Havi 121 ezer forintot kapnak a jövő évtől az arra érdemes művészek


A parlament előtt lévő javaslat szerint a 65. életévüket betöltöttek jogosultak a járadékra.

Művészjáradékot vezet be a kormány, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jegyzi az előterjesztést, amiben rábukkantunk a járadékról szóló javaslatra (29 §.).

A javaslat benyújtója, Balog Zoltán (jobbra)

A javaslat benyújtója, Balog Zoltán (jobbra) 

A művészjáradékban a 65. életévüket betöltött „elismert művészek” részesülhetnek, mégpedig életük végéig. A havi rendszerességgel folyósított járadék jellegű juttatás összege a legkisebb teljes öregségi nyugdíj 425 százaléka.

Vagyis a jelenlegi 28 500 forintból kiindulva a művészek a következő évtől havi 121 125 forint járadékot kapnak az államtól. A folyósításról a Magyar Művészeti Akadémia gondoskodik, a titkárságán keresztül.

A javaslat nevesíti azokat az elismeréseket, amelyek feljogosítják a művészeket arra, hogy járadékot igényeljenek. Tizenkilenc kategória díjazottjai válnak érdemessé a pénzre, köztük a József Attila-díj, a Liszt Ferenc-díj, a Munkácsy Mihály-díj, a Jászai Mari-díj birtokosai.

Vannak olyan elismerések, amelyekhez már jár juttatás a központi költségvetés terhére, így ők – a halmozódás elkerülése érdekében – nem kaphatnak külön művészjáradékot, még ha rendelkeznek is a 19, arra jogosító díj valamelyikével. Mint ahogy természetesen a 19 elismerés egyike alapján lehet csak járadékot szerezni, több jogcímen azt nem engedi a javaslat, szintén a halmozódás elkerülése végett.

A járadékra írásban kell jelentkezni, egyebek mellett feltüntetve az elismerés igazolására szolgáló dokumentumot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nem áll rendelkezésre közhiteles nyilvántartás – a köztestületi díjak kivételével - a díjazottak személyéről.

Baka F. Zoltán

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.