2020. június 15. 14:50
mfor.hu

Arról azonban Balog Ádámnak, a három érintett bank - Budapest Bank, Takarékbank, MKB - közül az utóbbi vezetőjének nincs tudomása, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már meg is adta volna az engedélyt. Mindenesetre azt valószínűsítette, hogy ez nem fog sok időbe telni.

Ezt lapunk kérdésére Balog Ádám azon a sajtótájékoztatón közölte, amelyen bejelentették: az MKB Bank 2016. január 1-jén kezdődött szerkezetátalakítása 2019. december 31-én befejeződött.

A szanálási eljárás indulásakor az MKB vállalta az átfogó szerkezetátalakítási terv végrehajtását, az állami támogatásból eredő versenytorzító hatások korlátozását, valamint a hosszú távú életképesség biztosítását célzó kötelezettségvállalási keretrendszer teljesítését.

Óriási nem termelő állománya volt az MKB-nak, magas költség mellett, ezért az volt a cél, hogy egy kisebb, hatékonyabb bank legyen, kisebb mérlegfőösszeggel, létszámmal, fiókhálózattal, marketing-kiadással - idézte fel Nyemcsok János, az EU-vállalások teljesítéséért felelős vezérigazgató-helyettes.

Ez sikerült is, a nem teljesítő hitelek állománya például a 2015-ös 263 milliárd forintról 2020 első negyedévének végére 41,5 milliárdra csökkent. Mint ahogy az a vállalás is teljesült, hogy a mérlegfőösszeget több mint 2100 milliárdról 1830 milliárd alá kellett vinni négy év alatt.  

A 17 pontos kötelezettségvállalás folyamatos teljesítésével párhuzamosan az MKB Pénzügyi Csoport megerősítette a kockázatkezelését, fokozta eredménytermelő képességét, költséghatékonyabbá tette szervezetét és fiókhálózatát, új digitális stratégiát alkotott és hajt végre, továbbá a részvényeit napra pontosan egy éve bevezette a Budapesti Értéktőzsdére - emelték ki a bank vezetői. Hozzátéve: a prudensen működő, kiemelkedő tőke- és likviditási tartalékokkal rendelkező, válságálló intézménnyé fejlesztett MKB Bank évről évre javuló teljesítményt mutatva, mint arról beszámoltunk, rekordnyereséggel zárta a 2019-es évet.

Kérdésre válaszolva Balog Ádám elmondta, hogy a koronavírus-járvány ellenére az MKB nyereséges lehet 2020-ban. Lapunk érdeklődésére pedig kijelentette, már beadták az MNB-hez a Magyar Bankholding Zrt. alapítási kérelmét, amely a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését lesz majd hivatott előkészíteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.