2017. március 3. 13:00

Az MKIK elnöke a minimálbért nagyobb mértékben emelné, mint amiről tavaly megállapodás született. Beszélt arról is az mfor-nak, hogy keményen be fogják hajtani a kamarai díjat.

Parragh László: Ősszel újra kell nyitni a bérmegállapodást

Nyáron, vagy kora ősszel újra kellene nyitni a tavaly novemberben megkötött, hat évre szóló bérmegállapodást - mondta az mfor-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, akit külföldi útján értünk el. Parragh pár napja egy tévéműsorban beszélt arról, hogy a bérmegállapodásban foglaltaknál nagyobb ütemben kellene 2018-ban csökkenteni a szociális hozzájárulási adó mértékét. A szochó-t idén első lépésben már 5 százalékponttal mérsékelték, 22 százalékra, s a munkaadók, munkavállalók és a kormány egyezsége szerint a következő évben újabb 2-2,5 százalékpontos vágásra kerülne sor. A mérték attól függ, hogy az első kilenc hónapban hogyan alakulnak a bérek. Ha a bruttó összeg növekedése meghaladja a 11 százalékot, akkor jöhet szóba a plusz 0,5 százalékpontos csökkentés.

Parragh László: nem lehet elengedni a tartozásokat 

Az MKIK elnöke azonban nem csak a szochó miatt nyitná újra a bérmegállapodást. Mint portálunknak elmondta, a minimálbérek miatt is időszerűvé válhat az egyezség újratárgyalása: szerinte a gazdaság nagyobb béremelést is elbírhat, mint amire kezet fogtak tavaly ősszel a tárgyaló felek. Ez azt jelentené, hogy az idei 15 (minimálbér), illetve 25 (garantált bérminimum) százalékos emelés után jövőre nem további 8, illetve 12 százalékkal emelkednének a teljes munkaidőben adható legkisebb bérek, hanem annál nagyobb mértékben.

Arra nem vállalkozott érdeklődésünkre az elnök, hogy megmondja, konkrétan mekkora szochó csökkentést, valamint béremelést kellene végrehajtani.

- Ehhez még korán van, de azt már látjuk itt a kamarában, empirikus tapasztalataink ugyanis bizonyítják, hogy az idén januári változások nem rengették meg a gazdaságot - mondta, hozzátéve, hogy ezek szerint nem lett igazuk az aggódóknak.

A béremelést ugyanis többen kigazdálkodhatatlannak mondták, amibe a kisebb vállalkozások belerokkanhatnak.

Parragh László jelezte továbbá, hogy a gazdasági szempontok mellett természetesen politikai szempontok is befolyásolják, hogy végül milyen döntést hoz e kérdésben a kormány. Felhvtuk a figyelmét arra, hogy a kormány tavasszal el kívánja fogadni a 2018-as költségvetést, ennek pedig feltétele, hogy az adócsomagot is jóváhagyják a mostani parlamenti ülésszak alatt. Az MKIK vezetője szerint azonban ez nem lehet akadály, ha egy olyan fontos ügyről van szó, mint a bérpolitika.

Azt is megemítettük neki, hogy a kamara február végi rendezvényén a miniszterelnök, Orbán Viktor, valamint a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György egyaránt a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentéséről beszélt, mint célról, s a járulék nem is került szóba. Parragh László azonban nem gondolja úgy, hogy akkor a szochó csökkentése lekerült volna a napirendről, mint mondta, az év során fog kiderülni, mit bír el a gazdaság. Világossá tette, hogy a kamara szerint elsősorban a munkaadók terhein kell enyhíteni, de nem vitatják, hogy a munkavállalók adózásán is könnyíteni kell.

Más ügyben, a kamarai hozzájárulási díjról is kérdeztük az MKIK elnökét. A vállalkozásoknak ebben a hónapban, márciusban kell befizetniük az 5000 forintos díjat, de sokan elmulasztják ezt.

Mit kívánnak tenni? - kérdeztük Parragh Lászlót, akinek az első reakciója az volt a márciusi befizetési határidőre, hogy az "elég baj nekünk".

Majd kifejtette, arra gondol, hogy még mindig rossz a megítélése a kamarai díjnak, pedig szerinte erős kamara nélkül nincs erős gazdaság. A hátralékokat mindenképpen be fogjuk hajtani, nem tehetjük meg, hogy elengedjük azokat, a NAV a 10 ezer forint feletti elmaradásokat be fogja hajtani, a törvényben foglaltaknak megfelelően - közölte az mfor-ral.

Baka F. Zoltán

mfor.hu