<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elutasította a törvényszék Hernádi Zsolt kiadását, számolt be a történtekről az index.hu.

Az Európai Bíróság július végi döntése szerint Magyarország nem hivatkozhat arra Hernádi Zsolt ügyében, hogy már lefolytatott egy eljárást. Az ügy előzménye, hogy a Zágráb megyei bíróságon meghallgatást tartanak a korábbi büntetőügyben, melyben a horvátok több millió euró kenőpénz kifizetésével vádolják a MOL vezetőjét, amit állítólag Ivo Sanader volt horvát államfő részére fizetett ki 2009-ben, hogy az INA-ban kisebbségi tulajdonosként is irányítói jogokat szerezzen.

Korábban azonban a magyar hatóságok elutasították a Mol-vezér kiadatását, előbb azért mert a hasonló kérdésben Budapesten indult eljárás során tanúként kihallgatták Hernádit. Majd később a Mol korábbi jogi vezetője – vélhetőleg a vállalatot és a vezetőt támogatva – nevesítve is feljelentést tett a cég elnök-vezérigazgatója ellen. A magyar jogi szervek azonban úgy találták, hogy a Mol-vezér nem követett el bűncselekményt, így elvileg kifogták a szelet a horvátok vitorlájából, mert azonos ügyben már gyanúsítottként felmentette egy uniós bíróság.

Hozzá kell tenni, hogy nem csupán a magyar hatóságok "ügyeskedéséről van szó", a Mol és annak vezetője nemzetközi választott bíróság előtt is pert nyert a horvát állammal szemben az utóbbi időben.

Hernádi Zsolt (MTI Fotó - Szigetváry Zsolt)Hernádi Zsolt (MTI Fotó - Szigetváry Zsolt)

Ennek ellenére a horvát rendőrség újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott elfogatóparancsot. A horvát rendőrség a kérelmét azzal indokolta, hogy az Európai Unió Bírósága júliusi döntése szerint az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, annak végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során az érintettet tanúként kihallgatták.

hirdetés

Erre reagálva tartották a mai tárgyalást, amelyen az index.hu cikke szerint elutasította a Fővárosi Törvényszék a horvát kérelmet, mellyel Hernádi Zsolt Mol-vezér kiadatását kezdeményezték a náluk folyó vesztegetési ügyben.

Az index.hu azt írja, a hosszú indokolás szerint, amelyben az eddigi összes végzést, horvát döntéseket is felsorolt a bíró, ezek mind azt erősítették, hogy Hernádi Zsolt átadása esetén nem látják biztosítottnak, hogy megkapná a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A bíró egyebek mellett arra a horvát alkotmánybírósági döntésre hivatkozott, ami ugyanebben az ügyben a volt horvát miniszterelnök, Sanader kapcsán született: a horvát bíróság börtönre ítélte a politikust vesztegetés miatt, az alkotmánybíróság aztán megsemmisítette ezt a döntést, és új eljárást írt ki azzal az indoklással, hogy Sanader nem kapta meg a tisztességes eljárást, sőt, a horvát bíró médiában tett nyilatkozataiból kiolvasható volt, hogy nem fog függetlenül dönteni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.