5p

Közel nyolc és fél évvel azután, hogy megindult a felszámolási eljárás Bíró Péter Kézizálog Zrt.-je ellen, a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével törölte a céget a hivatalos nyilvántartásból.

Emlékeznek még a Lombard FC Tatabányára? És a Lombard FC Haladásra? Netán a Lombard Pápa Termál FC-re? Segítünk: mint ahogy arra az angol rövidítés, az FC (vagyis a Football Club) utal, mindhárom entitás egy labdarúgó-csapatot takar. Ez persze önmagában még nem lenne figyelemreméltó közös nevező, hiszen alig van már olyan fociegyesület, amely ne biggyesztené a nevébe az FC-t. Az már igen, hogy mindhárom csapatnak ugyanaz volt a tulajdonosa, Bíró Péter.

Az üzletember a hazai zálogpiac messze legismertebb szereplőjénél, a BÁV-nál annyira megszerette a szakmát, hogy úgy döntött, saját vállalkozást alapít. Így indult el 1998 májusában a Kézizálog Zrt., amelyet hivatalosan az a Lombard Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. gründolt, amely még a rendszerváltás cégalapítási hevében, 1990 októberében létesült, s gyakorlatilag mindennel foglalkozott. Köztük vissza nem váltott zálogtárgyakat vett és adott el. A több fővárosi és egy vidéki (szombathelyi) fiókot működtető Lombard fő tulajdonosa volt Bíró, aki egy kivétellel csak családtagoknak engedett át részesedést a vállalkozásaiban.

Már a Kézizálog Zrt. elindulása előtt beszállt a Lombard a hazai fociba – vélhetően abból a megfontolásból, hogy kellett a biznisznek a reklám. Hogy mit tudott tenni akkoriban (is?) a pénz, azt jelzi, amikor Bíró átvette a Tatabánya menedzselését, a csapat az NB II-es bajnokság (ami akkor a harmadosztályt jelentette) utolsó helyén állt.

1998 nyarán, vagyis a Kézizálog megalapításával gyakorlatilag egyidőben, egy osztályozó mérkőzést megnyerve, jutott fel a másodosztályba, immár Lombard FC Tatabánya néven. Ám ott csak egy évet töltött el, miután az elsőségének köszönhetően máris az NB I-ben találta magát, ahol mindjárt a 4. lett, így a nemzetközi porondra (Intertotó Kupa) is kiléphetett. A következő évben a csapat még megnyerte a magyar bajnokság alapszakaszát, ám a tavaszi szezonra meggyengült és kiesett.

Bíró Péter cégei és focicsapatai hasonló pályát írtak le. Fotó: Lombard FC Pápa
Bíró Péter cégei és focicsapatai hasonló pályát írtak le. Fotó: Lombard FC Pápa

Bíró pedig ment tovább. Méghozzá Szombathelyre, ahol egy ideig úgy tűnt, ismétlődik a tatabányai (siker)recept: a másodosztályból rögtön az első évad végén, 2003 tavaszán feljutott az élvonalba a Lombard FC Haladásra átkeresztelt alakulat. Itt azonban véget is ért az analógia, a „Hali” – ahogy a helyiek hívják a csapatot – a következő évben kiesett, tökutolsóként.

Csupán annyi volt a hasonlóság a tatabányai esettel, hogy a kudarc után Szombathelyen sem volt maradása Bírónak. Illetve ez egészen pontosan nem fedi a valóságot, hiszen ő nem egyszerűen vette a kalapját, hanem vitte magával a csapatot is. Pápára, amelynek nem kellett feljutnia az NB I-be, az akkori sajátos hazai szabályoknak köszönhetően ugyanis a licenc elég volt ahhoz, hogy rögtön az első osztályban kezdjen.

Neki is összejött a nemzetközi kupaindulás (ugyanúgy az Intertotó Kupa, mint a Tatabányának), ám a kiesés is – 2006-ban, alig két évnyi első osztályú lét után. Igaz, három évvel később visszajutottak, s egészen 2015 nyaráig az NB I-ben is maradtak. Akkor azonban búcsúztak az élvonaltól, miután annak utolsó helyén végeztek.

A pápai futball hanyatlása (azóta sem küzdötték vissza magukat, jelenleg is a megyei bajnokságban szerepelnek) egybeesett Bíró vesszőfutásával. A 2008 szeptemberében kirobbant válság az üzletembert is érzékenyen érintette. Csakhogy sokakkal ellentétben ő törvénytelenségre szánta el magát,

hamis aranytömböket fedezetként felajánlva vett fel a Kézizálog Zrt. hazai bankoktól hitelt.

A metódus egy időben kvázi pilótajátékba ment át, miután Bíró egyre több banktól, vállalkozástól és magánszemélytől kért ily módon forrást. Még egy hamis kötvénykibocsátással is megpróbálkozott, hogy a cégei (a Lombardon és a Kézizálogon kívül volt neki például ásványvíztermelője, mezőgazdasági raktározó társasága, közraktárcége) működését és azok kötelezettségeit teljesítse.

Bíró veszte a 2015 tavaszán kirobbant brókerbotrány lett, midőn a Buda-Cash mögött állt DRB-bankcsoport egyik tagjától próbált újabb hitelt felvenni, ám az akkor már a korábbi éveknél erősebben őrlő felügyeleti malmok kiszúrták a hamis fedezetet. Az akkori adatok szerint a bűncselekménnyel okozott kár meghaladta a 4 milliárd forintot, de hónapokkal később már arról szóltak a hírek, hogy az előidézett veszteség 30 milliárd forint is lehet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015 májusában vonta vissza a Kézizálog Zrt. működési engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez az eljárás zárult le most, közel nyolc és fél év elteltével – derült ki az MNB által működtetett Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. minapi közléséből. Az adós megszűnésére tekintettel a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága már nem tehetett mást, mint hogy 2023. október 18. napi hatállyal törölte a céget a cégjegyzékből.

Ezzel azonban még nem ért véget a Lombard-sztori, a Kézizálog Zrt. alapítójának, a Lombard Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek a felszámolási eljárása még tart. Bírót a Fővárosi Törvényszék jogerősen 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, ami az elkövetett törvénytelenség ismeretében enyhének tekinthető. Különösen, hogy a bíróság két évben maximálta az elzárás időtartamát, ami azt jelenti, hogy az aranyhamisító már jó ideje ismét szabadlábon lehet.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!