4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Volt visszaesés a forgalomban idén, de az utóbbi hónapokban kezd éledezni a piac.

Szakmai vita alakult ki a Pénzügyminisztérium és egy ellenzéki politikus között arról, hogy bukott vagy nyert a költségvetés a pálinkára idéntől kivetett népegészségügyi termékadó (NETA) bevezetésén. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa sajtóhírek, valamint a parlament szakbizottságában elhangzottak alapján kérdezte a minisztériumot arról, hogy valóban több milliárd forintra rúg-e idén a kieső adóbevétel.

Egy kupica a jóból soha nem árt
Egy kupica a jóból soha nem árt

Abban egyetértés van a vitázók, továbbá a szakmai szervezetek között, hogy a NETA bevezetését megelőzően, az előző év vége felé a kereskedők jelentős készleteket halmoztak fel a termékadó alá kerülő italokból, így a pálinkából, valamint a gyógynövényes alkoholos italokból. Ez nem egyedülálló eset, más termékek esetében is így volt korábban, a jövedéki adó emelése előtt: a kereskedők igyekeztek bespájzolni az alacsonyabb adómérték hatálya alatt.

A pálinka esetében is ez történt, 2018 utolsó negyedévében elkezdődött a készletek feltöltése. Ennek logikus következménye, hogy az idei évben mérséklődött a kereslet a pálinka iránt - no nem a végfogyasztók, hanem az árusító helyek részéről, amit az előállítók, lepárlók éreznek meg.

A Vadai által idézett nyilatkozatok szerint ez oda vezetett, hogy míg a NETA mindösszesen 1 milliárd forint bevételt hozott, addig a "szeszadó" és az áfa soron 5 miliárdos kiesést volt kénytelen elkönyvelni a költségvetés idén szeptember végéig.

A Pénzügyminisztérium azonban vitatja ezt az állítást, rámutatva, hogy az a pénz, ami idén esetleg nem folyt be, befolyt már akkor, amikor a kereskedők feltöltötték a készleteiket: vagyis az előző év végén. A tárca hangsúlyozta, hogy a NETA bevezetése uniós kötelezettség volt - az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Magyarországgal szemben - ezért kellett a kormánynak "megszüntetnie a pálinka kedvező adózási megítélését".

A minisztérium szerint tehát nem történt bevételkiesés, mivel a pénz korábban már befolyt. Arról nem is beszélve, hogy az alkoholtermékek utáni adófizetés eltérő időpontokban esedékes, vagyis szétterítve jelentkezik a büdzsében.

Az idei költségvetésről közzétett beszámolókból az derül ki, hogy a NETA-t is tartalmazó "egyéb termék jövedéki adó" soron az első tíz hónapban 76,7 milliárd forint folyt be, míg egy évvel korábban a hasonló időszakban 79,7 milliárd. A számokhoz már akkor, novemberben fűzött magyarázat szerint is a készletek feltöltése állt a kisebb bevétel mögött: 2019 januárjában még nőttek a bevételek, de a további hónapokban már csökkentek.

Ami viszont az előző évet illeti, az arról szóló jelentés nem emelte ki az adóemelés miatti, 2018 végi készletfelhalmozást, csak a forgalom növekedését jelölték meg a bevételek emelkedésének okaként. Akkor tehát ezt még nem tartották fontosnak kiemelni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki statisztikái is igazolják egyébként a szakmai szervezetek állításait. Míg tavaly hónapról hónapra nagyjából 70-90 ezer hektoliterfok (hlf) került szabadforgalomba (az év végén pedig már 180-350 ezer hektorliterfok, vagyis itt egyértelműen visszaköszön a raktárfeltöltés hatása), addig idén jóval szerényebb, 40-50 ezer hlf volt a havi forgalom. Októberben és novemberben indult meg a piac, akkor 60 hlf fölé került a piac.

A szakmai szervezetek mindazonáltal arra panaszkodnak, hogy a "tönk szélére" kerültek a kereskedelmi pálinkafőzők, amibe az adón túl az is belejátszik, hogy "sok magánfőzde illegálisan hozza forgalomba a saját párlatait". Azt is felróják, hogy a jegyzők nem mindenhol állnak a helyzet magaslatán, ezért sok főzde lehúzni készül a rolót, 10 főzde pedig már eladósorba került.

A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a jegyzők hatásköre behatárolt, a magánfőzés szűk értelemben vett szabályainak betartására terjed ki: a desztilláló berendezés bejelentésére, a párlat adójegy igénylésének megtörténtére, valamint a bejelentett adatok valóságtartalmának vizsgálatára. Arról nincs tudomása a tárcának, hogy a jegyzők ne teljesítenék e kötelezettségüket, ilyen jelzés nem érkezett hozzájuk - közölte a képviselőnek válaszolva a PM.

A pálinka szabadságharc tehát itt tart jelenleg, és bár a kormány kényszerűen, de behódolt Brüsszelnek, nem adta fel a küzdelmet: egy szeptemberi nyilatkozat szerint továbbra is napirenden akarja tartani az ízes nedű adómentesítésének ügyét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!