3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Agrárminisztérium a gazdák kérésére szeretné elérni a földadó, mint települési adó kivetésének megtiltását. Számos kistelepülés mellett az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhely idén januártól alkalmazza ezt az adófajtát, míg a kormánypárti irányítású Hajdúnánás most emelte duplájára az adó mértékét.

Számos kistelepülési polgármesternek okoz majd fejtörést, ha az Agrárminisztérium javaslatára eltörlik a földadó, mint települési adó kivetésének helyi adókról szóló törvényben rögzített lehetőségét. A tárca keddi közleménye szerint már dolgoznak a törvényjavaslaton.

Azt írják, a földadó kivetésének megtiltására a gazdaszervezetek kérték fel őket, miután „Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki”. A kommüniké szerint 120 ezer aláírást tartalmazó petíciót vettek át a gazdaszervezetektől, akiknek – mint fogalmaznak – az a félelmük, hogy „a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is a földadó bevezetésére készülnek, ezzel is terhelve – a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett eleve nehéz helyzetben lévő – gazdákat, földtulajdonosokat”.

Csakhogy a tárca közleménye meglehetősen propagandaszagúra sikeredett.

Ugyanis nem Hódmezővásárhely az egyetlen település, ahol a termőföld megadóztatása a település egyik bevételi forrása. A Magyar Államkincstár adatai szerint számos, elsősorban Békés, Győr-Moson-Sopron, illetve Somogy vármegyei kistelepülés alkalmazza ezt az adófajtát. Sőt, a Pénzügyminisztérium adatait böngészve azt látjuk, vannak települések, ahol – Hódmezővásárhelyhez hasonlóan – idén január 1-jével vetették ki azt.

A kistelepüléseknek fájhat igazán a földadó mint bevételi forrás eltörlése. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
A kistelepüléseknek fájhat igazán a földadó mint bevételi forrás eltörlése. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Ahol nem most alkalmazzák először, ott pedig emelésre is sor kerülhet. Lapunk is beszámolt róla, hogy Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárkamara környezeti fenntarthatóságért felelős alelnöke, illetve a vármegyei agrárkamara elnöke, egyben Hajdúnánás fideszes polgármestere

épp idén január 1-jétől duplázta meg a városban a földadót,

annak mértéke aranykoronánként 200-ról 400 forintra nőtt. Az előterjesztést a testületi ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint a fideszes polgármester mellett csak a hat ugyancsak kormánypárti testületi tag támogatta, ám ez is elég volt az adóemelés elfogadásához.

Kérdés persze, hogy mennyire volt égető szüksége a városnak erre az pluszösszegre. Hajdúnánás 2023-as költségvetése 1 milliárd 33,5 millió forint közhatalmi bevétellel számol, amiből a települési adó 44 millió forintot tesz ki. 2022-ben ugyanez 890 milliós közhatalmi bevétel mellett 25 millió forintnyi települési adót jelentett, vagyis a város 143,5 millió forintos adóbevétel-növekedéséből a földadó 19 millió forintnyi bővülése csupán 13 százalékot tesz ki. Más szavakkal:

Hajdúnánás büdzséjében a földadó aránya a helyi adók között 2,8 százalékról 4,3 százalékra nő,

ez pedig eltörpül a közhatalmi bevételek zömét kitevő, 800 millió forintra tervezett iparűzésiadó-bevétel mellett.

A városi adóemelésre vonatkozó ellenzéki írásbeli kérdésre adott válaszban viszont Nagy István agrárminiszter egyáltalán nem ítélte el párttársa lépését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!