2018. november 8. 11:16

Viszonylag gyenge negyedéves eredményt tett közzé a Richter, de ez várható volt, miután egyik legfontosabb gyógyszerével kapcsolatos nehézségek most jelentkeztek az árbevételben. A cég négy legfontosabb piaca stabil, közülük a kínai eladások szépen növekednek. A részvény árazása nagyjából megfelel a fundamentumoknak.

Árbevétel

Ez volt az a negyedév amikor már látszottak a korábbi gondok: az Esmya forgalmának visszaesése és a romániai nagykereskedelmi leánycég árbevételének visszaesése. A Richter árbevétele a negyedévben 324 milliárd forint lett, ez 10 milliárdos visszaesés. Az Esmya 45 millió euró kiesést jelentett, emellett kedvezőtlen árfolyamhatás is volt: a rubel és a kazah tenge gyengülése.

A 10 milliárdos esés úgy állt össze, hogy az egyedi tételek hatását, különösen az Esmya-kiesést csökkentették a jól működő piacok szegmensek növekvő bevételei. Az üzemi eredmény is csökkent főleg az Esmya miatt, miközben más tételek javították. Az Esmya nélkül számítva a cég teljes árbevétele stabil, viszonylag magas szinten, ezzel elégedett a cég.

Emlékeztetőül: Az ulipristal acetate hatóanyagot Európában Esmya néven forgalmazzák, a méhmiómával diagnosztizált nők rendellenes méhűri vérzésének kezelésére.  A gyógyszerrel kapcsolatban tavaly november végén vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség, mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. Európában az Esmya-ügy mostanra már (jogilag) lezárult, az Európai Bizottság jogerős döntéséről és az előzményekről a Privátbankár számolt be, a gyógyszer új feltételekkel ugyan, de visszavezethető a piacra, újra felírhatják az orvosok.

Ami a román vonalat illeti: a Richter romániai nagykereskedelmi leányvállalatának működési engedélyét június 21-én vonták vissza, szeptember 18-i hatállyal viszont folytathatta működését a cég.

Eredmény

Az egy részvényre jutó eredmény 256 forint lett, ezen belül a harmadik negyedévben 47 forint realizálódott. Ez mutatja, hogy a gondok a harmadik negyedévben jelentkeztek, ez vélhetően átmeneti hatás. Ha az első három negyedév alapján számítjuk a várható éves eredményt, 330 forint körüli eredményt kapunk, ha az Esmya hatása még áthúzódik a negyedik negyedévre, 310-320 forinttal számolhatunk.

Árazás

A részvény jelenlegi, 5000-5500 forint közötti árfolyamával számolva 15-17-es P/E érték adódik, ami kissé magasabb, mint az iparági átlag, de vélelmezhető, hogy az egyedi hatások múlásával idővel nőni fog az eredmény, így a papír nem drága, igaz, olcsónak sem mondható. Hosszabb távon az határozhatja meg az értéket, hogy növekvő pályára áll-e a cég, vagy nagy árbevételű, stabil nyereségű, a tőzsdei szakzsargon szerinti fejőstehén lesz belőle.

A fő piacok

A cég továbbra is erős a világ legkomolyabb piacain, sorrendben a Richter számára legfontosabb piacok: Oroszország, Magyarország, Amerika, Kína, ez utóbbi stabil növekedési lehetőséget jelent. Az orosz piac évtizedek óta igen jelentős, mondhatni a legfőbb húzóerő, és máig ható siker volt a Richter történetében, amikor a 20 évvel ezelőtti orosz válságban a cég nem riadt meg, tovább szállított, bízva abban, hogy a válság csak átmeneti, és ez aztán kifizetődött: míg mások piacot vesztettek, a Richter megtartotta piacát.

Reakció

A részvény ára ma 3 százalékkal esik 5335 forintig, ez a júliusi mélypontot követő emelkedés után ez nem mondható vészesnek. A papír ára az elmúlt három hónapban stabilan az 5000-5500 forint közti sávban tartózkodott.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!