alkalmazzák a fenyegetések felmérésében és a fenyegetők beazonosításában, azonban ezzel együtt komolyan veszik a magánszféra és a személyes adatok védelmét, és minden olyan állítás hamis, mely szerint a biztonsági csapat a gyakorlattal bármiféle határvonalat átlépett volna.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.