6 éve nem ugrott ekkorát a közszférás nettó bér


Közel 6 éve annak, hogy utoljára a tavaly decemberinél nagyobb mértékben emelkedett volna a közszféra átlagos nettó bére, az alacsony infláció miatt pedig ugyanez elmondható a reálbérről is.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2015 decemberében az átlagos nettó bér a közszférában 159 877 forint volt, ami előző év azonos időszakához képest 11,6 százalékkal jelent magasabb összeget. Ennél nagyobb növekedésre legutóbb 2010 márciusában volt példa, akkor 24 százalékos volt a megugrás mértéke.

A mostani növekedésben a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék játszott szerepet.

Mivel decemberben 0,9 százalékos volt az infláció mértéke, nem sok vész el a növekedésből, hiszen reálszinten 10,6 százalékkal többet ért a tavaly decemberi hazavitt összeg, mint egy évvel korábban. Ennél nagyobb reálszintű emelkedésre szintén 2010 márciusában volt utoljára példa, akkor 16 százalékos volt a növekedés.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

Ezzel párhuzamosan a versenyszférában jóval szerényebb volt a nettó bérnövekedés mértéke, 3,3 százalékos plusz után 188 022 forint volt az átlag, ami reálszinten 2,4 százalékos emelkedést jelent. Hasonlóan alacsony szinten ez a mutató legutóbb tavaly májusban volt.

Mindezek eredményeként országos átlagban a nettó bér egy év alatt 5,7 százalékkal 178 585 forintra emelkedett, ami a decemberi infláció tükrében 4,8 százalékos reálszintű növekedést jelent.

9700 ember veszítette el a munkáját

Ami a létszámokat illeti, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében a versenyszférában a tavalyi év legnagyobb zsugorodása történt decemberben. A most közölt 1,931 milliós alkalmazotti létszám ugyanis 9700-zal kevesebb a novemberinél. Igaz, az egy évvel korábbi állapotot 58,5 ezerrel meghaladja. Tehát az alapvető trendben egyelőre nem történt még változás. Sőt, bár elsőre meghökkentőnek hat a decemberi létszámcsökkenés, valójában a korábbi évek ugyanezen időszakait nézve viszonylag "kevéssel" megúszta a piac. 2014 végén ugyanis 11 ezres, 2011-ben pedig 29 ezres csökkénés volt, és 2009 óta ez az első alkalom, hogy az év utolsó hónapjában nem éri el a zsugorodás a 10 ezret.

Ezzel párhuzamosan a közszférában 8600-zal 872 ezerre emelkedett az alkalmazotti létszám, aminek hátterében a közfoglalkoztatás decemberi bővülése áll. Az állami programban ugyanis 201,5 ezren vettek részt, ami 12,9 ezerrel jelent több személyt a novemberinél. Sőt, az egy évvel korábbi állapotot is közel 14 ezerrel haladja meg.

A két fő terület változásainak eredményeként, pontosabban a a versenyszféra nagymértékű zsugorodása miatt az országos átlagos alkalmazotti létszám 1000 fővel 2,91 millióra csökkent novemberről decemberre. 2014 azonos hónapjához viszonyítva viszont továbbra is jelentős, 66 ezres a létszámbővülés.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.