TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A Túró Rudi holland vagy a Boci és a Sport szelet svájci tulajdonosa elégedett lehetett a 2019-es teljesítménnyel, de a Medve sajt francia gyártója veszteséges lett.

A felcsúti focialapítvány három hónap alatt 7000 darab Túró Rudit vásárolt - szólt egy szerdai hír, aminek kapcsán megnéztük, hogy a magyarok néhány kedvenc édességét gyártó cégek miként muzsikáltak 2019-ben. Az ismert márkák ma már külföldi tulajdonban vannak, így minden egyes megevett Sport szelet vagy Medve sajt igazából francia vagy svájci milliárdosokat gazdagít tovább.

Például a Túró Rudival nem bírnak betelni a fogyasztók generációk óta, aminek leginkább egy holland városban, Amersfoort-ban örülnek a legjobban, ugyanis itt székel a rudit gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt. tulajdonosa. A cég rekordévet zárt: a 33,5 milliárd forintos árbevétel 2019-ben 2,4 milliárd forintos profitot eredményezett, és ezt ráadásul ki sem vették osztalék formájában, hanem eredménytartalékba helyezték. A hollandok elégedettek lehetnek, hiszen 2015 óta stabilan 30 milliárd forint körül alakul a forgalmuk, a profit is 1,4 milliárd forintról kúszott fel az évek alatt a 2,4 milliárd forintos szintre.

A legutóbbi hír az volt róluk, hogy tavaly októberben másfél milliárd forintnyi saját forrásból tovább korszerűsítették a mátészalkai gyárat, ahol nagyjából napi egymillió Túró Rudit képesek előállítani. A holland anyacég leányvállalataként a FrieslandCampina Hungária Zrt. Magyarországon olyan márkákat gyárt és forgalmaz a pöttyös mellett, mint a Milli, az Oké, a Landliebe, a Completa és a Frico.

Bár a Nestlé Hungária Kft. esetében az volt a hír néhány napja, hogy közel 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a büki gyárban, amely a világ több mint 50 országát látja el állateledellel, ennek ellenére a Balatont és a Boci csokit is gyártó svájci óriásról elsőre még mindenkinek az édesség jut eszébe.

A kávétól a kakaóporig, a leveskockától az ásványvízig mindent gyártó multinak is remek éve volt 2019-ben. A Nestlé Hungária Kft. ugyanis 154,4 milliárd forintos bevételből 6,3 milliárd forintos nyereséget hozott össze, amit még mintegy 400 millió forinttal megfejelve ki is vettek osztalék formájában.

A hajdani Népstadion 1953-as megnyitójával egy időben berobbant a köztudatba a legpörgősebb Sport szelet, a 25 grammnyi rum és kakaó fúzió, az étcsokis huzatban készült, máig élő legenda, a Sport csoki.

- szól a legendás Sport szelet történetének kezdete. Ma már szintén svájci kézben van. A Mondelez Europe Services Gmbh Magyarországi Fióktelepe 3,2 milliárd forintos forgalma átlagosnak mondható, ebből 26,5 millió forintos profit jött össze. A Pilóta kekszet vagy a Győri Édest is gyártó Mondelez Hungária Kft. pedig szintén rekordnak örülhet: 38,5 milliárd forintos forgalom mellett 541 millió forintos profit szerepel a könyvelésben, amit a svájci tulaj ki is vett.

A magyarok nagy kedvence még, bár nem édesség, a Medve sajt, amely a francia családi tulajdonban lévő Savencia Fromage & Dairy vállalatcsoport egyik terméke, de ők gyártják a Pannónia vagy a Karaván sajtot is. A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. viszont veszteséges lett: már 2018-ban is 127 millió forintos mínusz jött össze, ez 2019-ben 916 millió forintos veszteségre hízott. A cég pontos árbevétele nem derül ki a beszámolójából, de a korábbi években a 15-20 milliárd forintos sávban mozgott.

Az biztos, hogy a céget megviselte a koronavírus-járvány.

A 2020-as év első 3 hónapjának az eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, míg a 4. hónapban visszaesés volt tapasztalható az árbevétel volumenét tekintve - a gasztró ágazatban esett vissza a forgalom, ami várható volt a szállodák, éttermek bezárása, korlátozott működése miatt. Likviditási helyzetünk stabil, állandó folyószámla hitellel működünk, a Citibanknál lévő hitelkeretünk 5,5 milliárd forint, jelenleg 4,3 milliárdot használtunk fel

- olvasható a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. beszámolójában.

Egyelőre sajnos nem ismert a Francia drazsét vagy a Dunakavicsot gyártó Bonbonetti Choko Kft. tavalyi beszámolója. Az ukrán tulajdonban lévő cég az elmúlt években 4-7 milliárd forintos forgalom mellett rendre veszteséggel zárt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.