3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Biztosan neked is ismerős a jelenet, amikor a sötétben próbálod olyan szögben fordítani a csuklód, hogy valahogy sikerüljön leolvasni az időt a karórádról. Valljuk be, ez az attrakció legtöbbször kudarcba fullad. Hogyan lehet orvosolni ezt a problémát?

A világító óra nem új találmány

Most talán azt gondolod, hogy az utóbbi években bukkant fel és vált trendivé a világító órák kategóriája. Azt mondhatjuk, hogy erre a verzióra régóta igény mutatkozik, illetve már évtizedek óta jelen van a piacon, és számos variációja érhető el az Órashop.hu óráinak széles kínálatában is. Ha megkönnyítenéd a számlap olvashatóságát és bővítenéd a karóra gyűjteményed, érdemes szétnézni a weboldalon.

Ez az újítás először a számlap kivitelezésében hozott változást. Az 1930-as évekre datálhatjuk az első prototípusok megjelenését. A ketyegőket egy speciális anyaggal vonták be, melynek köszönhetően világított a számlap. A felhasznált keverék rádium-bromid és cink-szulfát elegyéből állt össze. 

Azt viszont csak később vették észre, hogy az említett anyag radioaktív. Ebből adódóan egyre több probléma és egészségügyi komplikáció ütötte fel a fejét az óragyárak dolgozói körében, így a 1960-as évek környékén betiltották a keverék alkalmazását. 

Milyen módszerek léteznek?

Szerencsére felfedeztek olyan megoldásokat is, amelyek nem jelentenek veszélyt az egészségre, ezért nyugodt szívvel viselhetjük az így készült karórákat. 

Az egyik legnépszerűbb típus a foszforeszkáló anyagok, festékek bevetése. Ezek külső energia felhasználásával képesek fényt kibocsátani, azonban hatásuk rövid ideig tart, általában a fény a reggeli órákra szinte teljesen elhalványul. A legtöbb márka termékpalettáján fellelhető olyan ketyegő, amely számlapját, indexét vagy mutatóját ezzel a metódussal alkották meg.

Egyes brandek, mint a Timex, szabadalmaztatott technikát alkalmaznak. A Timex nevéhez fűződik a saját fejlesztésű Indiglo, melynek alapja a nagyfeszültség és az elektromosság. Az óra akkumulátora által fellépő energia gerjeszti a foszforatomokat, ennek köszönhetően pedig jellegzetes színű fényt tapasztalhatunk. 

Létezik még a hidrogén izotópjának munkája révén nyert megvilágítás is, valamint szimpla elemeket használva szintén ezt a hatást érhetjük el. Utóbbihoz mindenképp áramforrás szükséges. 

Ezeknél a márkáknál nézelődj!

Ha biztosra akarsz menni, azt javasoljuk, hogy a Tissot és Zeppelin modelljei között nézelődj. Szóba jöhetnek még a Seiko, Citizen, továbbá a Casio ketyegői is. Az itt felsorolt márkák előszeretettel alkalmazzák a különféle világítási formákat, így garantáltan rátalálhatsz olyan darabra, amely minden szempontból megfelel az igényeidnek.

Érdemes elidőzni a webáruházak kínálatának böngészésével, hiszen ezeken a felületeken szélesebb termékpalettából válogathatsz. A leírások segítenek a körültekintő tájékozódásban a modelleket illetően. Amennyiben igazán különleges karórára vágysz, mindenképp fontold meg egy világító ketyegő beszerzését. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!