<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az agrárminiszter szerint az árstopok betöltötték a szerepüket, de most már megtörtént az inflációs fordulat.

Nagy István agrárminisztert a Napi.hu-nak adott interjújában arról kérdezték, hogy az Európában is kimagasló mértékű hazai élelmiszerinflácó nyomán van-e remény az élelmiszerek árának csökkenésére.

"Igen, az élelmiszerek drágulásának mértéke következő hónapokban nagy valószínűséggel mérséklődik. Ezt a piaci folyamatok is előrevetítik. Az élelmiszer-infláció hamarosan túl lehet csúcson, az üzletekben már vannak olyan termékek, amiknek már most csökkent az ára"

- válaszolta erre a miniszter, és utána arról is beszélt, hogy április 30-a után véget érhetnek az árstopok, szavaiból az derült ki, hogy a kormány sem az intézkedés ennél a dátumnál korábbi kivezetését, sem meghosszabbítását nem tervezi:

"A jelenlegi előírások szerint az ársapkák április 30-ig maradhatnak. Az alapvető élelmiszerek árának rögzítése nem piaci célokat szolgált, hanem szociális intézkedés volt, amely be is töltötte a szerepét, hiszen az árstopos termék iránt – eltérő mértékben – átlagosan 20-80 százalékkal nőtt a kereslet. Ahogy említettem, most jött el a fordulat, elérheti a csúcsát az árak emelkedése és az is látható, hogy az infláció csökkenhet az elkövetkezendő hónapokban. Ez elsősorban a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi ára mérséklődésének köszönhető. Ez a folyamat pedig már megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak."

A miniszter annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy elkerülhetetlen lett volna az ársapkák hatására a többi termék árának emelését, és elmondta, hogy a hatóságok kiemelten vizsgálják, történt-e a kiskereskedelmi láncok árképzése kapcsán valamilyen jogsértés.

Nagy Istvánt kérdezték az ukrán gabona okozta problémákról is.

"Brüsszel Ukrajnát segíti a magyar gazdákkal szemben"

- mondta a miniszter, aki szerint "elfogadthatatlan", hogy az olcsó ukrán gabona az uniós piacra beáramlásának következményeit a magyar gazdák viseljék.