7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hosszú évek után tavaly jutott fel újra az NBI-be a Vasas, ám az eredeti terveket nem sikerült megvalósítania: a stabil bentmaradást. 

Miután múlt hétvégén 1:1-es döntetlent játszott a Vasas a Zalaegerszeggel, az NBI-ben való bentmaradás matematikai esélyét is elvesztette, így a következő idényben újra a másodosztályban folytathatja a csapat. Pedig szűk egy évvel ezelőtt, miután visszajutottak az NBI-be, természetesen a stabil bentmaradást tűzték ki célul. Ez azonban nem sikerült nekik. Elnézve azonban a csapat mögött álló gazdasági társaság 2022-es évét, nemcsak a pályán néztek szembe kihívásokkal, hanem a pénzügyek terén is. 

Még úgy is, hogy az NBI-ben nagyobb összegekről és pénzekről van szó, mint az NBII-ben. Ez meglátszik rögtön az értékesítésből származó árbevételeken is, hiszen a 2021-es 1,026 milliárd forint után 1,85 milliárd forint folyt be a kasszába. A növekedés hátterében több tényező is meghúzódik a beszámoló részét képező kiegészítő mellékletben szereplő részletezés alapján. 

A bevételek döntő részét a szponzorációs bevételek képezik, ilyen címen valamivel több mint egymilliárd forint folyt be a kasszába az előző évi 722 millió forint után. Ezt követi, második legnagyobb tételként, 400 millió forinttal a vagyoni értékű jogok árbevétele, ebből az előző évben 155 millió érkezett meg. Helyezési árbevételként 147 milliót könyveltek el a 2021-es 105 millió forint után. A nyár közepétől kezdődött NBI-es sorozatban való részvétel a jegyekből és bérletekből származó árbevételen is megmutatkozott: a 2021-es 24,4 millió után tavaly 79,6 millió forintra tettek szert. 

Ezzel párhuzamosan az egyéb bevételek némiképp visszaestek, 907,6 millióról 767,5 millióra. Ebből a legnagyobb rész, 422 millió forint a véglegesen átadott pénzeszköz volt, amire kicsit később még részletesen ki fogunk térni. Egy évvel korábban ezen a címen valamivel kevesebbet, 381,7 milliót számoltak el. Emellett 178,9 millió forintot kaptak a vagyonkezelésbe tartozó eszközök kapcsán elengedett visszapótlási kötelezettség címén, 102,3 millió forintra pedig a tao-támogatásokhoz kapcsolódó bevételek rúgtak. 

Ám nem is a bevételek alakulása jelentette a legfőbb problémát, mint az látható az eddigiekből is: a kiadások már sokkal inkább fájtak a a csapat mögött álló gazdasági társaságnak. Anyagjellegűként a korábbi 525,2 millió után közel 1,1 milliárd forintot számoltak el, személyi jellegűként pedig 1,12 milliárd után 1,9 milliárdot. Utóbbi növekedésének hátterében a játékosok bérköltsége áll, mely 878 millió forintról 1,55 milliárdra ugrott tavaly. Noha a mellékletben külön feltüntetik a játékosok bérköltségét, azok létszámára vonatkozó adatot nem találtunk, így csak a cégnél alkalmazásban állókra - tehát az irodai alkalmazottaktól kezdve a takarítókon át a játékosokig - tudunk átlagos bruttó bért számolni, a játékosokra nem. 

Mindenesetre a 2021-es bruttó 1,8 millió forintos átlagbér tavaly 2,7 millióra ugrott. 

Az angyalföldi Otigba Kenneth csúszik be a labdarúgó OTP Bank Liga korábbi fordulójában, a Fradi elleni meccsen. Végül a Vasas kicsúszott - az NB1-ből. Fotó: MTI / Mónus Márton
Az angyalföldi Otigba Kenneth csúszik be a labdarúgó OTP Bank Liga korábbi fordulójában, a Fradi elleni meccsen. Végül a Vasas kicsúszott - az NB1-ből. Fotó: MTI / Mónus Márton

A bevételek és a kiadások eredőjeként már üzemi szinten is bődületes mínusz keletkezett: 1,055 milliárd forint, amit a pénzügyi műveleteken elért némi veszteség és az adófizetési kötelezettség végül 1,119 milliárd forintos veszteségbe húzott. A Vasas Futball Kft.-nek évek óta nem volt ilyen rossz éve, ám ez is egy rendkívüli helyzet eredménye - bár ettől nem lesz szebb a kép. 

"A tárgyévi adózott eredmény jelentős veszteséget mutat, mivel a társaság az Illovszky Rudolf Stadion és a hozzá tartozó sportkomplexum üzemeltetési költségeinek ellentételezésére 2022-ben nem kapta meg támogatási bevételét, a mérlegkészítés napjáig támogatói okirattal sem rendelkezett" - olvasható a kiegészítő mellékletben a veszteség indoka. 

Ám, hogy ez a tetemes mínusz nem fordította negatív tartományba a kft. saját tőkéjét, csak annak köszönhető, hogy 2022-ben jelentős pótbefizetést hajtottak végre a tulajdonosok. Ennek során 961 millió forintot tettek a cégbe, amit a saját tőkén belül a lekötött tőke soron számoltak el. 

A tulajdonosok biztosíthatják a likviditást

És ha már tulajdonosi pótbefizetés. Megnéztük, az elmúlt néhány évben mennyi pénzt kellett a csapat mögött álló cégbe invesztálnia a tulajdonosoknak, Nagy Miklósnak és a HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft.-nek. Merthogy nem ez volt az első év, amikor hasonlóra szükség volt. 

Összesítésünket a 2019-es évvel kezdtük, akkor ugyanis - pontosabban a 2018/2019-es szezonban - már az NBII-ben játszott a csapat, miután a 2017/2018-as bajnokságban nem sikerült kivívnia a bentmaradást az NBI-ben. Nos, 2019-ben is szükség volt egy tulajdonosi pótbefizetésre, ám annak összege elmaradt a tavalyitól, mindössze 140 millió forint befizetésére volt szükség. 

2020-ban viszont ilyen nem kellett, cserébe kölcsönt nyújtottak a tulajdonosok, valamint nem kevés pénzt adtak a Kft.-nek "véglegesen átadott pénzeszközként", amit egyéb bevételként könyveltek el. Ez összesen 770 millió forint volt, amiből 40 milliót a HO-ME 2000 Vagyonkezelő biztosított, 480 milliót Nagy Miklós, 200 milliót pedig az Etalon-Informatika Kft. Ami pedig a kölcsönt illeti, 225 millió forint felvételére kényszerültek, amiből még az év során visszfizettek 220 milliót. Vagyis, amennyiben nem a tulajdonosok hitelezték meg az összeget - erre vonatkozóan nincs információ a kiegészítő mellékletben -, akkor áthidaló, likviditási kölcsönről lehet szó.

Következett aztán a 2021-es év, még mindig az NBII-ben, amikor az előző évihez hasonló forgatókönyv zajlott le. A tulajdonosok 382 millió forinttal gazdagították a csapatot véglegesen átadott pénzeszközként - vagyis ezt nem terheli visszafizetési kötelezettség, emellett 345,8 milliós kölcsönre is szükség volt, amit szintén a tulajdonosok biztosítottak:

  • a HO-ME 2000 Vagyonkezelő 46 milliót adott véglegesen átadott pénzként és 325,8 milliót kölcsönként, ebből 125,8 milliót fizetett vissza a kft.
  • Nagy Miklós pedig 335,7 milliót adott véglegesen a cégnek, 25 milliót pedig kölcsön, ám feltehetően - mivel nem jelezték ellentétben a HO-ME-val - ezt nem fizette vissza az üzleti év során. 

És megérkeztünk a tavalyi évhez, amikor is a tulajdonosoknak 961 milliót pótbefizetésként biztosítaniuk kellett a jogszabályoknak való megfelelés érdekében. Ám emellett még 442 millió forintot adtak gyakorlatilag támogatásként (véglegesen átadott pénzként) a cégnek, ebből a HO-ME 54 milliót biztosított, Nagy Miklós pedig 368 milliót. És mindezek mellett kölcsönre is szükség volt, 840 millió forintot hiteleztek meg a tulajdonosok. A HO-ME 640 milliót adott kölcsön, melyből 592,6 milliót visszafizetett a kft., Nagy Miklós pedig 200 milliót kölcsönzött, melyből 150 milliót visszakapott, emellett az előző évi kölcsön összegét is megkapta. 

Összességében tehát 2019 óta a Vasasnak:

  • 1,101 milliárdos tőkeinjekcióra volt szüksége, 
  • 1,594 milliárd forintot kaptak dotációként a tulajdonosoktól (ebből 1,1 milliárdot Nagy Miklós adott, a maradék összeget a HO-ME). 

Kölcsönök nélkül a két tulajdonos négy év leforgása alatt közel 2,7 milliárd forintot tolt be a leginkább NBII-ben játszó, NBI-es álmokat dédelgető focicsapatba. 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!