2019. április 16. 19:20

Jogsértően járt el a Nemzeti Sportközpontok, amikor egy hiányosan benyújtott dokumentumra azt mondta, azt nem nyújtotta be az ajánlatkérő, emiatt érvénytelenítette az ajánlatát.

Tavaly év végén írt ki közbeszerzési eljárást a Nemzeti Sportközpontok a Szegedi Olimpiai Központban lévő VIP épület, céltorony felújítására - a projekt értéke több mint félmilliárd forint. Az ajánlatokat február közepéig várták, ám a mai napig nem hirdettek eredményt, mivel az egyik ajánlattevő, a szegedi HÉB Hungária Építő és Befektetési Kft. jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A bizottság a vizsgálat végén helyt adott a Kft. kérelmének és megállapította, hogy a Nemzeti Sportközpontok súlyosan jogsértő módon járt el, amikor nem tényszerűen állította azt, hogy a HÉB Kft. nem csatolta az egyik szükséges nyilatkozatot. Az ajánlata mellett benyújtotta azt a dokumentumot is, a probléma az volt, hogy hiányzott róla egy aláírás. A hiányzó aláírás miatt pedig - holott minden más elemében kifogástalan volt a nyilatkozat - érvénytelennek minősítette a Nemzeti Sportközpontok a HÉB ajánlatát.

Szegedi Olimpiai Központ (Fotó: mnsk.hu) Szegedi Olimpiai Központ (Fotó: mnsk.hu)

A Döntőbizottság megállapítása szerint a hiánypótlás elrendelésével a probléma orvosolható lett volna, az ajánlatkérő pedig ezen a ponton is jogsértően járt el. Hiánypótlást ugyanis nem kért a HÉB-től.

Mindezek fényében a Döntőbizottság megsemmisítette a HÉB ajánlatának érvénytelenségéről hozott, illetve az ezt követő valamennyi döntést és 2 millió forint bírságot szabott ki a Sportközpontokra. Emellett fizetnie kell még a HÉB számára 300 ezer forintot, ami lényegében az igazgatási szolgáltatási díj azon része, ami a Döntőbizottsághoz kerül. Ezen felül a Nemzeti Sportközpontoknak még 2 526 833 forintot kell fizetnie a Kft. számára igazgatási szolgáltatási díj visszautalása címén.

Az eljárás bontási jegyzőkönyve egyelőre még nem érhető el a közbeszerzési hatóság oldalain, a határozat alapján viszont valószínűsíthető, hogy az 565 millió forintos munkára a HÉB Kft. mellett

  • a nyíregyházi Kelet-Út Kft.
  • és a szegedi székhelyű Globál 21 Kft. nyújtott be ajánlatot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.