<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

 

Mindenki szorong időnként, és minden egyes embernek van egy bizonyos szintű alapszorongása, amely őt jellemzi. Tehát önmagában az, hogy időnként szorongunk, nyugtalanok vagyunk, az nem jelenti azt, hogy valamilyen komoly problémánk van. 

 

Mikor kóros a szorongás?

A szorongást akkor tekinthetjük kórosnak, ha olyan erőteljes, hogy intenzív fenyegetettségérzéshez vezet, illetve ha olyan sokáig tart, hogy az elszenvedője szervezetének kimerülését okozza.

Mi a különbség a szorongás és a félelem között?

A félelem mindig valamitől van, például érezhetünk félelmet a magasságtól. A szorongásnak azonban nincs konkrétan meghatározható oka, mégis, egy rendkívül intenzív és negatív érzelmi állapot. Szorongás mindenkiben van, önmagában a léte egyáltalán nem számít kórosnak.

Mi is hát a szorongás?

Egy olyan kellemetlen és erőteljes érzelmi állapot, amelynek többféle aspektusa is van. Gondolati, érzelmi, testi, valamint viselkedésbeli tényezők is társulnak hozzá. Gyakran útjába áll a koncentrálásnak, fejfájást, feszültséget, szédülést, fáradtságot és alvászavart, de például különböző gyomorral kapcsolatos tüneteket is okozhat. Nem törvényszerű, de gyakran vezet különféle függőségekhez is.

Gyerekkorban előfordulnak olyan átmeneti, általában az emberiségre jellemző alapszorongások, mint a szorongás a sötétségben.

A szorongásra hatással van a szülőkhöz való kötődés milyensége, de a rá való hajlamnak egyben genetikai háttere is van. Hosszú távon akár különböző betegségeket is okozhat, például magasvérnyomás-betegséget vagy irritábilis bél szindrómát

Mi segít leküzdeni a szorongást?

A pszichoterápia segítségével több fronton is tehetünk magunkért, ha szorongás gyötör. Hiszen a pszichoterápia során módunkban áll megtanulni a legeredményesebb stresszkezelési technikákat. Emellett pedig az önismeretünkkel való munka során lehetőségünk van megérteni a szorongás mögött rejlő okokat, traumákat. Ha pedig ráleltünk, akkor fel is dolgozhatjuk azokat, hogy szorongásunk oldódjon.

Csökkenthetjük a szorongás mértékét, ha elsajátítjuk az erre megfelelő légzéstechnikát, továbbá különböző relaxációs technikák is felvehetőek a repertoárunkba, amellyel nemcsak szorongásunkat csökkenthetjük, hanem általános jóllétünket is támogathatjuk vele.

Minden kockázattól mentes, bárki számára elérhető szorongást csökkentő “eszköz” lehet a mindennapi rendszerességgel végzett sport, amellyel pedig nem csupán a lelkünknek, hanem testünknek s egész valónknak sok jót adunk. Továbbá az is fontos, hogy ne a szorongást fokozó helyzetek elkerülésével igyekezzünk úrrá lenni a problémán, mert ez éppen ellentétesen hat ránk.

A szorongás komoly tünet, amelyet nem érdemes félvállról venni. Még azelőtt érdemes lépni ez ügyben, ameddig még nem érezzük azt, hogy teljesen eluralta az érzés az életünket. Segítséget kérni azonban sohasem késő. Ne késlekedjen tovább!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.