<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A „jó” stressz vagy más néven eustressz alapvetően pozitív hatással van a mindennapjainkra, így a produktivitásunkra is, hiszen feltölt minket energiával és izgalommal. Ezt megtapasztalhatjuk például akkor, amikor előléptetést kapunk a munkahelyünkön, amikor beköltözünk álmaink otthonába, vagy megtudjuk, hogy bővül a család. Sajnos azonban legalább ilyen gyakran tapasztaljuk meg a negatív értelemben vett stressz is – ez pedig már közel sincs olyan jó hatással a szervezetünkre.

Ez a fajta feszültség rövid távon sem kellemes, hosszú távon kifejezetten egészségtelen, mindemellett pedig a produktivitásunkat is befolyásolja. De pontosan hogyan történik mindez és miért? A következőkben részletesen kifejtjük!

Mi mindenre hat a stressz?

A „rossz” stressz az életünk szinte minden területét befolyásolja. Amennyiben huzamosabb időn át tapasztaljuk nap mint nap – például amikor „nagy a hajtás” a munkahelyen –, számos testi tünetben jelentkezhet. Jellegzetes velejárója például a rendszeres fejfájás, a magas vérnyomás és az ehhez köthető mellkasi fájdalmak. De többen panaszkodnak gyomorproblémákra, illetve arra, hogy nem tudnak pihentetően, nyugodtan aludni.

Emellett lelki jelei is vannak ennek a ma már népbetegségnek számító jelenségnek. Tapasztalhatunk idegességet, ingerlékenységet és szorongást is. Mindezek pedig a libidó csökkenéséhez, a nemi élet negatív átalakulásához is vezethetnek.

Hosszú távon pedig még nagyobb veszélyekkel szembesülhetünk: az állandó magas vérnyomás például szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A rendszeres szorongás idővel depresszióvá alakulhat, amit számos egyéb krónikus betegséggel is összefüggésbe hoznak. 

A produktivitás szempontja

A fentiekből már láthatjuk, hogy a stressz valóban az élet minden területére képes rányomni a bélyegét – ez alól pedig a munkahelyi vagy más téren megmutatkozó teljesítmény sem kivétel. Nézzük, mit tapasztalhatunk!

Energiahiány

Már említettük, hogy a hosszan tartó feszült időszakok megnehezíthetik, hogy az ember pihentetően aludjon, az inszomnia pedig egy idő után megmutatkozik a produktivitásban is. Nem is beszélve arról, hogy a stresszelés maga is rengeteg energiát emészt fel, így gyakran érezhetjük, hogy mind érzelmileg, mind mentálisan, mind fizikailag kimerültek vagyunk. Ilyen állapotban pedig egyértelmű, hogy nem tudjuk a legtöbbet kihozni magunkból.

Fókuszvesztés

Ahhoz, hogy optimálisan teljesíthessünk, elengedhetetlen, hogy koncentráljunk egy-egy feladatra. A stressz azonban képes egészen elhomályosítani az elménket, a testünkben lezajló hormonális változások miatt szinte csak a stresszt kiváltó tényezőre tudunk fókuszálni. Nem is csoda, hogy ilyen állapotban csak tessék-lássék tudunk elvégezni bármilyen feladatot.

Kreativitás helyett…

…aggodalom. Ahogyan fent is utaltunk rá, amikor stresszelünk, az elménk könnyen elkalandozik, elveszti a fókuszát. Emiatt pedig szinte lehetetlen, hogy egy munakhelyi projekttel vagy bármi mással kapcsolatban új ötletek jussanak az eszünkbe. A stresszelés gyakorlatilag képes a minimumra csökkenteni a kreativitást, így azokkal a feladatokkal sem tudunk haladni, ami ezt a képességünket igényelné.

Közös munka

A hosszan tartó, belső feszültség, mint már kitértünk rá, az elménkben is számos (negatív) folyamatot indít el. Érezhetjük, hogy a szokottnál ingerlékenyebbek vagyunk, impulzívabban kezelhetjük a társas kapcsolatainkat, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Így, ha éppen egy csapatban dolgozunk valamin, könnyen problémákba ütközhetünk, ebben a zaklatott állapotban ugyanis aligha tudunk hatékonyan együttműködni másokkal.

Lépjünk fel ellene!

Szerencsére ma már a stressz levezetésére, mérséklésére, illetve hatásainak redukálására is számos lehetőségünk van. Sokan esküsznek például a sportra, ami nemcsak képes feloldani a stressz, de örömhormont, endorfint is termelünk általa. Mások inkább jógáznak és meditálnak, ami a test mellett az elmének is jót tesz.

Mindezek mellett érdemes az étrendünket is megreformálni: figyeljünk oda arra, hogy a szervezetünk megkapjon minden vitamint, ásványi anyagot és esszenciális aminosavat, amire szüksége van! Ha nem tudjuk ezeket egyszerűen az étrendünkkel pótolni, akkor táplálékkiegészítőket is alkalmazhatunk. Ezek közül érdemes fokozottan figyelni a B1-vitamin pótlására, hiszen ezt anti-stressz vitaminként is emlegetik, az ásványi anyagok közül a magnézium tölt be hasonló szerepet. A nem esszenciális aminosav, a prolin pedig arról híres, hogy képes megvédeni a szervezetet a stresszel szemben.

A mindennapjaink és a kiegyensúlyozott, hosszú élet szempontjából tehát elengedhetetlen, hogy megpróbáljuk a fenti módszerekkel csökkenteni a stressz-szintünket. Mindannyian mások vagyunk, így nem tudjuk megmondani, hogy kinél mi válik be – de a lényeg, hogy megtegyük az első lépéseket!