3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A leggazdagabb magyar ezúttal a felerészben általa tulajdonolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-t csapolta meg több mint 2,3 milliárd forinttal.

Miközben egy sor hazai cég a nehéz körülmények miatt veszteséges tavalyi működésről számol be a napokban, Mészáros Lőrinc cégei parádéznak. Most éppen a felerészben a 660 milliárd forintos vagyonával leggazdagabb magyar, felerészben pedig egy szekszárdi illetőségű szakmai üdvöske, Keszthelyi Erik tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-ről derült ki, hogy milyen jó évet hagyott maga mögött.

Ismét cseng a kassza Mészáros Lőrincnél. Fotó: PFLA
Ismét cseng a kassza Mészáros Lőrincnél. Fotó: PFLA

Értékesítésének a 9,4 milliárd forintot közelítő 2022. évi nettó árbevétele csaknem 28 százalékkal haladta meg a 2021-est, ami szinte a duplája a 14,5 százalékos tavalyi átlagos inflációnak. A forgalom túlnyomórészt belföldi biztosítóktól befolyt jutalék bevételből állt – derül ki az éves beszámoló kiegészítő mellékletéből.

Üzleti tevékenységének az eredménye pedig a forgalomnál is jobban, majdnem 40 százalékkal, 6,2 milliárd forint közelébe rakétázott. Annak ellenére, hogy a Hungarikum anyagi jellegű ráfordításai – a szinte valamennyi céget jellemző tendenciába tökéletesen illeszkedve – is kilőttek, azok a 27,5 százalékos emelkedést követően viszont „csak” 2,4 milliárd alatt maradtak, míg a személyi jellegű ráfordításai még ha minimális mértékben is, de a tavalyelőttinél alacsonyabbak lettek, elmaradva az 1,2 milliárdtól.

Ebből csaknem 1 milliárd volt bérköltség, ami a 99 fős éves átlagos statisztikai létszámra vetítve havi 830 ezer forintos bruttó fizetésnek felel meg. 

Ennél jóval többet kapott a vezérigazgatói teendők ellátásáért Keszthelyi Erik, ő 2022-ben 45 millió forintot vihetett haza, azaz havonta több mint 3,7 milliót.

Igazán a pénzügyi műveletein kaszált jóval nagyobbat 2022-ben a Hungarikum, mint 2021-ben. Közel egy milliárd forintot, miközben tavalyelőtt még szinte alig szerepel ezen a soron plusz, mindössze 42 ezer forint.

A mindezek következtében összejött 7,1 milliárd forintos – a 2021-est 60 százalékkal meghaladó – eredményből a közel félmilliárdos adó levonása után is maradt 6,65 milliárdnyi tiszta profit. Amelyből összesen 4,7 milliárddal honorálta magát a két tulajdonos, Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik tehát fejenként 2,35 milliárddal gazdagodott. Nagy ugrás ez a tavalyelőtti évhez képest, amikor egyetlen fillér osztalékot sem vettek fel, hallgatva a Magyar Nemzeti Bank tanácsára.

Megtehették, a cég saját tőkéje ugyanis a múlt év végén 11,75 milliárdra rúgott – szinte hajszálra ugyanannyira, mint egy évvel korábban –, miközben a kötelezettségei 10 milliárd alatt maradtak, ezek nagyjából fele-fele rövid, illetve hosszú lejáratú. A Hungarikum két hitellel is tartozik az MBH Bank Zrt.-nek, ezek egy éven túl lejáró része 2022 végén 4,85 milliárd forint volt, míg az éven belüli 3,1 milliárd.

A Hungarikum 2022 végén már több mint egy tucatnyi leányvállalattal rendelkezett. Közülük a legnevesebb a Budapesti Értéktőzsdén szereplő CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., amelyben meglévő részesedését tavaly az alkuszcég 58 százalék fölé növelte.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!