<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Száraz István mindössze 1,5 évig volt - egy saját cége révén - tulajdonos egy gyógyszergyártással foglalkozó vállalatban.

 

A Gemil Pharma Zrt.-t 2018 júniusában jött létre, alapítója Pásztor Gergely volt. A főtevékenységként gyógyszerkészítmény gyártásával foglalkozó vállalatnál azóta sok változás történt, főként a tulajdonosi szerkezetében.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, az Origo hírportál volt tulajdonosa, Száraz István is potenciált látott a cégben. A Gazdasági Versenyhivatal oldalán megjelent dokumentum alapján a Gemil Pharma Zrt. felett közös irányítást szerzett 2020. szeptemberében Herczku Milán - aki 2018 decembere óta vezérigazgatója is a cégnek -, Pásztor Gergely, az állami tulajdonú Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. valamint a Drycom Kft. Ez utóbbi az egykori Origo-tulaj, Száraz István 100 százalékos tulajdonában van.

A cégbírósághoz benyújtott iratok alapján azonban a DryCom már 2020. januárja óta a cég részvényesei között volt, Herczku Milán és Pásztor Gergely mellé szállt be cégével Száraz. A részvények megoszlása alapján Herczku Milán felerészben volt tulajdonos ekkor - 50 részvénnyel rendelkezett, Pásztor Gergely, valamint a DryCom pedig 25-25 részvényt birtokolt.

Száraz beszállása után érkezett tavaly szeptemberben a GVH-jelentés alapján az állami tőkealap befektetőként. Száraz István azonban 10 hónappal ezután úgy döntött, kiszáll a cégből - ezt támasztják alá a cégbírósághoz benyújtott dokumentumok is.

Ezek szerint a Száraz István tulajdonában lévő DryCom Kft. 2021. június közepén eladta a 25 darab részvényét az akkor egész friss alapítású Milactivos Holding Zrt.-nek.

Utóbbi céget idén áprilisában hozta létre 5 millió forintos jegyzett tőkével Herczku Milán, akinek szintén volt tulajdonrésze a Gemil Pharmában. A Zrt. főtevékenységként vagyonkezeléssel foglalkozik, de mellette többek között a biotechnológiai kutatást és a piac-, közvélemény-kutatást is felvette a tevékenységi köreibe.

Másfél év után eladta részvényeit (Forrás: M2 Petőfi)Másfél év után eladta részvényeit (Forrás: M2 Petőfi)

Száraz István cége, a DryCom kiszállása után jelenleg

  • Milactivos Holding Zrt.-nek van 50 százalékos
  • Pásztor Gergelynek 16,66,
  • a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealapnak 16,67,
  • az MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealapnak pedig 16,67 százalékos részesedése.

Brutális veszteséget termel a cég

Száraz István kiszállása rögtön más megvilágításba kerül, ha megnézzük a Gemil Pharma gazdálkodását. Noha ez a cég fejlesztette ki és forgalmazza a Nottevit, alvást segítő márkacsalád termékeit, jövedelmezőnek még távolról sem mondható a tevékenység.

Igaz ugyan, hogy tavaly 274,2 milliós árbevételt termelt a cég az előző évi 50 millió után, a költségek brutális veszteségbe húzták a tevékenységet már üzemi szinten is. A legnagyobb kiadásnövekedés az igénybe vett szolgáltatásoknál volt: míg 2019-ben 9,1 milliót költöttek el, 2020-ban már majdnem 486 milliót. Ezen belül

  • a hirdetési költségek 126,6 milliót tettek ki,
  • a Nottevit Vegnum költségek 85,4 milliót,
  • marketing szolgáltatásra 72 milliót fordítottak,
  • a Nottevit Skinny Sleep költségek 69,4 milliót,
  • a Nottevit Beauty Sleep költségei pedig 25 milliót tettek ki.

(Szerk.: az egyes termék költségeinél a kiegészítő melléklet nem pontosítja, milyen költségekről van szó, esetleg fejlesztési vagy marketing költségek)

Ezek nyomán a 2019-es 5 milliós üzemi szintű nyereség 404 milliós veszteségbe fordult 2020-ban. Ezen sokat már nem módosított a pénzügyi műveletek eredménye, adófizetési kötelezettség nem volt, így 406 milliós mínusszal zárták 2020-at.

Az igaz, hogy ez a veszteség nem húzta negatív tartományba a cég saját tőkéjét, a cég tulajdonosai mégis tőkeinjekcióról döntöttek idén nyáron - ez már újra a cégbíróságra beadott dokumentumokból derült ki. Júliusban 300 millió forintos tőkeemelésről határoztak a tulajdonosok Száraz István kiszállása után. Ez olyan módon oszlik meg, hogy ebből 1,25 millió forinttal a társaság jegyzett tőkéjét növelték 5 millió forintra, a fennmaradó 298,75 millió pedig a tőketartalékba került.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.