4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május harmadika emlékezteti a kormányokat arra, hogy elkötelezettnek kell maradniuk a sajtó szabadsága iránt, és egyúttal alkalmat ad arra a médiában dolgozók számára, hogy gondolkozzanak a sajtószabadság és szakmai etika kérdésein. Ugyanilyen fontos, hogy a sajtószabadság világnapja a média támogatásának napja is, mert a médiát fenyegeti a sajtószabadság korlátozása vagy megszüntetése. És ezen a napon emlékezünk azokra az újságíró kollégákra, akik életüket vesztették a sztorijukon dolgozva - emlékezik meg az UNESCO a nemzetközi sajtószabadság napjáról.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója üzenetében úgy fogalmazott, hogy a koronavírus okozta bizonytalanság és aggódás közepette a szabad információ segít minket szembenézni, megérteni, gondolkodni és végül túljutni a válságon. Az információ, a közvélemény tájékoztatása ebben a helyzetben életbevágóan fontos.

Ezért az ENSZ összes szervezete két közös kampányt kezdeményez  a pletykák és a dezinformáció „infodémiája” leküzdése érdekében, amely súlyosbítja a járványt és emberek életét veszélyezteti. A probléma felszámolása érdekében két nagyméretű közösségi médiakampány indít: az egyik az Együtt a tényekért, a tudományért és a szolidaritásért, a másik a Ne terjessz virálisan! E két kezdeményezés sikeréért az UNESCO létrehozott egy COVID 19 online központot a média számára, amely segíti az újságírók munkáját a járvánnyal kapcsolatos téves információk nyomon követését, valamint hatékonyan és megbízhatóan segíti a válságról szóló tudósításokat a félelem és részrehajlás nélküli újságírást is.

Válságban van a legnagyobb szükség a minőségi újságírásra

Újságírás félelem és részrehajlás nélkül - ez a címe a Lapkiadók Világszövetsége (a WAN-IFRA) szerkesztőségi cikkének is, amelyben az UNESCO által indított kampányok támogatásáról írnak.

A minőségi újságírás pont ezekre az időkre való: a jó újságírók révén maradhatnak vezetőink és ígéreteik számonkérhetőek, politikájuk ellenőrizhető. 

A sajtószabadság világnapján ezt kell megünnepelnünk, elismerve a médiában dolgozók munkáját amellyel a napi szabad információáramlást lehetővé teszik, remélve, hogy a független média pénzügyi túlélése segít minket elvezetni a jobb idők elérkeztéig. Vitathatatlan, hogy válság idején az újságírás fontosabb, mint valaha. A koronavírus-járvány során a független sajtóra hárul, hogy biztosítsa az alátámasztott, pontos és minden bizonnyal életmentő információkat, főleg azokban az országokban, ahol a kormány nem volt a helyzet magaslatán vagy a járvánnyal szembeni védekezés volt elégtelen.

A független újságírás létfontosságú minden egyes nap, mindenki számára. Mindegy, hogy globális katasztrófával nézünk szembe vagy helyi ügyek miatt aggódunk, a média közérdek megfogalmazásában játszott szerepe lényeges a tekintetben, hogy hogyan értjük meg a világunkat és hozunk döntéseket.

A válság rávilágít a média pénzügyi bizonytalanságára

Ebben a kritikus időszakban az újságíróknak és a médiában dolgozóknak szükségük van a támogatásra. A COVID-19 világjárvány miatti intézkedések világszerte rávilágítottak a média pénzügyi bizonytalanságára, amely kockáztatja a független újságírás fennmaradását és veszélybe sodorja az újságírók személyes és gazdasági biztonságát.

Nem tudjuk, mi marad a szakmánkból, abból, amit ma ismerünk, ha elmúlik a válság. A látkép lehet, hogy nagyon különbözik majd: ahogy a híreket összegyűjtjük, gyártjuk és fogyasztjuk. A fájdalmas és elkerülhetetlen fefordulás ellenére meg kell ragadnunk a felmerülő új lehetőségeket, a munkavégzés, az üzlet új formáit, kapcsolatunkat a világgal és körülöttünk élő emberekkel. 

DE egyvalami biztosan megmarad, tekintet nélkül arra, mennyire különbözőnek vagy nehéznek is látszik a jövő.

A szakmánk leglényege, a képesség, hogy újságírók legyünk - félelem és részrehajlás nélkül.

Erre törekszünk mi is, ezért ha teheti, kérjük, támogassa munkánkat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!