Itt van Matolcsy tizenkét pontja


Megírta, hogy mi mindenben volt sikeres.

Tizenkét gazdaságtörténeti léptékű fordulatot hajtott végre 2010 óta Magyarország, a tartós felzárkózást meghatározó tizenharmadik, a versenyképesség terén szükséges fordulat is elindult, de még sok tennivaló van - írta Matolcsy György a Magyar Idők szombati számában.

Matolcsy György, a jegybank elnöke

Matolcsy György, a jegybank elnöke 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a reformok egyik fő jellemzője, hogy nem különálló intézkedésekről volt szó, hanem tudatos gazdaságpolitikai alapján, intenzíven végrehajtott lépéssorozatról.

Elsőként az adóreform indult meg, hogy javítsa a költségvetés egyensúlyát és növelje a foglalkoztatást, valamint segítse a gazdasági növekedést - fejtette ki. Közölte, a munkát terhelő adóktól a fogyasztási-forgalmi adók irányába lépett az ország, és élt a közös teherviselés eszközével is, bevonva a jelentős jövedelemtermelő ágazatokat az adórendszer reformjának finanszírozásába.

A többi között úgy véli, a munkavállalást és foglalkoztatást támogató adóreformok döntő szerepet játszottak az egyik legnagyobb eredményben, a munkaerőpiaci fordulatban. Az unióban Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a foglalkoztatási ráta 2010 óta.

Negyedikként az ország véghezvitte az államháztartási fordulatot is - írta, kiemelve, hogy a hiány megszorítások nélkül csökkent, a költségvetés fenntarthatóvá vált, és az EU 2013-ban megszüntette a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben.

Ötödik fordulatként az államadósság mértéke és az adósság devizaaránya is tartósan csökkenő pályájára állt - húzta alá. Hozzátette, ezekre az eredményekre építhették 2013 márciusától a monetáris fordulatot, ami lehetővé tette az alapkamat historikus mélypontra csökkentését.

A nyolcadik lépés, a hitelezési fordulat elérése volt az egyik legnehezebb az elnök szerint. Bevezették a növekedési hitelprogramot, aminek révén csaknem 40 ezer mikro-, kis- és középvállalat (kkv) jutott összesen 2800 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez.

A kilencedik fordulat akkor következett be, amikor sikerült forintra váltani a lakossági devizahiteleket, aminek eredményeképpen mintegy 1000 milliárd forinttal csökkent a háztartások adóssága és 25 százalékkal a havi törlesztőrészlete.

Az egyik legfontosabb sikernek nevezi a növekedési fordulat kivívását. Közölte, 2013-tól dinamikusan növekszik a magyar gazdaság, 2013-2016 között átlagosan 3 százalékkal, 2017-2020 között pedig várhatóan ennél is nagyobb ütemben.

Rámutatott arra is, hogy a gazdasági növekedés fenntartása elengedhetetlen a tizenkettedik, a felzárkózási fordulathoz: 2013 óta a magyar gazdaság növekedési üteme meghaladja az Európai Unió átlagát, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy belátható időn belül Magyarország felzárkózzon az EU átlagos fejlettségi szintjéhez. (Tegyük hozzá, ehhez kellett a Központi Statisztikai Hivatal adatrevíziója is.)

Úgy vélte, az eddigi eredmények fenntarthatóságának kulcsa az, hogy a tizenharmadik, a versenyképességi fordulat is sikeresen végbemenjen Magyarországon. "E folyamatnak még az elején tartunk, de számos lépést már megtettünk" - írta Matolcsy György.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.