5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Amikor azok bezárnak, amire hamarosan sor kerülhet, ha tovább romlik a járványhelyzet. A szálláshely-foglalások visszatérítésénél is hasonló eljárást tartanak indokoltnak.

Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök az irodájában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - frissen újraválasztott - elnökét, aki - mint lapunknak fogalmazott - a gazdaság működőképességének fenntartása és a vállalatok terheinek enyhítése érdekében egyebek mellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, amit a vállalkozások fizetnek a helyhatóságoknak - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Parragh László, az MKIK elnöke
Parragh László, az MKIK elnöke

Lapunk munkatársának sikerült vasárnap este utolérnie Parragh Lászlót, aki megerősítette, hogy a kormányfő asztalára tett javaslatcsomagjuk része az iparűzési adó felfüggesztése 2021-ben. Az elnök hozzátette: tisztában van azzal, hogy ez a javaslat érzékenyen érinti az önkormányzatokat, de más lehetőséget jelenleg nem lát arra, hogy a vállalkozások számára fenntartható legyen a működés a járvány előttünk álló, talán legnehezebb időszakában. Parragh László biztos benne, hogy a következő időszakban még durvább lesz a járvány lefutása - elég a külföldi példákat figyelembe venni -, ezért minden gazdasági eszközt meg kell szerinte ragadni, és ebben minden gazdasági szereplőnek, beleértve az önkormányzatokat is, ki kell vennie a részét, hogy a vállalkozások át tudják vészelni ezt az időszakot.

Kérdésünkre, hogy az önkormányzatok már így is elég kivéreztetettek - például a gépjárműadó eddig rájuk jutó részével sem rendelkeznek, amit a fővárosi kerületi önkormányzatoknál tetéz az ingyenes parkolás ismételt bevezetése, a Budapesti Önkormányzat esetében pedig a szolidaritási hozzájárulás emelése -, s mostanra lényegében az iparűzési adó maradt az egyetlen érdemi forrásuk, Parragh László ismételten jelezte, hogy kemény kritikákra számít, de Budapest esetében éppenséggel úgy látja, hogy lenne helye a takarékossági intézkedéseknek.

"Nem értem például, hogy miért van szükség öt főpolgármester-helyettesre?" - tette fel a viszontkérdést kérdésünkre. Mint mondta, ő vállalkozóként is ilyen helyzetben mindig házon belül kereste először a költségcsökkentési lehetőségeket. Ismételt felvetésünkre, hogy az önkormányzatok jelzése szerint ebben már elértek a falig, azt mondta, hogy a vállalkozásoknak a túlélés érdekében nagyon nagy szükségük van minden forintra, és az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a járvány miatt a közös tehervállalásból. (Arról, hogy mindez hogyan fest a fővárosi önkormányzat szemszögéből, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel készült interjúnkat érdemes elolvasni.)

A csomag része továbbá a társasági adó - jelenleg 9 százalékos - kulcsának 5 százalékra csökkentése, szintén egy évre, 2021-re. Az MKIK vezetője szerint bár az idő sürget, hamarabb nem lehet bevezetni ezt az intézkedést (sem az iparűzési adó csökkentését), mert 2020-ra már javarészt megtörténtek az erre az évre esedékes adófizetések.

Ezeken túl a javaslatcsomag egy eddig nem ismert eleméről is beszélt lapunknak. Mint mondta, a járványhelyzet nagyon abba az irányba tart, hogy muszáj lesz bezárni a vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket. Ebben az esetben viszont nem lehet magukra hagyni a működtetőket - nem beszélve arról, hogy a magyar gazdaság egyik húzóágazatáról van szó - ezért azt javasolják, hogy az állam vállalja át a vendéglátóhelyek, szálláshelyek bérköltségeinek 80 százalékát. Hasonló elven pedig a szálláshely-foglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasolnak. Így is nagy kérdés, hogy mennyien tudnak majd talpon maradni a következő időszakban. (A bérkiegészítésre, átvállalásra már volt példa tavasszal, de akkor mások voltak az arányok, és a megcélzott kör is tágabb volt.)

Megkérdeztük az elnöktől, hogy milyen volt a miniszterelnök fogadtatása a javaslatokra (melyek között továbbiak is szerepeltek, de azokról egyelőre nem kívánt beszámolni) a találkozón, ahol kettejükön kívül részt vett még Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős miniszterelnöki kabinetfőnök, valamint a kormányfő tanácsadója, Nagy Márton, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt. Parragh László erről nem akart részleteket elárulni, de érzékeltette, hogy nem volt elutasító Orbán Viktor hozzáállása a javaslatokhoz, amelyek részleteit a kamarai hálózat bevonásával rövid időn belül kidolgozzák.

Mfor-vélemény:

Parragh László jól látja, a javaslat iparűzési adóról szóló része garantáltan kiveri a biztosítékot a helyi önkormányzatok körében. A települések helyi adókból tavaly összesen 971,48 milliárd forint bevételt szereztek, ami akkor az összes bevételük 20,5 százalékát fedezte. Ebből az iparűzési adó tett ki 788,3 milliárd forintot a 2019-es költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadás szerint. Vagyis egy olyan meghatározó bevételről van szó, ami nélkül - kijelenthetjük - az önkormányzatok működésképtelenné válnának. Még abban az esetben is jócskán megnehezülne a működésük, ha a kormány korlátozás nélkül lehetővé tenné a számukra a működési hitel felvételét, illetve ha a felfüggesztést követően a vállalkozásoknak meg kellene fizetniük a 2021-ben esedékes adójukat. Ha ezek az intézkedések elmaradnak, akkor nehéz elképzelni, hogyan tudják majd a helyi önkormányzatok ellátni feladataikat a következő évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!