Nyugdíjak: Orbánéknak ezúttal is összejött a siker


Immár harmadik egymást követő éve emeli a tényleges inflációnál nagyobb mértékben a nyugdíjakat a kormány.

Ahogy az már 2013 óta megszokott, tavaly is sikerült a kormánynak a ténylegesnél nagyobb inflációval terveznie a költségvetést, aminek eredménye az lett, hogy a nyugdíjak nem csak a szükséges mértékben emelkedtek.

Az Orbán-kormány még 2010-ben kötelezte el magát amellett, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrzi, aminek érdekében a költségvetés tervezése során használt várható infláció mértékével emeli a járandóságokat. Ha a tényleges adat ettől eltér, akkor két dolog történhet:

  • Ha a vártnál nagyobb lesz az infláció, akkor adott év novemberében visszamenőlegesen kiegészítő emelést adnak a nyugdíjasoknak.
  • Ha a vártnál kisebb a tényleges infláció, nem történik semmi, csak többet érnek majd a nyugdíjak. És újabb elemmel bővül a kormányzati kommunikáció tárháza.

2013 és 2014 után tavaly is az utóbbi lehetőség lett a valóság. A 2015-ös költségvetést ugyanis még 1,8 százalékos inflációval tervezték, ennyivel emelték a nyugdíjakat is, miközben a Központi Statisztikai Hivatal múlt heti közlése szerint a tényleges infláció -0,1 százalék lett. Ez pedig azt jelenti, hogy

reálszinten 1,9 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ennyivel többet értek, mint egy évvel korábban.

Hasonló jellegű cikkeinknél gyakran felmerült kritikus véleményként, miszerint az általános infláció helyett sokkal inkább a nyugdíjas inflációval kellene számolni. Igaz, a két mutató között van némi differencia, ám közel sem akkor mértékű, hogy drasztikusan más eredményre jussunk.

Nos, ha a nyugdíjas árindexet vesszük figyelembe, akkor sem másabb a konklúzió: reálszinten így is többet érnek a nyugdíjak. Igaz, nem 1,9, hanem "csak" 1,7 százalékkal, míg 2014-ben 3, előtte pedig 3,6 százalékos volt a reálszintű növekedés.

2010-hez képest pedig már "tetemes" előnyre tettek szert a nyugdíjak annak ellenére, hogy volt két olyan év is, amikor pótlólagos emelésre volt szükség, mivel az év eleji emelés kisebb mértékű volt a tényleges inflációnál.

A járandóságok így már 6,8 százalékkal értek többet tavaly, mint 2010-ben. Ez annak eredménye, hogy az infláció összesítve 16,9 százalékkal emelkedett, míg a nyugdíj 24,9 százalékkal nőtt.

Székely Sarolta
mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
15 millióból venne lakást? Erre futja!15 millióból venne lakást? Erre futja!

A főváros belső kerületeiben szinte semmit sem lehet venni 15 millióért.

.
hirdetés
elrejt
 
.