9p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az Appeninn-ügyletet követően vált végleg bizonyossá, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global helyett az ingatlanfejlesztési bizniszben a Tiborcz István több mint 75 százalékos befolyása alatt álló BDPST Zrt. lesz a bizalmi kéz. 

Mészáros Lőrinc vagyonából hány milliárd Orbán Viktoré? – ezt tudakolta magánál a miniszterelnöknél minap a parlamentben Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, amit még megtoldott azzal, „vállalná-e a kormányfő, hogy e kérdésre hazugságvizsgálóra kötve is válaszol?”

Tiborcz IstvánTiborcz István

Jakab csak azt a kérdést tette fel, ami – ahogy mondani szokták – a fél országot foglalkoztatja immár nyolc éve, vagyis amióta Mészáros Lőrinc szinte a semmiből berobbant a köztudatba: Mészáros Orbán megbízásából, az ő strómanjaként vásárolt, s lett 467 milliárd forintos vagyonával mára Magyarország leggazdagabb embere? Ami – továbbfejtve a gondolatmenetet – valójában a miniszterelnök vagyona, amit ő most még értelemszerűen nem tehet ki az asztalra, de ha fordul a politikai csillagállás, és a Fidesz (és Orbán) ellenzékbe szorul, akkor azt Mészáros rövid időn belül átteheti Orbánhoz.

A jövő már elkezdődött

Indokolatlan azonban jövő időről beszélni, hiszen úgy tűnik, ez a vagyonátcsoportosítási folyamat már elkezdődött. Persze nem közvetlenül, hiszen a kormányfő még a hivatalában van, s legalább 2022 tavaszáig, a következő országgyűlési választásokig még bizonyosan ott is marad. Ezért van szükség most közvetett megoldásra, vagyis beiktatni olyan személy(eke)t, aki(k) talán még Mészárosnál is közelebb van(nak) Orbánhoz.

S e szerepre ki más lehetne a legalkalmasabb, mint egy családtag. Mondjuk egy vő, nevezetesen Tiborcz István, aki 2013-tól férje Orbán legnagyobb lányának, Ráhelnek. A korábban barátjával, Erdei Bálinttal még az energetikában utazó, s vele 2009-ben még négy ilyen fókuszú vállalkozást alapító Tiborcz 2015-ben váltott iparágat. Akkor értékesítette az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ben meglévő részesedését, majd beszállt az ingatlanbizniszbe, elsőként a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. alapításában részt véve. Úgy, hogy bár az alapítók között Tiborcz neve nem szerepelt, de a 444.hu kiszúrta, hogy ő fizette be a BDPST Zrt. bejegyzéséhez szükséges 100 ezer forintos illetéket. Végül, 2017-ben egy interjúban elismerte, hogy tulajdonos, a hivatalos cégiratok alapján pedig 2018 júniusától van minősített, azaz legalább 75 százalékos befolyása a cégben.

Az Eliost már jóval Tiborcz kiszállása után, 2018-ban az EU csalásellenes hivatala, az OLAF azzal vádolta meg, hogy 2009-2014 között költségvetési visszaéléseket követett el, ám az ügyben indult nyomozást még tavaly a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette.

De térjünk vissza Tiborcz négy évvel ezelőtti profilváltásához. Ahhoz a muníciót részben az Elios értékesítéséből befolyt pénz biztosíthatta. Hogy mennyi, az nem került nyilvánosságra, mindenesetre a G7 cégbírósági adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy ezen ügylet következtében 3 milliárd forint üthette Orbán vejének markát. S akkor ugorjunk egy kicsit előre: a Napi.hu idén májusi összesítése a 33 éves Tiborcz magán- és cégvagyonát már 35 milliárdra taksálta, amivel ő számít a 32. leggazdagabb magyarnak.

Tiborcz hirtelen meggazdagodása alapvetően a BDPST Zrt. szárnyalásának köszönhető, mely során alig négy év alatt tekintélyes értékű ingatlanportfoliót gyűjtött össze. Ennek főbb elemei:

 • a turai Schossberger-kastély,
 • a Ranolder-villa Badacsonyban,
 • a Pesti Vigadó melletti egykori Mahart-, ma Dorottya-ház (amelyet luxusszállodává alakítanak át),
 • egy palotaszint az Andrássy úton, Weiss Manfred egykori villájában,
 • egy 2000 négyzetméteres orbánhegyi telek,
 • a Visegrád melletti lepencei strand fölötti hotel,
 • a Szabadság téri Adria-palota,
 • és a legújabb szerzemény: a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda.

A BDPST diadalmenetét árnyalja, hogy a 444.hu cikke szerint a cég üzletelt többek között az FBI által körözött, azóta már elhunyt szaúd-arábiai Ghaith Pharaonnal. Neki adták el ugyanis az egykori Postabank-székházat. 

Előéletéből logikus volt, hogy a BDPST 2018 augusztusában beszállt az Appeninn Holdingba, amely több tucatnyi ingatlan felett diszponál. A legismertebbek: a Club Aliga, az úgynevezett Spar-portfólió, Budapesten pedig a Bég utcai irodaház, az Üllői út 48. (Takarék-székház), a Hattyúház, valamint a Kelenhegyi 43.

Az első jel

Ám erre az ügyletre minden bizonnyal úgy emlékszik majd vissza az utókor, mint amikor Mészáros Lőrinctől először került vagyon az Orbán-családhoz. A BDPST ugyanis a Mészáros által tulajdonolt Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg, az árfolyamokból kikövetkeztethetően 6 milliárd forintért. Az ügylet időzítése érdekes, arra ugyanis alig néhány hónappal az országgyűlési választásokat követően került sor, amelyen a Fidesz megszilárdította kétharmados többségét. Ráadásul a voksolással csaknem egy időben jegyezte be a cégbíróság Tiborcz minősített többségi befolyását a BDPST-ben.

Két hete pedig az Opus Global értékesített 9 százaléknyi Appeninn-részvényt a BDPST-nek, amivel utóbbi részesedése 29,3 százalékra nőtt, míg Mészáros cégéé 4,83 százalékra csökkent. S ez utóbbitól is meg kívánnak válni, amely pakettet a „profitmaximalizálás érdekében befektetési vállalkozás közreműködésével értékesítik” – közölte korábban az Opus Global. Eddig már közel 5 százaléknyi Appeninn-részvényre sikerült vevőt találniuk, s nem kizárt, hogy a fennmaradó 4,83 százalékból még juthat Tiborczéknak, úgy kicentizve, hogy a BDPST részesedése a tőzsdei cégben ne érje el a 33 százalékot, vagyis azt a szintet, amelynél már nyilvános vételi ajánlatot kötelező tenni a többi befektetőnek.

A BDPST-vel tető alá hozott Appeninn-ügyletet az Opus Global még szeptember végén, egy közleményében azzal indokolta, hogy „a tervezett tranzakcióból származó bevételt a tőzsdei társaság jelentősebb növekedési kilátásokkal rendelkező stratégiai üzletágainak fejlesztésére fordítja”. Aminek lehet az az olvasata, hogy az eddigi hasznot realizálja és nem gondolja, hogy a jövőben van még szufla e szegmensben.

Csakhogy a 2018-as konszolidált jelentésében a Mészáros-cégbirodalom központja még az ingatlanbefektetéseket tartalmazó vagyonkezelést nevezte meg tevékenysége négy fő szegmense egyikének (az ipari termelés, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, az energetika) mellett. Az Appeninn-ügyletet követő kommunikációban viszont már a vagyonkezelés helyét a turisztika vette át. Ami persze 

Csupán három, a társaság saját értékítélete szerint kisebb jelentőségű ingatlancég maradt az Opus Globalnal:

 1. OBRA Ingatlankezelő Kft. Amely egyszemélyes érdekeltségében álló Révay 10 Kft. tulajdonában van a Budapest, Révay utca 10. szám alatt található műemlék jellegű épület. Az OBRA Kft. kizárólag vagyonkezeléssel foglalkozik, árbevétele az ingatlan üzemeltetési tevékenységéből nem keletkezik.
 2. Révay 10 Ingatlanfejlesztési Kft. A tulajdonában álló Révay Irodaház a VI. kerületben helyezkedik el a Szent István Bazilika és az Opera között. A Révay utca 10. szám alatt található épület a környék fejlesztése révén 1992-ben teljesen megújult, az egykori körfolyosós belső udvar ma egy természetes fénnyel megvilágított, légkondicionált átrium. A cég fő tevékenysége ingatlan-bérbeadás, bevétele a székhelyén található ingatlan hasznosításából származik. A kihasználtsága 2018-ban 94 százalék feletti volt.
 3. SZ és K 2005. Ingatlanhasznosító Kft. A tulajdonában álló egri ingatlan vagyonkezelési feladatait látja el és az Opus Globallal együttműködve keresi az ingatlan kedvező hasznosítási lehetőségeit. A társaságnak tavaly csak az ingatlan egy részének bérbeadásából származott árbevétele.

Azért az mindenképpen érdekes, hogy míg a Mészáros Lőrinc befolyása alatt álló Opus Global nem lát további szuflát az ingatlanpiacban, addig a Tiborcz István által ellenőrzött BDPST gőzerővel terjeszkedik. Csak az Appeninn ingatlanportfoliója június végén 148,5 millió eurót, akkori árfolyamon közel 50 milliárd forintot ért.

Mivel a BDPST a megszerzett ingatlanok többségét fejleszti, vele kapcsolatban az a kérdés, hogy mennyiért szerezte meg azokat és mennyit érnek majd az átalakításukat követően, azaz mennyi lesz a Tiborcz-cég haszna. Amelynek meghatározásánál majd figyelembe kell venni, hogy több ingatlant is másokkal közösen varázsol újjá a BDPST.   

De azért a teljesség igénye nélkül: az Adria Palotáért 4 milliárdot fizetett – ennek 85 százaléka a BDPST-é –, a turai Schlossberger-kastélyra 4,5 milliárdot költ, miközben összesen több mint 7,5 milliárdot fizethetett az Appeninn-pakettért. A 444.hu összesítése szerint Tiborcz cégei összesen csaknem 7 milliárd hitellel tartozhatnak bankoknak, ebből csak a Dorottya-ház luxusszállóvá alakítására 4 milliárdot vettek fel.  A mérleg másik serpenyőjében viszont csupán – mint már említettük – az Eliosért kapott 3 milliárd jelentősebb tétel, noha a BDPST-nek is voltak egyéb értékesítései.

Mfor-vélemény:

Úgy tűnik, nem teljesen üzleti szempontok döntöttek arról, hogy a Mészáros Lőrinc irányítása alatt lévő cégbirodalom gyakorlatilag lemondott az ingatlanfejlesztési bizniszben rejlő további haszonszerzési lehetőségekről, s csupán a turisztikai ingatlanokat - lásd Hunguest-hotelek - menedzselgeti tovább. Hiszen egyelőre nem látszódik, hogy vége lenne az ingatlanfejlesztési boomnak, vagyis befellegzett volna annak, hogy az e piacon befektetők szépen kereshetnének a jövőben is. Inkább az valószínűbb, hogy a kormányfő közelebb szeretné tudni a családhoz az ingatlanfejlesztési portfoliót. Orbán Viktor amúgy sem szereti, ha egy bizalmi kézben összpontosulnak a dolgok, ezt már maga Mészáros Lőrinc is megtapasztalhatta, amikor Jászai Gellértre bízta a 4iG-t, így az kikerült az Opus Global fennhatósága alól. Aztán az, hogy jó ötlet volt-e az ingatlanfejlesztési bizniszt a vejére bízni - amelynek hangsúlyos elemei a luxusszállodák, kastélyok, amelyek iránt inkább Orbán Ráhel lelkesedik -, a jövő zenéje. Amikor majd elkezdenek a fejlesztett ingatlanok működni, akkor derül ki, kitermelik-e nemcsak a beléjük jobbára bankhitelekből fektetett milliárdokat, hanem azokon felül esetleg még érzékelhető hasznot is. Mindenesetre a családi ezüst egyelőre gyarapodik, az utóbbi fél év tranzakciói eredményeként a Tiborcz-vagyon ma már biztosan meghaladja a Napi.hu által májusban 35 milliárdosra becsült értéket.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.