<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Habár napjainkban a panelházak idejétmúlt konstrukciónak számítanak, még ma is rengeteg lakótelep áll hazánkban, és a lakosság közel egyötöde él ilyen jellegű épületben. A többség azonban mára modernizált egyet s mást, ám az ilyen munkálatok nem várt kellemetlenségeket tartogathatnak, még egy szimpla ajtócsere esetében is. 

Mi a gond a panel épületekkel?

Az idősebb generáció bizonyára emlékszik még a panelházak gyártásának fénykorára: az 1960-as, ‘70-es években a házgyárakban szüntelenül folyt a termelés, hogy az előregyártott vasbeton elemekből minél gyorsabban, minél több új otthon épülhessen. A panelházak építésénél azonban sokkal inkább a mennyiségen, mintsem a minőségen volt a hangsúly, hiszen a határidők szorosak voltak, a munka mennyisége óriási, a költségvetés pedig szűkös.

Mindez ahhoz vezetett, hogy a panel épületek közel sem sikerültek tökéletesre, rengeteg olyan hibával kerültek átadásra, melyet később az új tulajdonosoknak saját költségen kellett orvosolniuk. Mivel az épületek többsége még ma is lakható állapotban van, ezért sokan áldoznak akár tekintélyesebb összeget is a felújításra, hogy lecseréljék például a régi villanyvezetékeket, nyílászárókat. Ez utóbbi viszont okozhat némi kellemetlenséget.

Eltérő méretek

A mai nyílászárók már az új építési szabályoknak megfelelően, szabványméretekben készülnek. Bejárati ajtók esetén például az alábbi szélességekkel és magasságokkal találkozhatunk: 750*2100 mm, 900*2100 mm és 1000*2100 mm. A panelházakba viszont sokszor ettől homlokegyenest eltérő méretű (például 920*2060 mm, 680*2050 mm) ajtók kerültek beépítésre. 

Ezt a problémát kétféleképpen lehet orvosolni: az első lehetőség az, hogy megbontjuk a vasbeton falat. Ez viszont rengeteg felfordulással, zajjal és kosszal jár, nem mellesleg költséges is lehet. A másik szóba jöhető forgatókönyv pedig az, hogy egyedi méretű ajtót vásárolunk, ami a nyílás méretének megfelelően kerül legyártásra, és csak be kell építeni. A Nívó egyedi bejárati ajtók mind megrendelésre készülnek, így a méretbeli eltérések nem fognak gondot okozni. Ezen felül számos lehetőség van az ajtó személyre szabására, a legegyszerűbbtől a luxus igényekig. 

A munkálatokkal járó felfordulás

Kevés kínosabb dolog akad annál, mint amikor valaki egy panelházban lakásfelújításba kezd, és emiatt goromba tekinteteket és megjegyzéseket kap a szomszédoktól, akiket zavar a zaj és a por. 

Ez alól a bejárati ajtó cseréje sem kivétel, de ha jól felkészült szakemberekre bízzuk a munkát, akkor az egész művelet lebonyolítható 2-3 óra alatt, ennyit pedig még a legháklisabb szomszéd is el tud viselni. 

Az egységesség megbomlása

Valaha szinte minden panel lépcsőház ugyanolyan volt, hiszen egyforma ajtókat szereltek be az építéskor. Mára ez az összkép megbomlott, de aki azt szeretné, hogy ajtaja továbbra is passzoljon a lépcsőházhoz, ugyanakkor az előszobához is, az vásárolhat olyan ajtót, melynek a két oldala eltérő színű. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.