2018. november 8. 11:16

Viszonylag gyenge negyedéves eredményt tett közzé a Richter, de ez várható volt, miután egyik legfontosabb gyógyszerével kapcsolatos nehézségek most jelentkeztek az árbevételben. A cég négy legfontosabb piaca stabil, közülük a kínai eladások szépen növekednek. A részvény árazása nagyjából megfelel a fundamentumoknak.

Árbevétel

Ez volt az a negyedév amikor már látszottak a korábbi gondok: az Esmya forgalmának visszaesése és a romániai nagykereskedelmi leánycég árbevételének visszaesése. A Richter árbevétele a negyedévben 324 milliárd forint lett, ez 10 milliárdos visszaesés. Az Esmya 45 millió euró kiesést jelentett, emellett kedvezőtlen árfolyamhatás is volt: a rubel és a kazah tenge gyengülése.

A 10 milliárdos esés úgy állt össze, hogy az egyedi tételek hatását, különösen az Esmya-kiesést csökkentették a jól működő piacok szegmensek növekvő bevételei. Az üzemi eredmény is csökkent főleg az Esmya miatt, miközben más tételek javították. Az Esmya nélkül számítva a cég teljes árbevétele stabil, viszonylag magas szinten, ezzel elégedett a cég.

Emlékeztetőül: Az ulipristal acetate hatóanyagot Európában Esmya néven forgalmazzák, a méhmiómával diagnosztizált nők rendellenes méhűri vérzésének kezelésére.  A gyógyszerrel kapcsolatban tavaly november végén vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség, mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. Európában az Esmya-ügy mostanra már (jogilag) lezárult, az Európai Bizottság jogerős döntéséről és az előzményekről a Privátbankár számolt be, a gyógyszer új feltételekkel ugyan, de visszavezethető a piacra, újra felírhatják az orvosok.

Ami a román vonalat illeti: a Richter romániai nagykereskedelmi leányvállalatának működési engedélyét június 21-én vonták vissza, szeptember 18-i hatállyal viszont folytathatta működését a cég.

Eredmény

Az egy részvényre jutó eredmény 256 forint lett, ezen belül a harmadik negyedévben 47 forint realizálódott. Ez mutatja, hogy a gondok a harmadik negyedévben jelentkeztek, ez vélhetően átmeneti hatás. Ha az első három negyedév alapján számítjuk a várható éves eredményt, 330 forint körüli eredményt kapunk, ha az Esmya hatása még áthúzódik a negyedik negyedévre, 310-320 forinttal számolhatunk.

Árazás

A részvény jelenlegi, 5000-5500 forint közötti árfolyamával számolva 15-17-es P/E érték adódik, ami kissé magasabb, mint az iparági átlag, de vélelmezhető, hogy az egyedi hatások múlásával idővel nőni fog az eredmény, így a papír nem drága, igaz, olcsónak sem mondható. Hosszabb távon az határozhatja meg az értéket, hogy növekvő pályára áll-e a cég, vagy nagy árbevételű, stabil nyereségű, a tőzsdei szakzsargon szerinti fejőstehén lesz belőle.

A fő piacok

A cég továbbra is erős a világ legkomolyabb piacain, sorrendben a Richter számára legfontosabb piacok: Oroszország, Magyarország, Amerika, Kína, ez utóbbi stabil növekedési lehetőséget jelent. Az orosz piac évtizedek óta igen jelentős, mondhatni a legfőbb húzóerő, és máig ható siker volt a Richter történetében, amikor a 20 évvel ezelőtti orosz válságban a cég nem riadt meg, tovább szállított, bízva abban, hogy a válság csak átmeneti, és ez aztán kifizetődött: míg mások piacot vesztettek, a Richter megtartotta piacát.

Reakció

A részvény ára ma 3 százalékkal esik 5335 forintig, ez a júliusi mélypontot követő emelkedés után ez nem mondható vészesnek. A papír ára az elmúlt három hónapban stabilan az 5000-5500 forint közti sávban tartózkodott.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.