<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc is megszenvedte a koronavírus-járványt: tetemes veszteség jött össze, igaz a szintén tetemes állami támogatás bőven kompenzálta a károkat.

A koronavírus-járvány miatt tavaly több hullámban szinte teljesen leállt a hazai turizmus, az ágazat pedig hatalmas veszteségeket szenvedett el, ez alól pedig az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. sem volt kivétel - derül ki a szállodalánc 2020-as beszámolójából.

A járványhelyzet miatt kialakult üzemszünetek miatt a szállodák és fürdők teljesítménye sem a bázis időszaki adatokhoz, sem pedig a tervszámokhoz nem hasonlíthatók

- olvasható a  Hunguest Hotels Zrt. beszámolójában.

Mészáros Lőrincet veszteség érte (Fotó: MTI)Mészáros Lőrincet veszteség érte (Fotó: MTI)

Mindez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 26,8 milliárd forintos árbevétel 12,2 milliárd forintra zuhant 2020-ban, míg a 3,1 milliárd forintos profit 2,4 milliárd forintos veszteségbe fordult át. Míg 2019-ben a szállásdíjból 10,8 milliárd forint bevétele volt a szállodaláncnak, addig tavaly 4,9 milliárd forint jött össze, a vendéglátás soron pedig a 9,1 milliárd forintot 3,9 milliárd forint váltotta. Osztalék nem volt.

Megkezdődött a Kisfaludy program keretében elnyert pályázati támogatások segítségével a szállodalánc 4 éves felújítási programja, melynek keretében az időszak alatt 14 szálloda újul meg, bővítve a szolgáltatások számát is

- utal a beszámoló arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese a Hunguest Hotels Zrt. volt tavaly tavasszal: 14 vidéki szállodát összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatnak fel. Emiatt a cég kötelezettségei is megugrottak: 23 milliárd forintról 35 milliárd forintra, hiszen például a Kisfaludy-pályázat előlege, mintegy 7 milliárd forint is itt szerepel egyéb bankhitelek mellett.

Leépítés vs. felépítés

A beszámolóból is látszik, hogy 2020 tavaszán leépítették a dolgozók mintegy 50 százalékát. A cég állományában lévő, teljes munkaidős dolgozó 1741 munkavállaló volt 2019-ben, ebből 902 maradt 2020-ban, igaz, közben a nem teljes munkaidős létszám pedig 85-ről 416-ra ugrott. Vagyis a cégnél megoldási alternatíva lehetett, hogy akit tudtak, részmunkaidőbe raktak át teljes munkaidő helyett. Így ténylegesen kevesebb dolgozót bocsáthattak el, mint az elsőre látszik. Segíthetett az is, hogy 471 millió forint átmeneti vészhelyzeti támogatást, illetve az ágazati bértámogatást is kaptak az államtól.

Tavaly ősszel viszont már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség. A múlt év végén a kormány úgy döntött, hogy az üzleti ügyben érkező vendégek fogadását kivéve bezárásra ítélt szálláshelyek a 2020. november 11. és december 10. közötti foglalásaik után elmaradt bevétel 80 százalékát megkapják az államtól. A vállalkozók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) beérkező adatok alapján kapták meg a támogatást, amelynek a feltétele az volt, hogy dolgozókat nem küldhettek el, és a munkavállalóik megkapták a fizetésüket akkor is, amikor a szállások zárva vannak. A Hunguest Hotels szállodáinak jutott egyébként a legnagyobb, összesen 289 millió forintos kompenzáció, mivel a Hunguest a legnagyobb belföldi szállodalánc.

Idén sem várható még a 2019-es bevétel megismétlése a koronavírus-járvány miatt, de míg elkészülnek a vadiúj szállodák, addig is május 7-én kinyitottak a Hunguest-hotelek.  A szállodákat a jogszabályoknak megfelelően a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek és a velük érkező kiskorúak vehetik igénybe.

Változó méretű bukások

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy a KSH adatai is drámai visszaesésről tanúskodtak a hazai turizmusban: 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyek 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összes bruttó árbevétele pedig 59 százalékkal csökkent, és 228 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor míg például a Budapest Marriott Hotelt tulajdonló Duna Szálloda Zrt. esetében az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz), addig az alsópáhoki Kolping Hotelnél a 2019-es 2,2 milliárd forintos forgalom 2020-ban 1,6 milliárd forint lett, ami mintegy 600 millió forintos (30 százalékos) csökkenést jelent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.