<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A napokban indította el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eljárást.

Már lassan öt hónapja annak, hogy Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt nemcsak érdekeltségei révén, szponzorként áll a szombathelyi másodosztályú fociklub mögött, hanem annak a tulajdonosa is lett. A cégbíróság július hetedikén jegyezte be a cégkivonatba a változást, miszerint a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. egyik tulajdonosa, a Haladás Marketing Kft. Homlok Zsolt többségi tulajdonába került.

A társaság közgyűlésén az üzletember nagyívű terveket és jövőt vázolt fel, a célok között megemlítve az NB I-es visszajutást, valamint egy harmadosztályú csapat létrehozását, mely alapvetően a klub és helyi foci fejlődését lenne hivatott szolgálni.

Ennek szinte napra pontosan öt hónapja, ám egyelőre nem nagyon látszódnak a gyökeres változás jelei. A Haladás a bajnokság 7. helyén osztozik a Soroksárral, 10 ponttal lemaradva a feljutást érő második helytől. Ám a bajnokság még nagyon hosszú (mindössze 18 forduló ment le belőle), még bármi megtörténhet, az viszont vitathatatlanul kellemetlen fejlemény, hogy a csapat mögött álló cég baja komolyan meggyűlhetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Az ugyanis néhány nappal ezelőtt végrehajtást indított ellene.

Öt hónapja tulajdonosa is a focicsapatnak Homlok Zsolt. Fotó: Szombathelyi Haladás
Öt hónapja tulajdonosa is a focicsapatnak Homlok Zsolt. Fotó: Szombathelyi Haladás

Először a NAV végrehajtás alatt álló adózók adatbázisában vettük észre a Kft. nevét. Noha elvileg, ha valamely szervezet szerepel a listán, azt végrehajtás alatt álló adózónak kell tekinteni - hiába magyarázható az mondjuk csak egy technikai hibával, mint volt már ilyenre példa. Majd megnéztük a társaság cégkivonatát, mely már egy ennél súlyosabb állapotról tanúskodott, ugyanis a cégbíróság már be is jegyezte a végrehajtás tényét.

Ebből derült ki, hogy a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága Követeléskezelési Osztálya november 18-án indította az eljárást, mely bejegyzését november 24-én kérte a cégbíróságtól, mely aznap eleget is tett a kérésnek.

Megkérdeztük a csapat mögött álló gazdasági társaságot, mi miatt kezdeményezett végrehajtást a NAV, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Természetesen, amennyiben megérkezik, frissítjük vele a cikkünket.

Mindenesetre a jogszabályok értelmében valószínűsíthető, hogy valamilyen tartozást hozhatott össze a cég, mely nagyságáról és annak teljesítési határidejéről is tájékoztathatta a céget.

Ez egyébként nem ez az első ilyen eset a cég történetében. Az Opten adatbázisa alapján legutóbb 2019-ben volt hasonló: egyszer augusztusban, egyszer pedig decemberben. Az első alkalommal másfél hónap után sikerült rendezni a problémát és elérni az eljárás megszüntetését, decemberben ennél kevesebb időre volt szükség, három hét alatt sikerült megoldani a helyzetet.

Nem volt fényes év a 2021-es

Bár lassan vége a 2022-es évnek is, érdemes rápillantani a legutóbbi elérhető beszámolójára a 2021-es évről, mely komolyabb problémákat azért nem vetít előre. A korábbi 337 millió forintos árbevétel után tavaly jóval többet, 479 milliót sikerült realizálnia. Igaz, az egyéb bevételek megcsappantak: 317 millióról 177 millióra. Végeredményben pedig azt lehet elmondani, hogy volt már jobb éve is a cégnek, hiszen a korábbi 63 milliós nyereség után tavaly valamivel több mint 10 milliós veszteséget könyveltek el.

Ez azonban a cég stabilitását nem veszélyezteti, hiszen majdnem 200 millió forintos saját tőkével rendelkezik. Igaz, 271 millió forint kötelezettséget is nyilvántart a könyveiben a társaság, mely zöme rövid lejáratú tartozás. Új elem viszont, hogy bekerült a könyvekbe egy 10 millió forintos "hosszú lejáratú kötelezettség, hitel", mely 5 éven túli lejáratú. Az pedig már a cash flow kimutatásból tudható, hogy az előző évi 154 millió forint után tavaly 85 millió értékben vett fel a cég hitelt, kölcsönt. Mivel hosszú lejáratú kötelezettsége elenyésző a teljes állományhoz képest, egyfajta likviditási forrásbevonásról lehet szó, melyet a cég éven belül vissza is fizetett.