2019. május 10. 11:15

Remek negyedévet zárt az OTP Bank, a hazai egység mellett a bolgár, az ukrán és a horvát leányok is jól teljesítettek. A bank vezetői szerint az idei évben folytatódhat a dinamikus bővülés.

 

Ahogy arról az mfor.hu is beszámolt, remek számokat tett közzé az OTP, amely mind a bevételek, mind a profit tekintetében a várakozások feletti adatokat publikált. A bankcsoport  72,6 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 12 százalékkal többet jelent az egy évvel korábbinál. Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikált, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján a bankcsoport konszolidált korrigált adózott eredménye 90,4 milliárd forint volt, 45 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 14 százalékkal az egy évvel ezelőttinél, így a jövedelmezőség tovább erősödött.

A korrigált eredmény bővülésének a fele az új bolgár akvizíciónak, az Expressbanknak köszönhető. Ugyanakkor emellett más országokban is jól teljesített a bank. Ha az akvizíciók nélküli működési számokat nézzük, akkor is 10 százalékos volt a növekedés a működési eredménynél. Ennél kicsit nagyobb, 11 százalékos bővülés következett be az egyedi tételek nélküli bevételek esetében.

A csoport profitja 12 százalékkal 72,6 milliárd forintra emelkedett, ez új első negyedéves rekord. Hasonlóan a bevételekhez, a profitot is a bolgár leányok tolták meg erőteljesen. Az immár az Expressbankkal kiegészített részleg 17,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ez minden idők második legjobb eredménye. A negyedévben erős volt még a horvát (8,2 milliárd forint) és az ukrán bank (8,3 milliárd forint) is, utóbbi profitja új rekord. Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank pénteki sajtóbeszélgetésén elmondta, hogy Horvátországban beért a korábbi akvizíció és jelentkeztek a szinergiahatások is.

A pozitív folyamatokat jelzi, hogy a teljesítő hitelek aránya tovább nőtt, igaz a 2018-as számokhoz képest az első negyedévben jóval kisebb arányban. A vezérigazgató-helyettes szerint az idén a teljesítő hitelállomány (akvizíciók nélkül) 10 százalék körül növekedhet.

Javult a bank nettó kamatmarzsa is, ami az elmúlt évek folyamatos csökkenése után különösen pozitív. Ami kihívást jelent, hogy a tervezett költségcsökkentést megvalósítsák, a dinamikus növekedés miatt ugyanis a költségek is növekedtek.

Van, ahol már jelentkeznek az akvizíciók pozitív hatásai

A legutóbb bejelentett szlovén felvásárlás néhány napja realizálódott, de az engedélyezési folyamatok miatt a tranzakció várhatóan az év második felében zárulhat le. A 8,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkező pénzintézet kapcsán Bencsik László pozitív volt, szerinte egy jól szervezett, erős menedzsmenttel rendelkező szervezetről van szó. Az albán bank kapcsán kiemelte, hogy a negyedév végén zárult a tranzakció, amely még csak a mérlegbe került be, de az eredménykimutatásba nem.

Erős évet vár Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese Erős évet vár Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese

A SocGentől megvett bank is egy jól szervezett pénzintézet az OTP vezetője szerint. A vezető kiemelte, hogy a szlovén piacot stratégiailag fontosnak tartják. Arra viszont nem reagált, hogy a Csányi Sándor által néhány hete, a közgyűlésen említett bankot (Abanka) felvásárolják-e. A tavaly megszerzett horvát bank (Splitska banka) volt az első a mostani akvizíciós hullámban. Ennek az eredményei már jelentkeztek is (jelentős költségmegtakarítás, jövedelmezőség javulása).

Szerbiában is sikerült megvalósítani a korábbi akvizíció után az összeolvadást. Ezt követően az egyesült bankba kell majd beolvasztani az azóta - szintén a SocGentől - megvett pénzintézetet.

Bencsik László elmondta, hogy a felvásárlások érdemben nem befolyásolták a bank tőke és likviditási pozícióját. Ráadásul az erős tőke és likviditási pozíció az OTP-csoport esetében stabil tőketermelő képességgel párosul. A bank nemteljesítő hitelek esetén a versenytársaknál jóval magasabb fedezettséggel rendelkezik.

A vezető kiemelte, hogy minden okuk megvan az optimizmusra: a magyar és a környező országok gazdasági növekedése is dinamikus lesz, ezen belül is a hazai GDP-növekedés lehet a régióban a legjobb. A bank minden országban, ahol jelen van, további gazdasági növekedést vár. Ez az erős növekedési dinamika is hozzájárul ahhoz, hogy a délszláv régióban terjeszkedett az OTP.

Az idei évben a bővülést az is segítheti, hogy a jelzáloghitelezés továbbra is dinamikusan alakulhat. A  magyar piacon az OTP szerint 11 százalékos lehet a bővülés.